Postoje vojni vitlovi koji su kvalitetni i mogu raditi dugotrajno i ovi nekvalitetni.Namjena vitla na vojnom kamionu je izvuči sebe, ili drugog iz neprilike, ikad, ili bolje nikad. (Materijali za njegovu izradu zadovoljavaju sve njegove projektirane zadatke.)
Vi za šumu trebate vitlo koje bude radilo non stop, jako i brzo. Moje je mišljenje da morate to uzeti u obzir kod donošenja odluke. Za Vas je najbolji odabir imati vitlo konstruirano baš za rad u šumi.
Ništa ne preuveličavam, možda ti se to čini jer se nisi susretao sa tim stvarima. Možda je tvoj kolega imao sreću da naleti na kvalitetno to vitlo( da mu je cementirana zavojnica i da je dobra bronza - bakarna). Ja sam ih najmanje 10 popravljao i rastavljao i niti na jedno nisam naišao da je kvalitet.Malo i kolega Smilan preuvelicava stvari, cuj raspalo se poslije 200m drva i vozio pola kubika. Momak ima tam 110 i njegovo vitlo, stalno radi za mene i godišnje meni izvuče 600-800 kubika u tom se intervalu vrti plus ostali sigurno još toliko i nikad nije stalo
Ko gođ misli da pišem kako nije nek samo iglom zagrebe zavojnicu na onoj kojoj ostaje trag da je igla zagrebala to nije cementirano i nije ništa.
Kad sam to vitlo u rad, dosta vremena uložio da ga posložim stavim pravi slagač, povećam doboš za više sajle, u rad ono nakon jednog izvlačenja bude vruće, nakon drugog a u trećem povlačenju bilo vrelo u četvrtom ulje ključa. Stavio i pumpu i hladnjak za ulje i nasuo 15l ulja da ga hladnim sve je bilo džaba, zavojnica je brusila zubcanik kao turpijom. Na kraju fijasko. Upravi sam pokušavao minimalno da povlačim da smanjim pritisak na zubčanik. Stavljao sam sliku kako izgledaju ti trišeni zibcanici.
Popizdim odem na otpadu zbavim zubčanike i napravim večno vitlo.
Iz mog iskustva desetak vitlova od t110 i 150, 5-6 od tam 5000, 4-5 od prage, niti jedno od ovih vitlova nisam našao u kvaliteti.
Odradio sam dva od fap 22-26 jedan za traktor nekog zetora i jedno na lkt, oba vitla su vrhunska sa neograničenom vijekom rada. Takođe susreo sam se sa par vitlova od urala i kraza i ti vitlovi su ozbiljne kvalitete.