Nigdje ne spominjem vitlo za odvoz. Upravo i pišem o teškim terenima gdje treba iz velikih potoka izvući dobar trupac.Odvoz se može vršiti i bez vitla ali se nemože sajlati bez vitla i to mu je glavna namjena za odvoz mogu da služe i druge konbinacije. To se u mojem kraju i ne radi, gdje je došao traktor tu je i prikolica i sve ide na prikolicu ili kamion.
Ovaj sa 4718 radi ozbiljno, svaki dan min 10 a najčešće 20 metara isajla i na kamion natovari. Čovjek je odradio dve kuće, dva stana, dva kamiona i još masu priključaka i mašina.
Vi radite onako kako vam traži potreba kako sam i napisao u predhodnom. Zbog visoke tačke potezanja uzimate traktore od 5 i više tona, zbog potrebe odvoza itd. Ja radim prema svojim potrebama. Možda je moj stroj neusklađen, ali ja izvlačim sa strojem teškim oko 2 tone trupce od 3 kubika, neki klizači i malo oštećene omče 14mm, ne izdržavaju snagu vitla.
9
Evo jedan primer. Pričamo o vitlu i snazi i dali trpi traktor. Moj šurjak ima ovo vitlo koje sam ja izradio, kači ga za 533, prenosnog odnosa 1:10 ili tako negdje, pogonski lančanik je prečnika 57 ili 58 cm ili 72 zuba col koraka. Usporedite ko ima vitlo sa 16b lancima, pa vidite dali su na tim vašim vitlovima toliki lančanici. On sa tim vitlom goni dok ne ugasi traktor. Ako neko hoće nek računa snagu. Nema propinjanja, niti bilo kakvog trganja. Ovo je prava usklađenost. Sa ovim vitlom izvuče kao neki traktor od 55 konja sa vitlom redukcija 1:5. Pa zar nije bolje jače vitlo.
Sa njim može vršiti odvoz približno koliko i sa nekim drugim vitlom.
Ako pričamo o usklađenost. Ovo vitlo ne podiže traktor prednjeg kraja niti jedan cm. A koliko ti vitlovi podižu, dali je to bolje što može manje izvući a traktor konstantno igra ili ovakve varijante. Druga stvar u ovim varijantama toplinger trpi pola snage vitla, kao i poluge, nemate sisteme slaganja sajle što nikako nije dobro za sajlu.