Pa složimo to ovako: što se tiče kilaže, uvijek je to onako, diskutabilno i nema jasno koliko je to više ili manje kila jer nikada nije napravljen pokus, da se vagalo na njivi direktno, ali razlika je znala biti od njive do njive, jasno vidiš u kombajnu da manje curi i da negdje možeš ići brže, a negdje sporije. Delikatno je procijeniti koliko je to bilo više, jer šta god da kažem, slagat ću te. K tome, bor drugačije reagira na pjeskovitom tlu od ilovače i od crnice.
Dobra vijest je da ću nagodinu raditi pokuse suncokreta, kako visoko-oleinskog, tako i običnog pa ću imati konkretne rezultate. Nuđrno mi je ove godine, ali sam odabrao kukuruz za pokuse ove godine.
E sada, razlika može biti 50 i 500kg/ha, ali je bitnija razlika ona u kvaliteti, imao sam 10ha u tabli Strube Conquest, izgledao je top, ništa poleglo jer mu je odlika niža, a čvršća stabljika, nisam koristio ni bor, ni pictor, ni TC Seactiv Gold jer sam zakasnio s ulaskom.
Cijena 420€/t u standardu, ja vršim 3.7t/ha, ali 34 - 36% uljnosti, a svaki 1% uljnosti ispod standarda od 44% nosi 5% manje u cijeni.
Malo dalje imam 2.17ha neke zakašnjele sjetve Bacardija debelo u trećoj dekadi maja meseca i "mršavih" jedva nešto preko 3t/ha, ali odrađena 1kg/ha bor, 0.5l/ha Pictor i 2L/ha Seactiv Gold. Uljnost uzorka 48% što ja osobno nikada na Bacardiju nisam imao, a sada ga već 2 godine ne mogu niti dobiti za sjetvu.
Ove godine imam SY Onestar, dobit će sve što mu je planirano, pa ćemo vidjeti što će on reći.
Pakiranje od 10kg 19% bora plaćam 90€, doza je nekakvih 1 - 1.5kg/ha ovisno o potrebama biljke (moja procjena okom kada je veći šok od herbicida) idem standardno sa 200L vode na hektar.