• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SUNCOKRET sjetva-žetva

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
316
Kako si zadovoljan sa borom, pomaže li? Ove godine ga prvi put koristim, dosad je bilo samo prskanje protiv korova u suncokretu i prinos odličan

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,279
Bor se koristi z apoticanje cvatnje i oplodnje..ja ga koristim u tikvama, pretpostavljam da pomaze i suncokretu...ja ga koristim u tikvama prije nego zatvore redove, zadnje kad mogu u njih...

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,046
Yep. Pospješuje oplodnju i nalivanje zrna uz to pomaže i u cvatnji.

Uz šećernu repu, suncokret je kultura koja je izrazito osjetljiva na nedostatak bora. Zato budu glave deformirane, dosta abortiranih zrna, stabljike krhke itd...

Ja idem već par godina sa Granufol Bor 190 cca 1 - 1.5kg/ha i pokazalo se dosta bolje nego kontrola koju uvijek ostavim za usporedbu.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
491
Kolko je to doata bolje u kilazi?

Koliko placas bor, i kak ga prskas s kolko vode?

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,046
Pa složimo to ovako: što se tiče kilaže, uvijek je to onako, diskutabilno i nema jasno koliko je to više ili manje kila jer nikada nije napravljen pokus, da se vagalo na njivi direktno, ali razlika je znala biti od njive do njive, jasno vidiš u kombajnu da manje curi i da negdje možeš ići brže, a negdje sporije. Delikatno je procijeniti koliko je to bilo više, jer šta god da kažem, slagat ću te. K tome, bor drugačije reagira na pjeskovitom tlu od ilovače i od crnice.

Dobra vijest je da ću nagodinu raditi pokuse suncokreta, kako visoko-oleinskog, tako i običnog pa ću imati konkretne rezultate. Nuđrno mi je ove godine, ali sam odabrao kukuruz za pokuse ove godine.

E sada, razlika može biti 50 i 500kg/ha, ali je bitnija razlika ona u kvaliteti, imao sam 10ha u tabli Strube Conquest, izgledao je top, ništa poleglo jer mu je odlika niža, a čvršća stabljika, nisam koristio ni bor, ni pictor, ni TC Seactiv Gold jer sam zakasnio s ulaskom.
Cijena 420€/t u standardu, ja vršim 3.7t/ha, ali 34 - 36% uljnosti, a svaki 1% uljnosti ispod standarda od 44% nosi 5% manje u cijeni.

Malo dalje imam 2.17ha neke zakašnjele sjetve Bacardija debelo u trećoj dekadi maja meseca i "mršavih" jedva nešto preko 3t/ha, ali odrađena 1kg/ha bor, 0.5l/ha Pictor i 2L/ha Seactiv Gold. Uljnost uzorka 48% što ja osobno nikada na Bacardiju nisam imao, a sada ga već 2 godine ne mogu niti dobiti za sjetvu.

Ove godine imam SY Onestar, dobit će sve što mu je planirano, pa ćemo vidjeti što će on reći.

Pakiranje od 10kg 19% bora plaćam 90€, doza je nekakvih 1 - 1.5kg/ha ovisno o potrebama biljke (moja procjena okom kada je veći šok od herbicida) idem standardno sa 200L vode na hektar.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,967
Moj mali doprinos.
Sijem Pioneer hibride suncokreta.
Gnojidba: osnovno 320kg/ha 8-20-30, sa sjetvom 15-15-15 280kg/ha i mikrogranule 24kg/ha.
Sjetva nešto na 19,3 ili uglavnom 20,3cm.
Zastita u splitu sa Expressom + neki graminicid (doze zavise o zakorovljenosti).
Prihrana Kan-om do 150kg/ha.
Zastita fungicidom, obično Amistar Gold i dodatak bora (Borovit- Agronom)

Kako s njim uvjek problema pa tako ove godine ko nikad dosta štete od žičnjaka, nije bilo presijavanja, možda sam trebal dosijat ali nisam ni to.

Prilozi

• 20260505_132852.jpg
    20260505_132852.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 8
  • 20260528_210839.jpg
    20260528_210839.jpg
    37 KB · Pregleda: 8

Najnoviji postovi

Na vrh