bosserb
Član
- Tu od
- 13 Stu 2014
- Poruka
- 57
Prije da je napad paukaNije hrđa
Prije da je napad paukaNije hrđa
Nisam zagledao, moguće okolo je sve neobrađeno pa da se privukao uz rubove.Prije da je napad pauka
Kao prvo ne trebaš razmicati valjke jer neće dobro izvršavati (otvarati mahune jer neće imati dobar stisak) .Kako planirate žetvu, ja odustao od preinake kpmbajna, previš novaca i premalo vremena
za pola hektra. Preuređujem komušač za kukuruz, razmaknuo sam valjke, ispod ču staviti dva sita i ventilator da ga odmah vija. pokretao ga bi elektromotorom od mješalice, spustio na 200 obrtaja u minuti. Plan je da ga dvojica čupaju u jutro dok je još vlažno, četvero iza njih ide sa kantama i trga samo mahune. S njima u prikolicu na sumce da se osuše i sutra u komušač. Mislim da bi tako bio najčišći, najmanje loma i prebiranja. Šta mislite o ovoj ideji dali će biti presporo, može li jedno 6 ljudi odraditi pola hektra za dva do tri dana?
Moguceda ne prodaje grah od lani, a deklarira ga kao ovogodišnji...
Prodaje pod suhi, kakav mladi.Ako ga je sijao prije 15.04. zašto ne bi bio, naročito ako ga prodaje kao mladi zeleni grah,
to radi i moja sestra sa trešnjevcem, rano sije i prodaje ga dok je još nije skroz dozorio kao mladi grah. Ja sam sijao 6.05. pa došle one hladnoće nikako da krene, pa vrućine, kiše uvjek pomalo, sad je ponovo zahladilo par dana, odmetnuo se dobro, polako počinje žutl list na rubovima parcelei, mislim do 10-15.08 da će biti za žetvu.
Pa i ja ga ovako radim i nema loma , ako ti je pretanak sloj mase za gaženje onda može da se pojavi veći postotak loma.I to je brdo posla, poslije moram ponovo tu slamu vraćati na polje, jako nečisto, a i mora biti
loma kad gaziš traktorom po njemu ( ja bi rađe Ladom, malo joj ispustio gume) ovako računam ako su samo mahune, nemam zemlje i prljavštine, lakšeću ga izvjetriti i prebrati,
za toliko imam i natkrivenog prostora pa bi ga mogao skloniti u slučaju kiše ili nevrjemena.
To i ja znam da će sigurno biti sporije, ovo mi je prva godina sa grahom pa ću probati objePa i ja ga ovako radim i nema loma , ako ti je pretanak sloj mase za gaženje onda može da se pojavi veći postotak loma.
Odvoz slame , pritjeram balirku i to pobacam u nju pa mi je kasnije lakše baratati sa balama da ih odvezem.
Po meni ćeš više izgubiti radnog vremena na ovaj način koji si ti planirao.