Ivane koji ječam siješ i koja je otkupna cjena bila ove godine i prodaja
gdje ide.
sijem od osječkog instituta, nešto svog sjemena ove godine i zaprašenog, ima u temi o ječmu, a nešto je bilo originalno, ove godine sam prvi puta sijao osječki bingo, za sada dobro izgleda.......
što se graha tiče i zmaja, postoji original adaptacija za grah za z 141 i z142.......ja sam ju vidio jednom u životu i nisam bio dovoljno brz da ju kupim.......al nije ni to savršeno rješenje, da budem iskren.......
ja radim slavonac, i to je vrsta koja se najviše lomi, na mojoj vršalici imam vijke za regulaciju podbubnja......i samo pola kruga smanjuje lom, ili bolje izvršava masu, a na kombajnu se nemože namjestiti takva regulacija.......i na vršalici poslije bubnja, masa ide na slamotrese i zrno pada na sabirnu, te prolazi kroz 2 sita, i vjetar.......to je to
kod kombajna je druga priča, ima 4-5 mjesta gdje se grah lomi i to nije prihvatljivo......
imam mali kombajn claas, zahvata 180cm, i neznam jel bi on išao u grah......mislim da bi trebalo puno stvari prilagoditi.....a jedan opet i radi grah s takvim kombajnom kao moj.......i kaže da je dobro
massey ferguson 31 sam vidio da vrši grah, i u posudi u kojoj se sakupljao nisam vidio baš loma, prodavao se na njuškalu......i u njegovom uputstvu piše da može raditi grah.......
za mene je još uvijek najbolja opcija dovesti kući i propustiti na vršalicu.......sa prepravkom kombajna bi možda i krenuo, ako bi kupio nekog većeg zmaja da mogu raditi i druge kulture, pa da claas bude samo za grah......
ovako curi iz moje vršalice:
[YT]www.youtube.com/watch?v=0UDHEac_Vc0[/YT]
ovo je jedan profi stroj, samo neznam koja je cijena........i u kojem vremenu ga treba vršiti sa ovim strojem, jer kada bi bio presuh onda bi popucao na njivi i pola bi ostalo na zemlji, pogotovo nakon pick-up uređaja koji ga doslovno melje dok ga uvlači unutra.......
[YT]www.youtube.com/watch?v=q6qiRkrx1qY[/YT]