• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

lsenjug

Novi član
Tu od
2 Tra 2023
Poruka
5
Nisam ništa pomotao imam vitlo staro 5 godine pa vidim da su mu cijene narasle pa ga mislim prodat i nadodat nešto i kupit novi tajfuna jer je i veći,teži,ima veći bubanj, 2 lamele više u odnosu na krpana,donji škripac,hardox čelik ,veću zaštitnu ogradu,i novi je.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
Jeste tako kad su u pitanju male redukcije 1:5 do 1:7, i viša tačka potezanja. Takvi se najčešće nude u prodaji, za privlačenja i odvoz. Postoje i drugačiji koji imaju veće redukcije recimo 1:12 i većih razlika, pa ih mogu tjerati i manji traktori ili motori. Mnogi korisnici se uklapaju prema potrebi, neki sebi izrade ili zatraže da im neko napravi vitlo za manje traktore ozbiljnih večnih sila, naravno sa njima prave ozbiljne poslove.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
Ispada da su češka vitla po snazi neprilagođena traktoru, u kojima je pogonski zubčanik veći nego pogon velikog točka traktora, a da ti lančanici jesu prilagođeni, da nije dobar prenos 1:12, već da je bolji 1:5. A ta vitla poderu po dva traktora i rade po 40 godina.
Jedan poznanik ima 4718 zetora i češko vitlo, radi tako 30 godina. Mislite da radi pogrešno.
 

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
425
I kakav mu je učinak sa tim traktorom i s tim vitlom? Koliko će kubika napraviti, gdje mu je ruta po 2-3 km?
Takva kombinacija može biti dobra jedino u slučaju da se traktor usidri i nakon toga se ne treba pomaknuti ni metar. Tak nešto praktični ne postoji, jedino za osobne potrebe i gdje je šuma odmah pri glavnom putu.

Nemojte miješati amatersku upotrebu i profesionalnu.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,596
Ne kažem da češka vitla i Gvozden nisu najbolji. Kažem da vučna sila vitla mora biti prilagođena težini traktora. Čak nije toliki problem snaga traktora kada vitlo ima veliku redukciju. Sporo je, lako se tjera… Problem je kako ozbiljno raditi na težem terenu sa takvim vitlom. Možda funkcionira kombinacija jako vitlo + slab traktor na ravnici ili ako vitlaš iz šume na put a uopće nema potrebu za vučom drva barem 400, 500, 1 000 metara. Govorim iz iskustva.
Npr. ovu svoju igračku od 7,5 tona sam išao kupiti sa namjerom da Zetor 7245 radi sa njom. Kupio sam ali sam odma videl da od toga ništ. Vitlo ima preko 700 kg sa sajlom. Zetoru nebi bil problem tjerati to vitlo jer je sporo nego kad on privitla k sebi ono kaj to vitlo može izvući, nemože sam to potegnuti nego opet moram otpuštati drvo, odmaknuti se sa traktorom i vitlati. Srećom mogu to iz traktora raditi radi daljinskog upravljanja al to nije posel ako želim imati neki učinak dnevno. Ako radim 20-30 m drva za sebe onda mi je dosta i 4 tona vitlo a ne 7,5t Krpan ili kamoli Gvozden “10” ili “15” tona. Zadnji put dok sam radil sa svojim neozbiljnim vitlom od 7,5 tona i traktorom 125ks i 6 tona, vrh hrasta sa svim granjem koji je pal preko drugog drva sam izvukel van (trupac je imal 3,5 m3). Na vrhu sigurno ima 3-4m drva. Tad sam trebal kroz šumu blago uzbrdo 50m potegnuti taj vrh do puta da ga potegnem do “stovarišta” i traktor se počel zakapati na mjestu u šumi a nije bilo blato. Onda sam otpustil drvo i otišel sa traktorom 50m do puta i do tam povukel drvo vitlom. Kaj bi u takvoj situaciji radil Zetor 4718 kad on takav trupac ne može ni nizbrdo vući? Da napomenem da je vitlo počelo cimati prednji kraj Fendta u vitlanju dok nisam stavil na donju kolotoru… Krpan 9,5 tona (pravih) ima sa sajlom oko 1000 kg. Kaj da radi traktor od 3 tone sa vitlom od 1 tone na zadnjem kraju kad ga jedva nosi praznog uzbrdo. Po mojoj procjeni traktor mora biti težak 2/3 vučne sile vitla. Npr. za pravih 7,5 tona traktor mora imati 5 tona. Sve ostalo je trganje traktora i dvođenje sebe u opasnost (moj Fendt je ipak malo previše za 7,5 tona vitlo ali boljeg rješenja nemam trenutno).
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
Nigdje ne spominjem vitlo za odvoz. Upravo i pišem o teškim terenima gdje treba iz velikih potoka izvući dobar trupac.Odvoz se može vršiti i bez vitla ali se nemože sajlati bez vitla i to mu je glavna namjena za odvoz mogu da služe i druge konbinacije. To se u mojem kraju i ne radi, gdje je došao traktor tu je i prikolica i sve ide na prikolicu ili kamion.
Ovaj sa 4718 radi ozbiljno, svaki dan min 10 a najčešće 20 metara isajla i na kamion natovari. Čovjek je odradio dve kuće, dva stana, dva kamiona i još masu priključaka i mašina.
Vi radite onako kako vam traži potreba kako sam i napisao u predhodnom. Zbog visoke tačke potezanja uzimate traktore od 5 i više tona, zbog potrebe odvoza itd. Ja radim prema svojim potrebama. Možda je moj stroj neusklađen, ali ja izvlačim sa strojem teškim oko 2 tone trupce od 3 kubika, neki klizači i malo oštećene omče 14mm, ne izdržavaju snagu vitla.
9
Evo jedan primer. Pričamo o vitlu i snazi i dali trpi traktor. Moj šurjak ima ovo vitlo koje sam ja izradio, kači ga za 533, prenosnog odnosa 1:10 ili tako negdje, pogonski lančanik je prečnika 57 ili 58 cm ili 72 zuba col koraka. Usporedite ko ima vitlo sa 16b lancima, pa vidite dali su na tim vašim vitlovima toliki lančanici. On sa tim vitlom goni dok ne ugasi traktor. Ako neko hoće nek računa snagu. Nema propinjanja, niti bilo kakvog trganja. Ovo je prava usklađenost. Sa ovim vitlom izvuče kao neki traktor od 55 konja sa vitlom redukcija 1:5. Pa zar nije bolje jače vitlo.
Sa njim može vršiti odvoz približno koliko i sa nekim drugim vitlom. 20220731_111426.jpg 20220731_111504.jpg
Ako pričamo o usklađenost. Ovo vitlo ne podiže traktor prednjeg kraja niti jedan cm. A koliko ti vitlovi podižu, dali je to bolje što može manje izvući a traktor konstantno igra ili ovakve varijante. Druga stvar u ovim varijantama toplinger trpi pola snage vitla, kao i poluge, nemate sisteme slaganja sajle što nikako nije dobro za sajlu.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,596
Pa ni ovo nije složena sajla. Moj Krpan ima neki primitivni sistem za slaganje sajle i još mi se nije desilo da bi sajla zacvikala da ju nebi mogao ručno izvući ili da je bilo gdje presavinuta. A ako vitlo počne dizati traktor onda se prebaci na donju kolotoru. A da ne govorim kolko 533 može potegnti sa vitlom nazad bez vitlanja. Tolko onaj frajer sa YT odnese na leđima… 🤭 Meni ne odgovara koristiti dva stroja za jedan posel. Teoretski mi onda treba jedan traktor koji vitla a drugi koji odvlači. To mi je skupa kombinacija jer trošim duplo gorivo i trebam operatera kojeg nemam. Budem slikao jedamput teren gdje moram s traktorom. Ti tu sigurno nemožeš ni prići sa svojim strojem a kamoli da bi neku prikolicu tu dovezel. Zadnje trupce koje sam prodal je trebalo 2 kilometra vući da bi mogel kamion do njih i onda mi je vozač kamiona rekel da gdje to on mora ići. Traktor od 2 tone ne može uz brdo povuči trupac od 3 kubika da ga zakčiš na 10 cm visine od tla. Ako ga vučeš po podu radi trenje, a ako ga digneš onda diže prvi kraj u zrak. Jedino da je dugačak traktor 6 m… Kod mene negde i Lkt ima problema izvuči trupac od 3m3 bez vitlanja.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
Svako se prilagođava svojim potrebama.
Moj komentar neide u pravcu kome treba kakav traktor, već u pravcu da je bolja varijanta da je vitlo veća redukcija, i da to ako je dobro posloženo ne utiče na traktor ili neki pogon.
 

Popit

Član
Tu od
14 Velj 2023
Poruka
47
Ja se tudi slažem sa tim da za manji traktor bolja je veča redukcija zbog manje mase traktora. Vrlo često se desi, da kod onih vitla sa brzinom sajle oko 0,9m/s i malo večim okretajem motora u slučajema nekih težih drveta i zapenjanja traktor i vitlo brzo iskaču i katastrofa se desi. Dok kod veče redukcije, sve se odvija polako/sigurnije ;)
A masa vitla najbolja je minimalna sa dobrom , jakom konstrukcijom, jer samo tako može se izvuči maksimalno iz šume :)
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,596
Ako je veća redukcija, veća je i sila. Onda prema tome i konstrukcija mora biti robusnija, onda je vitlo teže… Najbolje bi bilo da je vitlo 10 tona sile, sa daskom 2 m širine, 100 m sajle 14mm i da ima 250 kila… 😉
 

Popit

Član
Tu od
14 Velj 2023
Poruka
47
Ako je veća redukcija, veća je i sila. Onda prema tome i konstrukcija mora biti robusnija, onda je vitlo teže… Najbolje bi bilo da je vitlo 10 tona sile, sa daskom 2 m širine, 100 m sajle 14mm i da ima 250 kila… 😉
nije bitna redukcija ako kvačilo na vitlom ne izdrži snage ;) redukcija samo pomogne da je vučna brzina manja, manje opterečenje na motoru, sigurniji rad, ali kod druge strane od drveta do kvačila je sila uvijek jednaka...kvačilo izmedžu ti je uvijek sigurnostni elemenat ;) kvačilo se lako ''iznenadi/zaobići'' samo tako, da kod sajle stavljaš još dodatni kolotirnik ali kako kažete kod vas ;) onda bu lako vukla 8t umjesto 4t ;)
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
Ja ne komentarišem kome je šta pogodnije i sa čim treba neko raditi već na komentar da jako vitlo nema svrhu na malom traktoru. Moje mišljenje i stavovi i pogledu vitla i redukcije jeste njegova iskorišćenost, te u procentualnom koliko neki traktor sa vitlom može povući, dali može povući svoju težinu ili manje ili više od svoje težine i koliko vremenski može da tako funkcioniše, ta na osnovu toga gledam jakost.
Takođe kad vidim da se piše i komentariše neki raduktor ugrađen mene zainteresuje opis tog reduktora.
 

Najnoviji postovi

Na vrh