O ovoj temi je bilo dosta rijeci u raznim temama pa predlazem da ovdje iznesete svoja iskustva i razmisljanja.
Koliko sam ja kao trenutni laik, a nadam se buduci prakticar (lijeska) uspio saznati to se moze raditi
a) mehanicki
- obradom zemlje: oranje, frezaneje, tanjuranje
- kosnjom odnosno malciranjem korova
- razni umjetni "pokrivaci": folija ili slicno ( Obrisan neispravan link. )
b) kemijski
- neselektivni kontaktni herbicidi (pr. Basta 15 SL i dr.)
- totalni translokacijski pripravci (pr. Cidokor, Herbocor, Herkules, Clinic, Dominator SL 480 i dr.)
c) kombinacijom mehanicko/kemijski
Cijenio bih vasa misljenja, narocito sto se tice kemijskog tretiranja korova u vocnjacima u prvim godinama rasta vocke (kad vocka naraste mehanicka obrada postaje, jasno, najvaznija)
Na jednoj stranici o pripremi zemljista za jagode Obrisan neispravan link. sam nasao slijedece:
Na površinama koje se pripremaju za jagodnjak često mogu biti problem višegodišnji korovi kao npr.: troskot , slak i osjak. Stoga prije oranja 1- 2 mjeseca treba izvršiti kemijsko uništavanje korova herbicidima na bazi glifosata ( Cidokor ). Nakon špricanja korova zemljište se ne ore 30-35 dana da korovi uginu.
Sto mislite koliko je to ucinkovito za buduci nasad npr. lijeske?
Kako ste vi radili (ili planirate raditi) prije sadnje i tijekom rasta vocke?
Koliko sam ja kao trenutni laik, a nadam se buduci prakticar (lijeska) uspio saznati to se moze raditi
a) mehanicki
- obradom zemlje: oranje, frezaneje, tanjuranje
- kosnjom odnosno malciranjem korova
- razni umjetni "pokrivaci": folija ili slicno ( Obrisan neispravan link. )
b) kemijski
- neselektivni kontaktni herbicidi (pr. Basta 15 SL i dr.)
- totalni translokacijski pripravci (pr. Cidokor, Herbocor, Herkules, Clinic, Dominator SL 480 i dr.)
c) kombinacijom mehanicko/kemijski
Cijenio bih vasa misljenja, narocito sto se tice kemijskog tretiranja korova u vocnjacima u prvim godinama rasta vocke (kad vocka naraste mehanicka obrada postaje, jasno, najvaznija)
Na jednoj stranici o pripremi zemljista za jagode Obrisan neispravan link. sam nasao slijedece:
Na površinama koje se pripremaju za jagodnjak često mogu biti problem višegodišnji korovi kao npr.: troskot , slak i osjak. Stoga prije oranja 1- 2 mjeseca treba izvršiti kemijsko uništavanje korova herbicidima na bazi glifosata ( Cidokor ). Nakon špricanja korova zemljište se ne ore 30-35 dana da korovi uginu.
Sto mislite koliko je to ucinkovito za buduci nasad npr. lijeske?
Kako ste vi radili (ili planirate raditi) prije sadnje i tijekom rasta vocke?