• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
mi smo prošle godine sadili polovinom svibnja, tj. 18-og. da je bila normalna situacija, bilo bi nešto. ivan je vidio slike, stabljika je bila odlična, ali bi cvjetovi otpadali od 11 do 15 h. ali takva je godina bila, nadam se da će ove godine biti normalno, pa neće biti problem ni mjesec dana još sačekati.

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Sutra krećem u sadnju graha,zemlja je pripremljena.............mislim da nevrijedi čekati........

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Sutra krećem u sadnju graha,zemlja je pripremljena.............mislim da nevrijedi čekati........
Odradili krumpir, sada je na redu mahuna (grah mahunar; niski žuti, Bergold). Niski zrnaš ne ide jer ga suša "ubije". Ne isplati se.

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Odradili krumpir, sada je na redu mahuna (grah mahunar; niski žuti, Bergold). Niski zrnaš ne ide jer ga suša "ubije". Ne isplati se.

Ja ću sijati upravo niski grah za zrno.....Slavonac zeleni.....ima cijenu i traži se tako da ću pokušati i ove godine.Prošla godina nije mjerilo jer ga sijem već desetak godina i nije bilo nikad kao lani a tu je i navodnjavanje za svaki slučaj.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
moja je MCZ 4B, a ova je mzc-4A......neznam koja je razlika između njih.......al moja ga radi, i to dobro, slike si vidio.......samo nestignem još ubaciti slike manuala od nje......previše posla

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Pa to je obična žitna vršalica. Prema tome bi i manji kombajn mogao uredno vršiti grah? Vidim da se spominju veliki lomovi ili nečistoće. Gdje zapravo nastaje najviše lomova pri kombajniranju graha?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Prvo se vitlo prebrzo okreće pa dolazi do pucanja mahuna i rastepa zrna po zemlji.a onda se mora i nešto drugo podeseiti,ne znam što,zaboravila sam, da se ne gnječe i lome zrna.Tako je rekao kombajner koji je samoinicijativnio ušao prije desetak godina na našu parcelu baš da proba kako ide.I odustao.Trebao bi bio podešavati i nešto mijenjati,a mi nismo insistirali na tome.Pobrali smo ručno.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tako je, sve lomi zrno i rasipa, od viltla, uvlačnih lanaca, bubnja iako se raspusti korpa do kraja, a najgori neprijatelj grahu su loši elevatori ovršene i neovršene mase, i lomi ga dolje na poklopcu........uglavnom, najkraće rečeno, grah kada ide kroz stroj, treba ga što potpunije očistiti, uz što manje udaraca, a ta vršalica to i napravi, uz uvijet da se skine poklopac neovršene mase i tu se ispušta zrno iz vršalice, inače bi ga i ona lomila, ako bi išao na druga sita, kako ide pšenice, jer to je i nepotrebno, grah bude čist, jer nema pljeve, kao pšenica, da ju treba još dodatno čistiti.........

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Prvo se vitlo prebrzo okreće pa dolazi do pucanja mahuna i rastepa zrna po zemlji.a onda se mora i nešto drugo podeseiti,ne znam što,zaboravila sam, da se ne gnječe i lome zrna.Tako je rekao kombajner koji je samoinicijativnio ušao prije desetak godina na našu parcelu baš da proba kako ide.I odustao.Trebao bi bio podešavati i nešto mijenjati,a mi nismo insistirali na tome.Pobrali smo ručno.

nemože kombajn uspješno kombajnirati grah a da pritom nema loma.Za grah je najbolji onaj starinski način,ukoliko se ne radi o ozbiljnijim površinama.....

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
što se graha tiče, probao sam jako puno toga, jer ljudi svašta pričaju, a na kraju su to sve prazne priče, da se grah propusti kroz traktorski krunjač kukuruza, pa kroz ođački krunjač, kroz komušač kukuruza, itd itd......pa ga netko gazi traktorom, što je najgora varijanta.........na internetu ima brdo filmića, kako se to radi, al opet to funkcionira za neke vrste graha, koje se nelome tako jako........čak je i ZMAJ napravio adaptaciju za vršidbu graha, za kombajn 142, koju sam vidio, i imam priručnik od nje.........pa sam gledao neka uputstva za neke kombajne, deutz-fahr, da obrtaji bubnja trebaju biti 500-600 obrtaja, to ga slomi u 100 komada.......obrtaji po mom iskustrvu trebaju biti puno manji i strogo kontrolirani.........npr, ja vršalicu pokrećem pomoću remenice, za trektorom imt 533, radi mi sat, i tako znam koje obrtaje imam na bubnju, što je jako jako važno..........

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
evo za kolegu ajkulu, kojem dugujem slike već neko vrijeme, od ploče za grah.......i slike od ovogodišnje sjetve......

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ima li pomoći ovom grahu?Niski trešnjevac , protiv plamenjače dobio Antrakol , kasnije Ridomil- gold, i sad mi se ovo javlja.Što je u stvari napalo grah? Ovo mi je šesta sezona , i još nisam imao ovakvu pošast. Jednostavno ne znam šta da mu radim.Imam ga na dvije odvojene parcele, na jednoj sam ovo poslikao , a na drugoj još nije baš tako ,ali ima i tamo.

Prilozi

• P5260387.jpg
    P5260387.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 345
  • P5260379.jpg
    P5260379.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 337
  • P5260385.jpg
    P5260385.jpg
    72.9 KB · Pregleda: 314

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ima li pomoći ovom grahu?Niski trešnjevac , protiv plamenjače dobio Antrakol , kasnije Ridomil- gold, i sad mi se ovo javlja.Što je u stvari napalo grah? Ovo mi je šesta sezona , i još nisam imao ovakvu pošast. Jednostavno ne znam šta da mu radim.Imam ga na dvije odvojene parcele, na jednoj sam ovo poslikao , a na drugoj još nije baš tako ,ali ima i tamo.
Moje mišljenje..vjetar donio nečiji herbicid koji je u blizini prskao cca 200 metara, ili ostatak herbicida u tlu nakon prošle sušne godine, naračito atrazina. ili si ti prskao ridomilom s prskalicom u kojoj je prije bio herbicid.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ridomil sam prskao nakon Antrakola, tak da nije bilo herbicida u prskalici , a inaće dobro perem prskalicu poslije svakog korištenja.Ne znam jel moguće da je lanjski herbicid ( Lumax) tome kriv.Ako je to onda ga mogu prekrižit,.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
ništa od navedenog samo vjetar i hladno vrijeme
Nema šanse..sutra ću poslikat susjedov grah iste sorte koji nije ničim prskan samo okopan..
vjetar nosi sitne čestice otrova i po 500 metara..sjeti se kad si bio u blizini nekog tko je prskao i osjetio miris tog otrova..nevidi se ništa..ali osjet mirisa osjeti te čestice koje oko nevidi.
Edit..ispravka... prskano s dostom, zatim ručno okopano,pa plugom zagrnuto.

Prilozi

• grah.jpg
    grah.jpg
    39.9 KB · Pregleda: 1,610
  • grah1.jpg
    grah1.jpg
    47 KB · Pregleda: 1,749
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh