• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
herbicid

Ljudi pomagajte.Ovak imam jutro posađenih oraha i između njih sam posadio grah niski trešnjar..Ali sada mi je između toga nikla kostrva.Ne znam čime da špricam da ne ubijem grah ili orahe a da ubijem te uskolisne korove?

Prošle godine sam dobio cca 2 tone mladog graha u ljusci a ove koma te mraz te korov lud sam više!

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Imam posadjen grad po kukuruzu. Vec je vani i ima 2 do 5 listova ko i kukuruz. Uz njih su naravno iznikel korov.. Cime prskati protiv korova?

Korovi
Suzbijanje korova koji mogu naštetiti usjevu graha može se provoditi neposredno prije predsjetvene obrade tla i to upotrebom Herbocora na korove koji su iznikli.
U monokulturi, ali i u kukuruzu s grahom kao podusjevom u praksi se vrlo učinkovitim pokazao pripravak
Ston (4l/ha) i/ili kombinacija Ston (2l/ha)+ metolaklor i to aplikacijom nakon sjetve a prije nicanja usjeva. Baš kao i već dobro poznate kombinacije s prometrinom. U literaturi, kao moguće opcije u suzbijanju korova u usjevu graha,spominju se još i metribuzin (Senat) i klomazon (Orion)
U post-em tretmanu t.j tretmanu nakon nicanja kulture moguće je suzbiti brojne sjemenske širokolisne korove i to primjenom pripravka Bazano (1-1,5l/ha) tretiranjem kada je razvijena prva troliska.
Praksa je pokazala da ga je moguće primijeniti i u kukuruzu s grahom kao podusjevom. Korovi su najosjetljiviji na ovaj pripravak kada imaju razvijena 2 (4) lista.

@seljan

KOREKCIJA POSLIJE NICANJA USJEVA I KOROVA

BAZANO višegodišnjii korovi 1-1,5 l/ha
ILI

FUSILADE SUPER

HERBICID, formuliran kao tekući koncentrat za emulziju (EC)
PROIZVODI SYNGENTA
DJELATNA TVAR Fluazifop-p-butil............................. 120,9 g/l
PRIMJENA FUSILADE SUPER je sistemični, selektivni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova, kada su korovi nikli odnosno kada su u stadiju intenzivnog porasta (3-5 listova) u:

* ratarskim (šećernoj i stočnoj repi, soji, suncokretu, uljanojrepici,stočnom grašku) i povrtlarskim (krumpir, grašak, grah, kupusnjače, luk, rajčica, paprika, mrkva i cikla) usjevima :

o u dozi 1-2 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova.
o u dozi 2-4 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova.
Isti učinak postiže se i uz manji utrošak vode(100-200 l/ha), npr. divlji sirak (Sorghum halepense) može se suzbiti u dozi od 2 l/ha kada je visine 15-20 cm.
* vinovoj lozi, koštićavim i jezgričavim voćkama, sitnom jagodičastom voću (ribizl, malina, ogrozd) i rasadnicima drvenastog ukrasnog bilja, u dozi 4-6 l/ha.
Niža doza (4 l/ha) se primjenjuje ukoliko je prethodno obavljena međuredna obrada i usitnjavanje rizoma, a onda se želi prijeći na kemijski način suzbijanja korova. U tom slučaju, korovi moraju ponovno biti u intenzivnom porastu (3-5 listova).
* jagodama, u dozi 1,5 l/ha.
Dozvoljena su najviše dva tretiranja, prvo tretiranje prije cvatnje i drugo poslije berbe.
* duhanu, u dozi 2 l/ha.

OTROVNOST Prema sadržaju i vrsti djelatne tvari sredstvo spada u III. skupinu otrova.

ILI

Agil 100 EC
Formulacija: EC (Koncentrat za emulziju (Emulsifiable concentrat))
Količina djelatne tvari u %: 10,0 propakvizafop
Proizvodi: Agan
Distribuira:Danon
Doza - kg, l / ha:
0,5 - 1,2 l/ha za suzbijanje jednogodišnje trave, 0,7 - 2,0 l/ha za suzbijanje višegodišnje trave u sljedećim kulturama: šećerna repa, soja, suncokret, uljana repica, grašak, grah, krumpir, lucerna, djetelina, lan, heljda, lupina, gorušica, duhan
luk (ne salatni luk), rajčica (ne izrazito sitno plodne sorte), paprika (ne rane sorte)
kupusnjače, mrkva, celer, peršin, češnjak, salata, dinja, lubenica, artičoka, šparoga
jabuke, kupine, ribizli, kruške, vinova loza, rasadnici. Sadrži okvašivač.

Posljednje uređivanje:

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
zahvala

Evo pošpricao sam pa sada kak mi bog da.Puno se zahvaljujem g. siki na savijetu.Pošto nisam mogo nabaviti herbicid u svom gradu stupio sam u kontakt s gospođom iz singente i riješila mi herbicid za par sati.Da slažem se s Vama kad kažete i kad čovijek pono zna tek onda sazna kako ne zna ništa, zato mi je drago što sam preko ovog foruma stupio u kontakt s Vama i s drubim ipak puno iskusnijim ljudima.Moja je teza više glava više pameti!

Objavil bum sličice svojih polja kad se to nekaj posuši.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
evo ga...

p5270019.jpg

By darijus at 2012-06-08

e sad nešto novo, nisam to zamjećivao prošlih godina...
točkice po listu, ali samo s gornje strane...
lisni mineri ili možda samo opržotine od sunca na mokrim listovima?
evo pa prosudite...
p5270020b.jpg

By darijus at 2012-06-08

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
do kada se može upotrijebiti agil 100 ec???? grah je u fazi cvatnje, a ima nešto trave.......

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Šta je ovo?

Jel može netko reći o čemu se radi ?Pred tri dana sam prskao " antrakolom", protiv plamenjače ( radi se o grahu).Ovo mi se pojavilo danas.

Prilozi

• P6100254.JPG
    P6100254.JPG
    38.4 KB · Pregleda: 721
  • P6100255.JPG
    P6100255.JPG
    36.9 KB · Pregleda: 564

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
kod mene na par mjesta ima toga, al ga nisam s ničim prskao......malo sam više pažnje posvetio krumpiru ove godine.....i tu sam napravio propust :madmana:

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Jučer popodne nije bilo nekog posebnog znaka za uzbunu, ali danas kad sam došao s posla imam što vidjeti.Sad ne znam kako da mu pomognem, jer ne znam što je tako brzo udarilo.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
imbro, opet ga moraš pošpricat sa nekim kontaktnim pripravkom na bazi cinka, nakon toga biositimulator i onda opet fungicid al ovaj put sistemik...

ovo neznam točno imenovati, probaj sam pronaći krivca ...ovdi...http://www.agro-glas.com/novost_vise.asp?id_novost=79

ali i dosta kišurine i eventualno zaraženo sjeme od prošle godine i problem je tu...

bit će sexa ako to krene na mahunu...

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Hvala DARIJUS,vidjet ću sutra kakvo će biti vrijeme,pa idem nešta poduzeti. Danas sam bacio drugu dozu " Pulsara" , a dalje ću vidjet.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
do kada se može ići sa pulsarom????

jel može kada grah procvjeta?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Pa, meni je tu na forumu lani čovjek rekao da može do cvatnje ali na dva puta po pola doze, zbog manjeg šoka za kulturu-grah.Ja sam prvu rundu bacio pred 4-5 dana, nisam mogao ranije zbog kiše ,pa onda nisam mogao nabavit PULSAR, i napokon kad sam ga dobio već je korov uzeo maha.Jedan agronom mi je rekao neka mu ne dam više od 5 dana odmora( korovu) ,te da ga ponovo udarim,sad čekam par dana da vidim rezultat.Inaće od prvog tretiranja sam primjetio samo na ambroziji da joj žute vrhovi.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
PULSAR 40 upotrebljava se u dozi:

• 1,0 l/ha u usjevu soje, graha i graška (odnosno 100 ml na 1000 m2 ) u vrijeme kada kulture razviju od prve do treće troliske;
preporuča se i split aplikacija (prvo tretiranje s 50 ml na 1000 m2, te drugo nakon 4-7 dana s ostatkom sredstva)

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Katjang idjoe,Mung beans i ostali naziv istoga, ima li tko da sije takav grah

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja sam pred 4 godine kupio nekakav " zelenčec" na Žitnjaku u ZG ( konzumni) i posijao 25 kg.Ispalo je oko pola jutra površine.Kad je to počelo rasti,... redovi se zaklopili, u visinu izrastao malo ispod pojasa i cvao do Svih Svetih.Mahune se nisu dale otvarati, a da sam ga podrao do zrna ,možda bih nabrao onih 25 kg koje sam posijao.Ne znam o čem se radilo, ali ni za ove nazive nisam čuo.
Ja inače sijem trešnjar niski , i to sijem konzumni grah ,ne uzimam original sjeme.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Ja sam pred 4 godine kupio nekakav " zelenčec" na Žitnjaku u ZG ( konzumni) i posijao 25 kg.Ispalo je oko pola jutra površine.Kad je to počelo rasti,... redovi se zaklopili, u visinu izrastao malo ispod pojasa i cvao do Svih Svetih.Mahune se nisu dale otvarati, a da sam ga podrao do zrna ,možda bih nabrao onih 25 kg koje sam posijao.Ne znam o čem se radilo, ali ni za ove nazive nisam čuo.
Ja inače sijem trešnjar niski , i to sijem konzumni grah ,ne uzimam original sjeme.

trešnjevac (niski) je najzahvalniji prinosom, cijenom i potražnjom...
svaku godinu na žitnjak i uzmem si 150-200 kila Haribec-a ili Fergusona...i bog te veseli...
zelenčeki, plavčići, i ostali se ni ne traže više toliko, a i prinos im je siromaški...
možda kad bi bilo niskog bijelog, onak plosnatog kao tetovac, to bi se dalo...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
imam ambrozije samo na jednom dijelu, pa bi to poprskao ručnom prskalicom......a već je počeo cvjetati.....jer ova ambrozija će ga ugušiti.....

kolika je cjena pulsar-a 40????

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja sam ga platio 420,00 kn litru.Problem je što ga manje trgovine ( kao kod mene) ne drže na lageru zbog male potražnje , i velike cijene.

Na vrh