• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ma mogu biti različite kombinacije kuka prema potrebama. Tebi takva opcija najbolja. Ja koristim na lancu klizajuću kuku I skraćivač kuku. Par komada tako a par lanaca sa klizajuća kuka a drugi kraj lanca slobodan, te se kombinuje dužina sa dva lanca kukom skraćivačem.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Svi kupujete nekaj na otpadima, a pri meni otpada ni za lijek. :(
Mislim da je najbliži otup željeza u Grabrovcu kod Zaboka, a to je 30-ak km udaljeno pa se uz ovu cijenu goriva baš ne isplati vozikati tam i natrag.

Edit:
@smilan,
kak je to sve jednostano onom tko zna. Ja pokušavam dokučiti ka funkcionira kuka za skračivanje lanca. Ono kaj mi se čini logično je sa se kroz jednu kariku provuče bolcn, a kuka zakači u neku drugu kariku, Je li ta kuka toliko tanka da može uči u kariku ili sve funkcionira nekak drugačije.

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nezna šta je bolje dali da nalaziš svašta ili ništa. Meni je to prešlo u ovisnst, pa se uzme nešto što baš i neće trebat. Mada nebi ništa pravio da nemam dostupnih sirovina sa otpada.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,924
Nezna šta je bolje dali da nalaziš svašta ili ništa. Meni je to prešlo u ovisnst, pa se uzme nešto što baš i neće trebat. Mada nebi ništa pravio da nemam dostupnih sirovina sa otpada.
Jesmo li u krvnom srodstvu? :unsure: :hahah:
Meni je otpad 30 km prema Zg pa navratim usput. Nekad mi nešto neće nikad trebati, ali... Isto tako i taj lanac, naišao i uzeo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
… Ja pokušavam dokučiti ka funkcionira kuka za skračivanje lanca. Ono kaj mi se čini logično je sa se kroz jednu kariku provuče bolcn, a kuka zakači u neku drugu kariku, Je li ta kuka toliko tanka da može uči u kariku ili sve funkcionira nekak drugačije.
Kuka ima prorez debljine karike i zakvači se između dviju karika. Ne treba nikakav bolcn.
kuka-skracivac_Mala.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Fala. :ppozdrav:
Dakle kuka dojde na kariku, a ne u kariku.
Kuka ima bolcn na sebi. Valjda on nekam dojde. Kam?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Fala. :ppozdrav:
Znači ak šlajsam samo sa šumarskim lancem, delam jednako kao s lancem za kola. Denem lanac oko furka, provučem ga kroz klizniu kuku, a drugoj strani lanc iza klina na kuki-poteznici i kukom za skračivanje zakopčam na potrebnu dužinu.

Evo konačno sam izgleda skužil. Pametnom, sto riječi dosta, meni bar 101. ;) o_O🤭

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Jesmo li u krvnom srodstvu? :unsure: :hahah:
Meni je otpad 30 km prema Zg pa navratim usput. Nekad mi nešto neće nikad trebati, ali... Isto tako i taj lanac, naišao i uzeo.
Ko zna kako idu prelazne bolesti. Meni jedan otpad na 5 km, drugi na 10 km a treći na 20 km. E sad ludo oko svašta zapne, sve sto znam da nekom nedostaje ili se može prepraviti i prilagoditi ja ponesem . Sad mi žena prijeti ciganima da ih uvodi u garažu da sve voze. IMG_20210309_162416.jpg
Skraćivanje je čak najbolje ovako na toplink zavariti dodatak za više vrsta lanca. I onda djlelimično nosiš trupac.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ovo je dobro rješenje kaj preporuča kolega Smilan. I ja sam si napravil takvo. Lako je kačenje lanca, a možeš i trupac podići kad ga vlečeš tako da ne uranja u zemlju i dodatno koči tako da možeš i manjim traktorom vleči debele trupce bez problema.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
@iwanho, kuka za skaraćivanje radi kak i ova:
Sigurno može ovak, ali treba dodatna alka i kuka nije vezana na prvu/zadnju kariku lanca kak je prethodno napisano. Ako se ima alka na kuki za skračivanje to je bolje jer se lanac može skratiti prema stvarnoj potrebi. Ako je kuka za skračivanje vezana za prvu kariku može se jednostavnim kopčanjem na drugi lanac istovremeno vući dva ili više manjih komada (koliko dopušta nosivost jednog lanca.
Za šlajsanje sam uvijek podizal prednji kraj trupca na način ka je na sliki od ZJ-a. Ide fantastično, osim ka se dojde na nagli prijevoj pa se trupac nasuče u sredini. Jemput mi se dogodilo da sam ga na jedvite jade nekak "nagovoril" za tih par metri.

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
72
Kako se određuje vučna sila vitla tj nazivna tonaža? Tipa koja je razlika vitla 4 i 5 tona? Raspravljam sa kolegom o tome dal lamela određuje to ili je sami bubanj veci ili nesto trece pa da cujemo jos nekom misljenje.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Dosta parametara je u igri snage. Snaga traktora, prenosni odnos redukcije vitla i podešenost lamela na vitlu. Razlika u vitlovima 4 il 5 t, može da se razlikuje i da bude približna zavisno od proizvođača, neko pravi razliku u prenosu, a opet to može biti I u samoj lameli.
Malo ću utrošiti, vitlo od 5 t zakačit na traktor od 3o ks, ono će gušit taj traktor i ponekad ugasit da lamela ne popusti, što znači da nemože postići tolku silu. Zakačeno to vitlo na traktor od 70 ks, pri najmanjem zapinjanju trupca lamela će popuštati iako je trupac u pokretu, jer je velika potisna snaga, najčešće se tu dotežu lamele pa se podiže snaga.
Da bi tačno izračunao snagu vitla treba ti podatak traktora na kojim brzinama radiš I koliki je moment sile izlaznog vratila pa tek onda koji je prenosni odnos na vitlu tada se ne uzimaju u obzir lamele i njihova uloga.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Delimično da, ali ne zbog trupca (trupac se posmatra bez okolnog uticaja terena) već drugih faktora prečnik doboša dali je sajla namotana u prvom redu ili u poslednjem gdje je veliki precnik doboša.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,924
Mislio sam na odnos potezne sile i brzine. Nek je sve isto do bubnja, ali njegov polumjer - zapravo moment, određuje brzinu.
Ako je polumjer veći i brzina potezanja je veća, ali je sila manja i obrnuto.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
To je prenosni odnos tako sam i postavio ne samo između dveju osovin na vitlu, već konačan proračun do sajle (brzine kretanja i njezine sile).

Najnoviji postovi

Na vrh