mislim da su ukupno tri tržnice u Hrvatskoj privatne (karlovačka, šibenska i još jedna), a sve ostale su u vlasništvu gradova ili općina, međutim i ove tri spašava famozni zakon o tržnicama, tako da se ne zna tko je i po kojem zakonu odgovoran za eventualno iznajmljivanje prostora šverceru.
neće biti reda dok švercer može nekažnjeno napisat deklaraciju na proizvodu koji je kupio kao da ga on proizvodi, to je osnova problema i otuda sav nered, jer na papiru je sve dobro smišljeno, i sve bi funkcioniralo kad bi naši inspektori šminkeri krenuli raditi svoj posao onako kako bi i trebali po zakonu.
jer u zakonu o državnom inspektoratu stoji da se nadzor vrši na prodajnom mjestu, a isto tako i na proizvodnoj površini (samo uz suradnju gospodarskih s poljoprivrednim inspektorima), pa neka me netko uvjeri da svoj posao odrađuju do kraja.
isto tako sam imao slučaj kad sam morao sam otići po gospodarsku inspektoricu dan nakon njenog nadzora na mojoj klupi na tržnici.
dotičnu gospođu sam stavio u svoj auto i provezao po svim proizvodnim površinama uz uzorkovanje povrća na svakoj, sve dokumentirao posjedovnim i vlasničkim listovima, te na takav način uspio spasiti svoj opg od kazne.
e da, moral sam joj potpisati i izjavu da joj se niš neće dogoditi, i da ću ju i vratiti na njeno radno mjesto.
ukupno odvezeno 30 kilometara i izgubljeno 4 radna sata da bi njezinoj visosti inspektorki dokazal da nešto imam, a ona je mislila da sam švercer!!!
dakle, može se kaznit i rastjerat švercera jer se probalo i pravog proizvođača.
i nek mi se pohvali onaj tko ima najmanje 4 inspekcije na godinu, bilo doma, bilo na placu da se ne osjećam usamljeno o tom postupku...jer dobro znam da šverceri nemaju niti jednu, ili jednu tek reda radi da imaju pokriće da su u skladu s zakonom (a provjerava se dal imaju zelenu karticu i deklaracije na prodajnom mjestu - nedaj bože da im moraju doma ići, morali bi janjetinu jesti...)
fuj, fuj, i sve skupa mi se gadi:toimonster: