• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sav je žut, mladog više nema......ovih dana ga berem

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
berba

ja bio popodne u polju i stanje je slijedeče:

prvp polje još je 90% zelena stabljika i mislim da bu izdržal da normalno dozrije pomojoj procijeni cca 1,5-2t mladog u ljusci ,a berba za cca 10-15 dana

drugo polje 50% zelena stabljika počeo je šarati i za vikend berem no prinos bu prepolovljen hmm možda naberemo 500 tinjak kila. Nevjerojatno na tom polju sam prošle godine ubrau oko 2t mladog i cca 80kg suhoga

ha cijena je veliki ??????? otkuplivači još niš ne govore za cijenu , no ja bum izašel s 6kn po kg i 18 kn očiščeni

ostalo bu nešt suhog kojeg ču zadržati za sjeme jer evo druga godina kak sadim i mislim da baš i nema razlike u odnosu na onog kaj kupujemo u zg kao sjemenski a u stvari je to isto konzumni grah

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
niski trešnjevac, počeli smo po 40, ali kak ga sad sve više ima bude od sutra 30 pa nek narod jede...a i bilo je malo :axe:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
nitko nepiše, kako ide berba graha, ja skoro gotov......:partyman:

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja sam trenutno zauzet drugim obvezama ( neodgodivim) ,pa graha nisam još dirao. Mislim da neću uhvatit mladog za berbu, a suhi će biti barem prepolovljen.Suša je naplatila svoje.Za cijenu ne znam još , a stalne mušterije svakog dana zovu, bojim se da neću imat dovoljno za sve.
Mahuna ima dovoljno ,ali je u nekima sitno zrno ,bit će frke kod prebiranja.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ništa posebno, 200kg na pola jutra......mogu biti zadovoljan, jer imao sam problem, u grahu mi niknuo suncokret koji je bio na toj parceli od prije 2 godine, toliko je dobar da ću ga moći i ovršiti......te malo ambrozije na krajevima parcele......a tamo gdje je bio sa suncokretom, je dobro stajao, samo stabljika sa mahunama bez lista, i što je najvažnije, moglo se sve brati, inače ovih godina se moralo dio po dio......

cijena 22 kune, samo trebam spakirati, sve je prodano......

druge godine ću ga stavljati na kukuruz, mislim da je to najbolja opcija, ili na žito.....uz uvijet da suncokreta nije bilo na parceli 3-4 godine......

inače, taj grah koji sadim, omjer posijanog i ubranog je 1:10kg......

kvaliteta, hm......i tu bi se dalo diskutirati, na jednom djelu su mi zrna kao malo spljoštena, da im je falilo vode, i to kada sam počeo brati, i dovezao kući i očistio, nakon prvog dana.......al sve drugo ubrano je dobro, kao i svake godine......možda što je bio u ambroziji......neznam......

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
šteta što nisi brao zelenog, evo ja sad prilazim prema 500 kg (u mahuni) mladog, na identičnoj površini otišao sav po 12 kn, a ostat će računam bar 100-150 kg suhog...
čudno mi je kak ti je tako brzo sazorio, moj je sijan 30.4. prva tura i tu sad berem tek mladog...ni šare nije sav dobio...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
zeleni ja nemogu prodati, samo suho zrno......

moj grah je posijan 13.4. zato i je došao nešto ranije, a godinama prije sam ga sadio oko 25.4 pa do 1.5.

a nisam sijao na ture, nego sve odjednom......zato sam ga i riješio u 4 dana, sve.....obrao, i izvršio na vršalicu.......sada ostaje pakiranje i prodaja......

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ivane jel vršalica radi, jel si morao što dotjerivat na njoj? Kako čisti ( mislim na vjetar)?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
vršalica odlično radi i jako sam zadovoljan.......ostaje još samo naći načina da se strojno počupa na njivi, i da po mogučnosti odmah ubacuje u prikolicu.......:weedman: i cijeli proces će biti jednostavan, uz što manje ljudskog rada, a više strojnog.......uz minimalan rasip i gubitak u određenim fazama obrade.......

ako netko i planira uzeti vršalicu kao moja, neće požaliti......uz uvijet da je bila skladištena u suhom, jer ima na sebi dosta drvenih djelova......a u oglasniku se prodaju 2 komada.......jedna je dosta dobra, druga nevalja ništa......

slika od ove godine nemam, jer sam se žurio odraditi.......al ima od prošle godine, sve je isto, par stranica unazad.......

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Prije par godina su mi dvojica ozbiljnih ljudi pricala kako su vidjeli u Bugarskoj da sade visoki grah sa nekom biljkom slicnom zobi ali da je bujnija i da to ujesen kombajniraju. Na tu pricu me podsjetilo sto sam neki dan naletio na nekom forumu kako covjek spominje kuruzar u zitu, ali vise nemogu naci gdje. Razmisljam u koju bi se kulturu dao saditi grah a da se moze kombajnirati. Ima tu hrpa problema ali bi se mozda i dalo nesto skemijati. Ujutro cu posijati kucicu graha i pratiti koliko mu dana treba za odredenu fazu rasta. A posijati cu i nekoliko zitarica i jos necega pa da vidimo. Jer po meni bi i zito bilo dobro jer bi poleglo a grah ga kao slak upleo. Problem su vegetacije. Uh. I meni svasta padne na pamet...
Inace sijem dosta kuruzara i ubi me berba. Ak bi islo kombajnom zrtvovao bi i drugu i trecu berbu al da bar jedna bude strojna.
Btw dal bi se uopce dao visoki grah kombajnirat obzirom kakve probleme radi slak i ostale puzavice u kombajniranju?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
zar nije jedan od čelnika prosvjeda mljekara kupil kombaj koji može odjednom vršiti dvije kulture...moguće kukuruz posebno, grah posebno?
jes da košta ko pol sela...al ako radi, moguće je!
inače, vegetacija visokog graha je preko 100 dana, tak da mislim da sa žitaricama neće moći...kukuruz, ili eventualno stočni sirak ako bi ga mogao nositi...:scratch

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Najbolji grah i koji mi je najlakse pobrat mi je onaj koji se popne na ambroziju...a u kuruzi je se uvijek nade. Tak da...

Al bi bilo 5 godina robije da posijem 2 rali ambrozije i graha i stavim pod navodnjavanje.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Najbolji grah i koji mi je najlakse pobrat mi je onaj koji se popne na ambroziju...a u kuruzi je se uvijek nade. Tak da...

Al bi bilo 5 godina robije da posijem 2 rali ambrozije i graha i stavim pod navodnjavanje.

loboda hoće biti još jača od ambrozije, a manje gusta...i nema robije!
siješ? :finga:

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Jedino na tudoj zemlji, a tebi posaljem mladih flanaca lobode.

A Kontam se uhvatio genetike pa nek nesta skemija, neki krizanac graha koji je samonosiv.
Jutros sam pitao dva susjeda kombajnera i jedan veli da moze zeti a drugi veli da cim ude unutra da se bude sve namotalo po hederu i vitlu... Kombajneri?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
loboda hoće biti još jača od ambrozije, a manje gusta...i nema robije!
siješ? :finga:

Da,i u mome malom plasteniku gdje sam pobrala cvijeće narasla je tri metra visoko.Milina ju je za vidjeti.Kaže mož da će je motorkom porušiti.:lol:Skidam se sa kompiča,kuham ručak za goste.Ubi me posaO.:x

Na vrh