• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Pa dečki,od jedne bivše graharke-najidealniji sklop graha je 17x17 cm sjemenka od sjemenke.U takvom sklopu će biti najbolje iskorišteni genetski potencijal biljke.
Recite hvala.:icon_rolleyes::icon_lol::icon_lol:

e sad ga zašiljiš...ja kažem 3-5 cm zrno od zrna, međuredni 65 cm...:icon_cool:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja mislim da bi bilo bolje, razmak 45cm redova i 5cm u redu........:(snooze):

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja sam zasadio malo graha 40 cm razmak redova i 8 cm razmak u redu šta će biti od toga vidjećemo..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
zato si i bivša graharka, kako kažeš..........:icon_rofl:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jok,krivo-nije ga imal ko brati.
A sad argumenat-!7x17 cm,ajd,bilo bi bolje 18x18 cm je sklop u kojem jedna biljka komotno raširi ruke,ne stiska i ne ometa i ne zaklanja drugu,pa samim time sebi omogučuje cvijetanje,oplodnju,i rast mahuna bez ograničavajučih čimbenika.To je ujedno sklop koji omogučuje najviši potencijalni genetsko uvjetovani prinos zrna,i optimalni broj zasađenih biljaka po hektaru površine.
Mogu to reći i jednostavnije,ali znam da se shvatilo.:icon_lol::icon_lol::icon_lol::(hi)::(hi):

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
meni je sve jasno, bitan je sklop, a kakav će tebi biti razmak u redu i razmak redova, to je tvoja stvar.......za sada je meni ovako najlakše, sijačica za kukuruz i deri........al ak nabavim neku staru oltovu, kao moja, da ju prepravim na 45cm, volio bi i tako posijati, jer na slikama se vidi da grah od ovoga neće biti veći, a nije zatvorio redove, što bi rekli, vidi se zemlja........i to je "problem" jer dozvoljava da raste trava u tim redovima, koja je pogubna za njega.........a sa 45cm bi redovi bili zatvoreni i on nebi dozvolio, niti dao zraka travi da raste........

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Ja mislim da je Johabica u pravu što se tiče sklopa........Nije riješenje ni 45 između reda ako je u redu recimo 3 cm.Gust sklop štiti od trave al puno češće oboljeva grah u gustim i pregustim sklopovima , a krupnoća zrna i kvalitet se ne postiže gustim sklopovima.........

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
pa sigurno nećeš sijati na 3cm, ako imaš razmak u redu 45, onda ide minimalno 5cm.........

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
danas sam imao i što vidjeti, cvjeta........neki imaju mahune od 1cm........:icon_pidu:

iako je sijano na 70cm, redovi su zatvoreni..........:icon_pray:

Å

Željko106

Guest
moje poštovanje ja bih vas zamolio za pomoć imam nešto niskog graha posađenog i dosta ja lijep ,isto je u cvatu ali sad su ga napale uši molim vas za pomoć dali se grah u cvatnji smije prskat protiv ušiju i s ćime ako se smije u toj fazi prskati

ivan-x

Novi član
Tu od
3 Ožu 2011
Poruka
24
moje poštovanje ja bih vas zamolio za pomoć imam nešto niskog graha posađenog i dosta ja lijep ,isto je u cvatu ali sad su ga napale uši molim vas za pomoć dali se grah u cvatnji smije prskat protiv ušiju i s ćime ako se smije u toj fazi prskati

Mospilan 20 SP, ako nećeš saditi poslije toga lisnato povrće može i nešto na bazi imidakloprida (najjeftiniji je Dali).

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Prvotno napisano od Željko106 Vidi poruku
Mospilan 20 SP, ako nećeš saditi poslije toga lisnato povrće može i nešto na bazi imidakloprida (najjeftiniji je Dali).

Sistemik kao mospilan nije pogodan za grah koji se nalazi u punoj cvatnji.
U cvatnji jedino je preporučeno špricati s kontaktnim insekticidima i to recimo navečer poslije leta pčela.Nadam se da će ti ovo biti od pomoći ako želiš sebi najbolje i pčelama.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Imidakloprid ne u ovim uvjetima-jako je osjetljiv na visoke temperature.Sa njim ne bi trebalo raditi kada temperature prelaze 24 stupnjeva.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
imam zasađen oko 1,5ha niskog graha, posadili smo ga u nekoliko navrata da ne dođe sav odjenom za berbu,i sve je islo ok i po planu,kad danas vidim na zadnjoj rundi ovo:

nbr.jpg

l9vx.jpg

zahvacen je sav,neki grmovi vise,neki manje. kaj bi to moglo biti? bolest ili?

nikola96

Član
Tu od
18 Lip 2013
Poruka
96
i mi prije dok smo sadili grah, sadili smo svako malo da ne doće u isto vrijeme, a što se tiće ovog što se suši, mislim da je i tog bilo al nisam siguran kako smo i dal smo to riješavali ili je ostalo tako

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
dal je prskan nečim u zadnje vrijeme, jer ovako po slici gledajući može biti bilo što.........

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
brle, dobar ti je grah, kada si sadio????

koja površina????

a ovaj sa zadnje slike izgleda kao pošprican..........a jel bi to možda mogla biti plamenjača????

Najnoviji postovi

Na vrh