Ahaaa... super. Mislio sam da imaš još neki ventilator ili turbinu da izbacuje vlagu. Sve prirodinim putem. Što manje struje, to bolje. Dakle, ti, recimo, osušiš 10 t dnevno i potrošiš oko 800 kn na to. Pa to je vrhunski, za uslugu uzmu 220 kn/t, dakle uštediš 1400 kn na 10 t. Još kad bi umjesto goriva koristio bio-masu... Ja sam pričao sa susjedom, ima lik pun k. šljiva, pa da uzimam koštice od njega. Ljuske od lješnjaka već uzimam na jednom mjestu, ali to mi je malo za sušaru.
Ugl, da ne duljim, biljni ostatci imaju ogrijevnu moć od 5,8 do 16,7 MJ/kg. Usporedivo s naftom, koju ti trošiš, ona ima 42 MJ/l. Pošto su ljuske i koštice zbog svoje gustoće daleko kaloričnije, od npr. slame, imaju i puno viši stupanji iskoristivosti, tj. ogrijevnu moć. Nek to bude 14 MJ/kg, to je tri puta manje od nafte. Ako uzmemo litru lože 1 eur/l (bit će i to, samo polako) i koštice ili ljuske 0,50 kn/kg (a u većini slučajeva su još uvijek ili besplatne ili 20-ak lipa), za istu količinu topline, koštice bi platili 1,5 kn, dok bi ložu platili 7,5 kn. Razlika je jasna. E sad, problem se može javiti kod perioda potrebnog za sušenje, pošto treba tri puta više mase sagoriti da dobijemo istu količinu topline, ali to se riješi s projektiranjem dimenzija ložišta, gorionika i dobave. Drugi problem može biti, ako je već postojeća oprema u pitanju, cijena nove opreme, ali mislim da je to zanemarivo u odnosu na uštedu. Tim više što bi se ista oprema mogla koristiti i za pelete, a to je već neka druga priča. Moglo bi se poradti i na smjeru ispuštanja vlage, samo to je već pretjerivanje s obzirom na mogućnosti.
Eto, to je moje viđenje stvari i ako budem radio, tako će biti napravljena.
Nego, kako mjeriš vlagu?