• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sve se može napraviti.......

kombajn bilo koji da uzmeš nemože raditi grah......bez ozbiljnijih prepravki......koje se najviše odnose na bubanj, podbubanj, umjesto varijatora bubnja s remenom, stavlja se lančani prijenos, jer obrtaji bubnja za grah trebaju biti 300-350 obrtaja, dok za pšenicu su 1000-1200 obrtaja......

sito ide također drugo, moram pogledati kojeg promjera su rupe......

druga sabirna ravan, perforirana........kao i perforirana transporta cijev, koja nosi zrno iz bunkera u prikolicu........

idu drugi poklopci, za ovršenu i neovršenu masu, tamo gdje je onaj lanac s lopaticama.....

sve ovo znam za zmaja, jer sam vidio uputstvo za njega, kako se prilagođava za vršidbu graha......

velika greška je vršenje graha kao pšenice.......on se ubire dvofazno, znači, prvo se kosi, pa se ostavi da se suši, te onda prolazi kombajnom, koji na sebi ima pick-up uređaj, koji je sličan onima na balirkama, te uvlači grah s poda u uvlačno grlo......

to bi ukratko bilo TO, što se tiče prepravke kombajna.......ja sam to također htio napraviti, jer je bio jedan mali kombajn za 4000kn, odlično stanje, od JD-a, star 50 godina, al u savršenom stanju, pa sam mislio njega prepraviti........al sam naletio na ovu vršalicu, također jako jako malo radila, mogu reći da je nova.......koja odlično odrađuje posao......samo je bilo bitno nabaviti remenicu za traktor, koju nisam imao........a plosnati remen je original njezin......

neke stvari treba još malo doraditi na vršalici, al to su sitnice, kao npr, drugo sito što sam morao staviti, al uz nju sam dobio komplet sita, tehničko uputstvo na hrvatskom i poljskom, te original račun, gdje je kupljena u zagrebu 1991 godine.......

na traktoru imam obrtomjer, i tamo vidim broj obrtaja remenice, pa pošto je remenica istog promjera kao i gonjena remenica na bubnju, onda je prijenos 1:1, te znam koliki mi je broj obrtaja bubnja........

problem se javlja što kada ubacujem, onda moram raditi sa minimalnim gasom, jer je tu tek pogodan broj obrtaja, koji je potreban za grah.......

sada bi trebao na bubnju napraviti duplo veću remenicu, kako bi umjesto na 600 obrtaja radilice imao 300 obrtaja remenice, ako se dobro sječam, onda bi imao 300 obrtaja bubnja na 1200 okretaja.......

al to su sada sitnice......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Znači ti si uzeo klasičnu vršalicu i uradio prepravke za grah ako dobro razumijem , nije namjenska za samo i isključivo grah ?

i još nešto , čime i kako skidaš ga sa njive ? kosiš,čupaš?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tako je......klasična vršalica, minimalno prepravljena za grah.......iako piše u uputstvu da može raditi mahunarke, uz samo prepravku sita.......jer bubanj već ima takav, kakav treba biti za čišćenje graha, samo treba prilagoditi broj obrtaja......

na youtube ima filmić, gdje s njom rade soju, koliko se sječam, negdje u poljskoj, pa sam preveo tekst, i kako kaže, da nisu mogli sa kombajnom vršiti soju, jer je bilo blato i kombajn je zapao, te su ručno kosili i kod kuće ubacivali u stroj, samo njegovu vršalicu pokreće elektromotor......

na njivi ga čupam, iako sam si već nešto zamislio, kako bi bilo dobro da se strojno čupa i odmah ubacuje u prikolicu, pa ga kod kuće osišim na betonu, jer su manji gubici, na njivi ako se suši, onda puca od sunca i zrna ispadaju......za veče količine ako bi imao, odnio bi na pistu i tamo bi sušio, za sada mogu ovako, svaki dan po malo.....jer dvorište mi je sve betonirano......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
a nebi li možda mogao onaj samovezujući aparat koji se nekada montirao na ''Italijanke'' kosačice da pomogne , možda :?
inače komšija mi ima onu vezačicu koja kosi,sakuplja i veže stabiljku kukuruza nakon ručnog branja , možda da se razmišlja i razradi ta ideja

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
a nebi li možda mogao onaj samovezujući aparat koji se nekada montirao na ''Italijanke'' kosačice da pomogne , možda :?
inače komšija mi ima onu vezačicu koja kosi,sakuplja i veže stabiljku kukuruza nakon ručnog branja , možda da se razmišlja i razradi ta ideja

Moje je mišljenje ,što ga više maltretiraš na njivi, manje ga dovezeš kući.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Apsolutno tačno , ali ako rashod nebi bio veliki ja sam uvijek da se olaša leđima

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Apsolutno tačno , ali ako rashod nebi bio veliki ja sam uvijek da se olaša leđima

Pa gledaj, ako ga na njivi vežeš u snopove strojno; u rosnom -otpuštenom ili vlažnom stanju, ne možeš ga ovršiti ili omlatiti bez prethodnog sušenja ( a grah ti je povezan u snopove). Drugo ,ako ga vežeš kasnije, mislim prema podnevu kad ga sunce "napne", opet ćeš imat problem sa velikim rasapom, jer suha napeta mahuna puca takoreći na dodir.
Ja evo nekih pet godina radim po jedno kat.jutro( imam lanjskih postova),istom metodom ,nije najlakši način ,ali nije ni površina koja se ne može bez strojeva napravit.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

tako je, što manje ljudskog rada......

možeš ti i 5 jutara ručno raditi........al to je meni isto kao i da pored berača za kukuruz, ideš ga brati ručno........jednostavno, nema smisla......

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
hm, što se tiče pucanja mahuna, lani je u Ogulinu na probnom polju graha bilo riječi o čini mi se Nufilm sredstvu koje "zalijepi" mahunu da ne puca...čini mi se da se isto koristi i kod uljane repice i soje...
ove godine sijem oko dvije rali niskog pažulja u vremenskim intervalima od 10-14 dana, prve dvije sjetve su obavljene, sljedeća će biti oko 25. ovog mjeseca...
meni je interesantan da ga berem mladog, ali i ono što sazori nije za baciti...
dosad je berba bila uvijek ručna (čupanje ili košnja), a vršidbu delam gazeći traktorom...nije nešto suvremena metoda, al na ovak manjim količinama funkcionira.
da je moguće radit kombajnom, jedino bi pažulj i radio od svega...moš ga prodavat zelenog, ili suhog i to suhog cijelu godinu...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sa standardnim kombajnom nikako......al da se uzme neki manji, koji ima kosu 1,8 do 2m, starijeg godišta......i prepravi za obradu graha.....

ova moja vršalica je dobra, samo ipak moraš dovesti kući i ubacivati unutra.....funkcionira za moje trenutne potrebe, al da imam veću količinu, to nebi išlo......

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
hm, što se tiče pucanja mahuna, lani je u Ogulinu na probnom polju graha bilo riječi o čini mi se Nufilm sredstvu koje "zalijepi" mahunu da ne puca...čini mi se da se isto koristi i kod uljane repice i soje...
ove godine sijem oko dvije rali niskog pažulja u vremenskim intervalima od 10-14 dana, prve dvije sjetve su obavljene, sljedeća će biti oko 25. ovog mjeseca...
meni je interesantan da ga berem mladog, ali i ono što sazori nije za baciti...
dosad je berba bila uvijek ručna (čupanje ili košnja), a vršidbu delam gazeći traktorom...nije nešto suvremena metoda, al na ovak manjim količinama funkcionira.
da je moguće radit kombajnom, jedino bi pažulj i radio od svega...moš ga prodavat zelenog, ili suhog i to suhog cijelu godinu...

Hm, Nu film je okvašivač!!!

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
a sad su svi okvašivači na bazi nekakvih smola, pa valjda i lijepi mahune...
jbg, nisam probal, to mi samo ostalo onak u sjećanju...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Hm, Nu film je okvašivač!!!
Ima Darijus pravo; Nu Film je prije svega ljepilo, upravo za "ljeplejnje" mahuna, pogotovo kod repice (danas nema uspiješne žetve repice bez toga;naime mahune sazrijevaju oko 10-tak dana na cijeloj biljci i kada sazriju odmah pucaju, tako da je upotreba "ljepila" nužno, kako bi se što manje zrna rasulo).
:rolleyess:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
...jedino bi pažulj i radio od svega...moš ga prodavat zelenog, ili suhog i to suhog cijelu godinu...
Moš ga raditi sa kobasicama, suhim mesom, zeljem ili zapečeni :drinkers:... a kasnije plinove moš koristiti za grijanje :mrgreen::mrgreen:. Moćna je to biljka :rolleyess: A ako ti ostane koje zrno viška, moš ga ujutro bacit na stol da procjeniš vrijednost švicarca....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
Moš ga raditi sa kobasicama, suhim mesom, zeljem ili zapečeni :drinkers:... a kasnije plinove moš koristiti za grijanje :mrgreen::mrgreen:. Moćna je to biljka :rolleyess: A ako ti ostane koje zrno viška, moš ga ujutro bacit na stol da procjeniš vrijednost švicarca....

nisam baš mislil prodavat finalni proizvod ili gatat, više sam štel naglasit da je dobar i friški, a zbog skoro nikakvih uvjeta za skladištenje možeš ga prodavat suhog cijelu godinu...
naravno, prije ga moraš tri dana držat na -18 C, da nebi bil odma s prilogom...;)

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Grah po kukuruzu

Imam posadjen grad po kukuruzu. Vec je vani i ima 2 do 5 listova ko i kukuruz. Uz njih su naravno iznikel korov.. Cime prskati protiv korova?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
Imam posadjen grad po kukuruzu. Vec je vani i ima 2 do 5 listova ko i kukuruz. Uz njih su naravno iznikel korov.. Cime prskati protiv korova?

bojim se da ničime...
moglo se odmah nakon sjetve pošpricati s Frontierom, ali u ovoj fazi ipak nebi se štel mešati...
motikan?
:finga:

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Jučer popodne

Evo mog graha, ovo se vidi nekoliko redova koji su dobili od nedavnog mraza. Ako ostalo preživi bit će ga dosta.

Prilozi

• P5250078.jpg
    P5250078.jpg
    86.4 KB · Pregleda: 441
  • P5250085.jpg
    P5250085.jpg
    61.3 KB · Pregleda: 373

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
čime je to sijano?

Starinskom sijačicom za kukuruz, prilagođenom za traktor,inaće je vukao konj nekada davno.Imaš slike na ovoj temi od lani(mislim na 10.strani)

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh