• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Dali je tko koristio preparat vitavax 200 za dezinfekciju sjemena graha?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Vidim navodnjavo si sa Danonovim prskalicama koje daju sitne kapljice , jesi imao problema sa plamenjačom budući da često kvašenje i vlažnost lista pogoduju razvoju bolesti ja na manjim površinama lupim traku kraj svakog reda i nisam imao do sada nekih velikih pobola graha Peronospore, pjegavosti lista, hrđe graha itd:(handshake):

ja sam ga zaštitio protiv plamenjače, to je nekako dosta važno, jer uvelike umanjuje prinos......i važno ga je sijati gdje nitko u blizini nema grah, da bude čist, da nema mješanja sa drugom sortom, jer jednom mi se dogodilo, da se moj oplodio da drugim i bio je manji prinos i zrna su bila svakakve boje, pa je bilo biranja, a sada ga sadim dalje od sela, tamo gdje ga nitko nesati i bolji su rezultati.......i treba ga nekoliko puta kultivirati, barem 3 puta, dok nepočne cvjetati, te pustiti malo gnojiva kroz kultivator svaki puta pri prolazu, bolje nego dati punu dozu odjednom.......i prskanje protiv trave poslije sadnje, prije nicanja jer grah je dosta osjetljiv po tom pitanju i brzo raste, tako da se poslije nicanja nemože ići sa skoro nitijednim sredstvom.......ili ga zaustavi ili uspori mu rast, pa se to neisplati raditi.......i paziti jako dobro na pretkulturu, da bude kukuruz, pšenica ili nešto slično, samo da nije suncokret, jer ga je dosta teško suzbiti kada počne nicati, ja sam ga imao na jednom djelu, i sjekao ga trimerom, pa je umjesto listova potjerao male glavice suncokreta, sanjao sam ga :icon_rofl:
nadam se da sam nekome pomogao.......
cjetva sa mehaničkom oltovom sijačicom se pokazala najbolja........
za čišćenje djelomično prepravljena poljska vršalica MZC-4b koja se pokreće sa remenice od traktora........postoje slike negdje u temi.......

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Imam pitanje za Ivana z.Gledao sam slike one vršalice koju imaš pa me zanima šta sve ona može da radi?Vidio sam dvije na njuškalu pa me zanima dal je to vrijedno4000-5000 kn.Dali ta vršalica može da radi grah bez nekih prepravki,dal može pšenicu vijati i pripremati za sjemensku,kruniti kukuruz....i sl.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
imam cijelo uputstvo od nje, kao i račun kada je kupljena, pa kada budem uhvatio vremena, budem skenirao, pa možeš proučiti.......ja sam s njom zadovoljan koji mi posao odradi, jer ju pokrećem sa 533, i imam kutnu remenicu koja se postavlja na kardan........al onako koliko se sječam, radi pšenicu, zob, ječam......kukuruz bi mogla, al bi trebalo promjeniti bubanj i podbubanj.......jer malo je drugačiji nego kod kombajna, napraviti nešto slično, kao što je na krunjačima kukuruza........ja neželim s njom raditi kukuruz, jer je 100% očuvana i originalna, bitno mi je da se može s njom odraditi grah i ništa više......

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
imam cijelo uputstvo od nje, kao i račun kada je kupljena, pa kada budem uhvatio vremena, budem skenirao, pa možeš proučiti.......ja sam s njom zadovoljan koji mi posao odradi, jer ju pokrećem sa 533, i imam kutnu remenicu koja se postavlja na kardan........al onako koliko se sječam, radi pšenicu, zob, ječam......kukuruz bi mogla, al bi trebalo promjeniti bubanj i podbubanj.......jer malo je drugačiji nego kod kombajna, napraviti nešto slično, kao što je na krunjačima kukuruza........ja neželim s njom raditi kukuruz, jer je 100% očuvana i originalna, bitno mi je da se može s njom odraditi grah i ništa više......

Bilo bi mi drago da vidim preporuke proizvođača jej to vjerovatno nitko nema,s obzirom da se radi o vrlo starom stroju.I meni je najbitniji grah,al ako može i pšemica za sjeme isplati mi se.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Bilo bi mi drago da vidim preporuke proizvođača jej to vjerovatno nitko nema,s obzirom da se radi o vrlo starom stroju.I meni je najbitniji grah,al ako može i pšemica za sjeme isplati mi se.

nije taj stroj baš jako star, moja je 1990 godina........

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ej Ivane jel imaš još graha, ja skoro pojeo onaj ;) Zapravo prezadnja tura se krčka sada :) Nemam za sjetvu :(

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
U miša mu 6, javi ako bude koja kila lijevo ili desno viška. Ništa puno, kužim da i ti trebaš. Ja bi to na foliju i navodnjavanje. Treba mi gdje traktor jaši foliju kod prskanja. Poz

Osmica

Član
Tu od
5 Velj 2013
Poruka
30
a kako riješiti navodnjavanje? s čime bi se trebalo špricati prvo protiv trave?

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
a kako riješiti navodnjavanje? s čime bi se trebalo špricati prvo protiv trave?

Preporučio bi vam da temu -sve o grahu-pročitate od početka, jer sve je napisano u ranijim postovima.Ako šta nije jasno slobodno postavite pitanje, pa će vjerovatno netko na njega i odgovoriti.Pozdrav!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ne mogu da odolim, a da ne stavim ovaj link. Ovako to rade profesionalci
[YT]://www.youtube.com/watch?v=b01L4XQSMVc[/YT]

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Dok se sjetim kako je to kod nas nekad izgledalo, rano izjutra pa do najdalje 8 - pol9. Uhhh...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
ono gore neki monsanto pažulj...al to čupkanje možemo delat i sa strojevim kućne izrade, ali vršidba je koma...

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Vršidba je jednostavna, samo ga treba dobro uprzit na suncu i pomalo postat kroz komusac kukuruza i ide samo daj. Moras pazit na vile da ih ne ulovi. Tako smo nekad radili. Problem je bas ono cupkanje!

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Dal tko razmišlja o sjetvi graha......mislim da je kiše malo i previše sada.,.........

H

Hrvoje Horvat

Guest
Sijali smo sa oltovom sijačicom dvorednom pneumatskom za kukuruz na razmak 15 cm a širina reda 60 cm jer imam takvu frezu koja je širine 45 cm pa taman mao ostane za ogrnut sa kultivatorom za kukuruz koji je bio malo prepravljen za ogrtanje te sam odmah i prihranjivao s kultivatorom.A i zbog traktora da mogu zaći u redove (imt 533 vanjski razmak zadnjih kotača 160 cm)
Ubiti strojeve sam koristio ko za kukuruz samo sam suzio red za grah a za kukuruz proširio (75 cm). Kultivator je bio izum jer je zagrtao gnoj pod stakljiku kukuruza (graha) a nije mogao oštetit korjen biljke.
Nadam se da sam ti pomogao informacijama. :drinkers:

Bok,
Uskoro krecem sa sijanjem graha isto kako si i ti sijao.Da li znas mozda koliko mi treba kg graha da posijem 0.5 ha?Sijao bih niski grah tresnjevac.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Malo ćemo još pričekati :)

dosta ćemo još čekati.........da jučerašnje kiše nije bilo, u ponedjeljak bi se i radilo, al trebalo bi nešto od toga biti do kraja slijedećeg tjedna..........prošle godine je u ovo vrijeme već niknuo grah.........

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mislim da se ove godine ne bi trebalo žuriti sa sjetvom graha obzirom na to da se zemljište na zagrijava uobičajenim intezitetom u odnosu na predhodne godine.Grah u nicanju ne podnosi temperaturu tla nižu od deset stupnjeva,i to je doista donja granica kod koje,ukoliko je tlo k tome i previše vlažno dolazi do kasnog nicanaja koje se može protegnuti i na dva-tri tjedna,pri čemu dolazi do reduciranog sklopa jer u takvim uvjetima dobar dio sjemenki istrune u fazi nicanja.U uvjetima hladnog tla prilikom nicanja i herbicid može djelovati depresivno jer su biljke oslabljene i sporo napreduju.Pojavljuje se bolest korijenovog vrata,pri čemu glavni korijen koji ide u dubinu propada,a razvija se adventivno korijenje koje se razvija u višem sloju tla,pa su takve biljke kasnije podložnije stresu u slučaju loših proizvodnih uvjeta.Osim toga,ove bi se godine obzirom kakvo je vrijeme mogao očekivati i kasni mraz (što naravno ne mora biti),a grah izmrzava već na pol stupnja ispod nule,a i nula ga zna pokositi.
Ukoliko se ipak odluči ići u ranu sjetvu,bilo bi dobro da se ne siju sve predviđene količine dok se temperatura zemljišta na 5 cm,a bilo bi bolje na 10 cm ne popne na bar 15 stupnjeva.

Najnoviji postovi

Na vrh