• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Evo i mene da ja iznesem svoj sljed mojih aktivnosti u vezi graha. Prešel sam na ekološku proizvodnju, posijel sam 3 Ha niskog trešnjevca na tri puta, jedanput prešel sa kultivatorom između redova, prventivno šprical sa kalijevim vodenim staklom i algo vitalom protiv hrđe i plemenjače- rezultat odličan- grah nisam i nesmijem špricat sa kemijskim preparatima i nemam problema sa korovom kao vi.
Prodaja osigurana u zelenoj mahuni, berba počinje početkom sedmog mjeseca.
Stavim slike kroz neki dan.

Ovo cu reci kolegi jednom. On se sirotiinja svake godine muci sa korovima i okopavanjem toga graha. Eto i ove godine ima oko 2ha i sve on to rucno.
Moram mu reci za ova spricala,bas mi drago da sam naletio na ovo .

L

lukan

Guest
Baš me zanima kako će escherichia coli utjecati na cijenu graha ove godine.

K

kinder

Guest
Baš me zanima kako će escherichia coli utjecati na cijenu graha ove godine.

I mene zanima kakva će biti cijena zbog novonastale situacije, ali ja upravo "pucam" tam gdje mislim da ima ljudi koji žele kupiti zdravi i kvalitetni proizvod , a takvih u Zagrebu i okolici ima jako puno.
Ne okapam ništa jer po mojem mišljenju pravovremena međuredna obrada je više od pola posla obavljena u grahu, ali treba paziti na visoki korov u redu koji se po potrebi odstrani motikom ili pukanjem.
To zvuči kao da sam okapal ali ja sam ta 3 Ha sam prešel za sat vremena motikom, poslje se grah raširi i ne dozvoli korovu da potjera, barem je kod mene to tak.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
To zvuči kao da sam okapal ali ja sam ta 3 Ha sam prešel za sat vremena motikom, poslje se grah raširi i ne dozvoli korovu da potjera, barem je kod mene to tak.[/QUOTE]

Ne znam pajdaš kakvu to motiku imaš , ali 3 ha treba za sat vremena samo prohodat ,a kamo li još i motikom udarit. Vjerojatno si išel po čistom grahu kojeg nije ni trebalo okapati, nemoj se ljutit ,ali malo mi je čudno ;)

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
I mene zanima kakva će biti cijena zbog novonastale situacije, ali ja upravo "pucam" tam gdje mislim da ima ljudi koji žele kupiti zdravi i kvalitetni proizvod , a takvih u Zagrebu i okolici ima jako puno.
Ne okapam ništa jer po mojem mišljenju pravovremena međuredna obrada je više od pola posla obavljena u grahu, ali treba paziti na visoki korov u redu koji se po potrebi odstrani motikom ili pukanjem.
To zvuči kao da sam okapal ali ja sam ta 3 Ha sam prešel za sat vremena motikom, poslje se grah raširi i ne dozvoli korovu da potjera, barem je kod mene to tak.

Očito da kod tebe nema lobode i ambrozije koje nokakav grah nemože zatvoriti one rastu odsvakud a kopanje ?????

L

lukan

Guest
Ja sam prošle godine prodavao na mahuni po 9 kuna na početku, kasnije i po pet kuna. Nadam se da cijena ove godine neće biti niska.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

znači, 30 000m2 okopaš za sat vremena.......dobar si......a kod mene nikao suncokret u krumpiru, na jednom djelu, gdje sam posadio samo 6 redi i za 1 red, da počupam mi je trebao oko sat i pol......a dužina reda 205m......s tim da se suncokret kada je mali, puno lakše čupa nego bilo koja druga trava.....:partyman:

K

kinder

Guest
Predpostavljal sam da mi nečete vjerovati u vremenu okapanja i količini drača na njivi, ali stvarno je tak.
Nemam ambrozije, a i to visokog drača kaj je izraslo sa motikom sa posjekel tak da sam išel šest redova gore šest dolje. Možda sam i ja kriv u formulaciji rečenice, ali napisal sam da sam ta tri hektara sadil u razmacima i da nisam sve delal isti dan.
Razmak sadnje je deset dana.
Sad sam još posadil cca jedan hektar graha, pa ako je neko u blizini Zagreba slobodno dojde videti i razmjeniti iskustva, bit će mi drago.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
opasno si se bacio u grah......sada još napiši kako ga planiraš čistiti???? to mi je nekako najbitnije kod graha.......

L

lukan

Guest
Predpostavljal sam da mi nečete vjerovati u vremenu okapanja i količini drača na njivi, ali stvarno je tak.
Nemam ambrozije, a i to visokog drača kaj je izraslo sa motikom sa posjekel tak da sam išel šest redova gore šest dolje. Možda sam i ja kriv u formulaciji rečenice, ali napisal sam da sam ta tri hektara sadil u razmacima i da nisam sve delal isti dan.
Sad sam još posadil cca jedan hektar graha, pa ako je neko u blizini Zagreba slobodno dojde videti i razmjeniti iskustva, bit će mi drago.
Da li ga planiraš prodavati kao suhog ili na mahuni?

L

lukan

Guest
Da li ga planiras prodavati na mahuni ili dok dozrije (suhog)?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Pulsar-40

http://img405.imageshack.us/img405/4126/dsc01309up.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/5963/dsc01300e.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/5201/dsc01301sd.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/9964/dsc01302j.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/9306/dsc01303te.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/4055/dsc01308r.jpg
Evo nakon dva tretiranja( možda malo i prekasno) ,grah malo požutio ali dolazi k sebi, a sve vrste korova počele žutit i lagano nestaju.Ove su slike stare tri dana ,a sad je situacija drukčija.Ovdje se vidi početak promjene boje na korovu.

K

kinder

Guest
Da li ga planiras prodavati na mahuni ili dok dozrije (suhog)?

Koliko ga budem mogao brat ću ga zelenog u mahuni, a nadam se da će to biti barem između 80 i 90 posto. Sve ostalo što ostane brat ću ga kombajnom suhog.
Imam dogovoreno osam žena za berbu. Zelana berba iziskuje puno troška za nadnice ženama, ali ne treba ga čistiti i sve kaj ide uz to, dok sa druge strane u mahuni ti prodaš sve i dobro zrno i loše.
Ne namjeravam ga čistiti jer na ovakvoj količini je to nemoguče i grah bi moral onda biti očiščeni barem 30 kuna da se isplati.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
bježi od kombajna.......taj posao nikako nevalja, poslije ćeš trebati opet tih 8 žena da ga biraju......jer se dosta polupa......nije to posao, oni što pričaju da se može, neka postave slike tog graha......50% imaš, što loma, što zdrobljenog.......

ja nisam nikada prodavao u mahuni.......imam SLAVONAC, i prodajem po 20 kuna, u trgovini sam vidio, ako se uspije naći bude 24kn, a dalje ljudi prodaju po 25-30 kuna........netko čak i po 35kn, kaže da je eko proizvodnja.....

L

lukan

Guest
Koliko ga budem mogao brat ću ga zelenog u mahuni, a nadam se da će to biti barem između 80 i 90 posto. Sve ostalo što ostane brat ću ga kombajnom suhog.
Imam dogovoreno osam žena za berbu. Zelana berba iziskuje puno troška za nadnice ženama, ali ne treba ga čistiti i sve kaj ide uz to, dok sa druge strane u mahuni ti prodaš sve i dobro zrno i loše.
Ne namjeravam ga čistiti jer na ovakvoj količini je to nemoguče i grah bi moral onda biti očiščeni barem 30 kuna da se isplati.
Sve će biti ok ako će cijena biti pristojna.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Pa da, al kad sam ga opral herbicidom ,nametal sam gaće. Požutil je i obesil lišće, mislio sam : to je valjda to.Evo sad se ispravil i dobro izgleda.

L

lukan

Guest
Pa da, al kad sam ga opral herbicidom ,nametal sam gaće. Požutil je i obesil lišće, mislio sam : to je valjda to.Evo sad se ispravil i dobro izgleda.

Kad planiraš da bude za berbu?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Obično mi dolazi u drugoj polovici 8. mj kao zreli , a mladi trebljeni početkom8.

Najnoviji postovi

Na vrh