Vidio sam da se koristi pikap kao na presi ili samoutovarnoj prikolici ali pitanje je koliko gubitaka tu može da bude
Takav priključak je ZMAJ radio i serijski , odnosno cijelu adaptaciju za pasulj
tako je, čak sam ga jednom vidio i u živo, a napravljen je za zmaja 141 i 142......ima dosta prepravki......al nije nemoguće
ovo sa prepravkom kombajna claas-a.....nije fora, i nije opet nikakva brzina, ako se mora počupati i bacati u kombajn, tako ja radim na vršalicu i odlično odradi posao......i nema gubitaka, samo je nešto sporije.......probao sam podsjecati, kako bi trebalo napraviti prije kombajna, al nisam imao nikakvog uspjeha, stabljike graha je muljalo skupa sa zemljom.......više bi se isplatilo da se pokosi, i da kosa skupi u jednu traku, tada ga nebi muljalo u zemlju, slično kao kod kultivacije.......
al opet ako ostaje na njivi, on puca na suncu i dosta se rasipa, ja sam puno toga probao i učio se na greškama.......netko kaže da rasip od 5% je malo, pa 5% loma, i tako, skupi se......na 1000kg, 10% bačenog je za mene jako puno, ako dodamo još i cijenu od 25kn za kg, a slavonski se prodaje i po 30-35kn......
za slijedeću godinu ću samo morati rješiti automatizirano čupanje, da taj dio posla može odraditi 1 čovijek, ili max 2, da nemoram nikoga platiti, jer i to je trošak, al opet manji nego rasip i lom zajedno.......onda bi cijeli proces proizvodnje bio zaokružen......