• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta
L

lukan

Guest
Obično mi dolazi u drugoj polovici 8. mj kao zreli , a mladi trebljeni početkom8.
Ja jučer imao prvu berbu, cijena 5 kuna u mahuni, prošle godine u isto vrijeme 10 kuna. Loše

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja u mahuni nisam ni prodavao , ne mogu zbog posla na tržnicu . Do sad sam sve ili skoro sve stržio doma.Nemam pojma kakve će cijene bit, ali ako idu dolje na pola kak ti veliš onda smo naje.... :).

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da nema razloga za brigu........dobra i kvalitetna roba će uvijek naći kupca.......ja sa grahom nikada nisam imao problema, sve prodam (po 20kn/kg) da jedva poslije imam za sjeme, jer uvijek bude, onom tamo si prodao, meni nećeš.......i tako.......ove godine samo pola jutra......bio danas, ima već zrelih mahuna......berba se očekuje za 10tak dana.......bude slika.....

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
stigao stroj za čišćenje graha:

MZC-4B, poljska proizvodnja, godina proizvodnje 1990.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Neki dan idem iz Zagreba , i prestignem kamiončić sa ovakvim strojem .Odmah sam se sjetio Ivana i njegovog pitanja o čišćenju graha, Jel to taj stroj Ivane išao autocestom?Ajde sad ćeš najbolje vidjet kak radi :) . Sretno sa makinom!

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tako je, to je taj stroj.......išli smo nazad autcestom zbog "sigurnosti"....iako nam je pukla guma

isproban, i dobro radi........budu slike

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Eto vidiš , nisi mogao dobit odgovor dok nisi sam probao , često je to najskuplji put ( ne mora bit) , al je najsigurniji.Ja još tržim mahune i trebljeni , a kad dođe zreli , opet po starom :) .

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
to je najgori put......i najskuplji......ovaj stroj nije toliko ni skup, samo je problem kada trebaš nešto, a nemaš.......ručno mi nije dolazilo u obzir da radim, jer mi je to previše.......a nitko nezna ništa o strojevima za grah.......jer ljudi ga na neki način izbjegavaju.......nije ga problem posijati i uzgojiti, problem je čišćenje, koje se nadam da sam zauvijek riješio......

što se tiče prodaje, moj se tek počeo raditi, a sve je prodano.......tako da više nesmijem primati narudžbe......:partyman:

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ivane ,jel stroj isproban? Kako se pokazao?Ja sam napranio samo " štih - probu" , jer još nije dozrelio sav .Zrno je prilično sitno ,ali se nadam oko tone( 1 ral) .Podbirao sam zreli za jednu malu prikolicu , i to mi ispada 50-60 kg zrna.Pošto si ga riješio?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
dosta ćeš onda dobiti, jel 1 ral= 1 jutro????

stroj je proban, ostalo još malo i gotovo......a dobro se pokazao, zadovoljan sam.......samo, možda uzmem kombajn koji već dugo hoću otići pogledati i tek ga jučer pogledam, dobar je......pa možda ga i uzmem.......pa onda neznam jel će mi vršalica trebati.......morat ću to još razmisliti......

rješiti ću ga po 20 ili 22kn, ovisno o količini koju se uzima.......

kolika je cjena kod vas?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Da to je jedno jutro, ma ja ga mogu prodat jedva po 17 kn. Kod nas uzimaju na veletržnici jeftino pa preprodaju ,tak da nas to dosta koći.Uglavnom mislim da će sve biti prodano.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
aha, znam koji je......a znam i koji problem imaš......jer viđam ga po trgovačkim centrima, kao i tetovce, onaj bijeli......oni su najzastupljeniji......al ako prodaš po 17 onda si na konju.......od tog jutra graha, više ćeš zaraditi nego da imaš 5 jutara pšenice......

rosuljac

Novi član
Tu od
17 Svi 2011
Poruka
13
Kolega ivanz sa posebnom pažnjom sam pogledao slike vaše vršalice. Interesuje me gde je izlaz za zrno na vršalici ? odnosno da li je prikazano na zadnjoj slici, gde se nalazi vreća na kraju cevi?
Pozdrav

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
zrno puštam prije transportera, inače treba ići u vreće.....

ali.....transporter je jedna lopatica koja ga odbacuje, a to nevalja za grah.....jer ga tu može lomiti, samo stavim posudu ispod i u nju curi......

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ovo na slikama izgleda odlično , a tako valjda i radi, svaka čast !Ja za sad nemam namjeru nikakvu mehanizaciju nabavljat ,jer ovo što radim mogu i ovako kao i do sada ,nije ni površina ni količina nešto posebno.Moj rođak je svojevremeno imao kombajn. Mali stroj i prilagodio ga je maksimalno , kolko je mogao za grah.Imao je prilično i loma i rasipanja,pa je na kraju odustao od svega( ali najviše zbog tržišta).Ne znam kako je kod tebe sa " rashodom" , ali ne vidim nigdje lišća. Jel tolko otpao list ?

Najnoviji postovi

Na vrh