• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

šverc-komerc

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ova zadnja dva ok,ali ove prve tri stavke su totalne gluposti,neznam gdje si to čuo.
Nisam to nigdje čuo,nego sam morao povaditi sve te dozvole i suglasnosti ukoliko sam htio prodavati svoje proizvode uz cestu...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Nisam to nigdje čuo,nego sam morao povaditi sve te dozvole i suglasnosti ukoliko sam htio prodavati svoje proizvode uz cestu...

ma znam ali kažem da su to gluposti. ja prodajem bez ičega i nemam problema,iako u zakonu stoji drugačije toga se nitko ne pridržava jer da je tako onda nitko nebi prodavao uz cestu. a šta misliš kako je to u austriji i njemačkoj,isto tako,uz cestu. a to o parkiralištu i proširenju su bedastoće jer to jednostavno nije tako,imam lokal uz cestu i znam sve o parkiralištima. taj tko ti je to rekao te dobro zaj...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
ma znam ali kažem da su to gluposti. ja prodajem bez ičega ... uz cestu i znam sve o parkiralištima. taj tko ti je to rekao te dobro zaj...

BIROKRACIJA :evil:

p.s Utopili su ovu državu; i jedino što očekujem od nove vlasti je da smanje birokraciju i ostatku ekipe povećaju učinkovitost :rolfer:. Nadam se....

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ma znam ali kažem da su to gluposti. ja prodajem bez ičega i nemam problema,iako u zakonu stoji drugačije toga se nitko ne pridržava jer da je tako onda nitko nebi prodavao uz cestu. a šta misliš kako je to u austriji i njemačkoj,isto tako,uz cestu. a to o parkiralištu i proširenju su bedastoće jer to jednostavno nije tako,imam lokal uz cestu i znam sve o parkiralištima. taj tko ti je to rekao te dobro zaj...
A gledaj,upravo kad sam ja počinjao sa prodajom krenula je izgradnja nogostupa i ako sam htio da mi ostave veće proširenje (ulaz) u dvorište,morao sam podnijeti zahtjev,priložiti određenu dokumentaciju i naravno to sve platiti...
To sve zavisi od županija i općina,ne vrijede ista pravila u cijeloj državi...kod mene je recimo nemoguće parkirati auto uz cestu sa tablom "prodaje se" da ti u roku od dan-dva ne pokuca netko od nadležnih na vrata...

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
...kod mene je recimo nemoguće parkirati auto uz cestu sa tablom "prodaje se" da ti u roku od dan-dva ne pokuca netko od nadležnih na vrata...[/QUOTE]

Znači uvijek ima zainteresiranih kupaca........:rolfer:

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Zakon se ne poštuje u cijeloj Hrvatskoj na isti način. Sjetimo se Zagreba i kumica koje su prodavale sir, vrhnje i jaja bez frižidera i bilo kakvih kontrola. Još su se bunile na kraju :lol:

S

Suncokretica2

Guest
Meni nije jasno zašto uzgajivači prodavači povrća i voća moraju imati sanitarnu knjižicu? odnosno, u načelu mi je jasno, čak mi je to i redu, no, nije mi onda jasano kako u trgovačkim centrima smija baš svatko sa svakavim boleštinama kopati i prebirati po svemu?

Inače, nigdje inspekcije ne obavljaju svoj posao tako savjesno kao u Karlovcu, dođu čak i u nedjelju oko 10 sati na tržnicu...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
...Inače, nigdje inspekcije ne obavljaju svoj posao tako savjesno kao u Karlovcu, dođu čak i u nedjelju oko 10 sati na tržnicu...
Jer je neđeljom dupla dnevnica :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:. U tjednu, preskoče koji dan, i onda "odrade" nedjelju.8)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ma kakva sanitarna knjižica?
one temptationove dozvole, za ono sam čuo, al da treba sanitarna bogme nisam, niti je imam ja, niti itko kog znam na ka tržnici...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
A gledaj,upravo kad sam ja počinjao sa prodajom krenula je izgradnja nogostupa i ako sam htio da mi ostave veće proširenje (ulaz) u dvorište,morao sam podnijeti zahtjev,priložiti određenu dokumentaciju i naravno to sve platiti...
To sve zavisi od županija i općina,ne vrijede ista pravila u cijeloj državi...kod mene je recimo nemoguće parkirati auto uz cestu sa tablom "prodaje se" da ti u roku od dan-dva ne pokuca netko od nadležnih na vrata...

e ovako. za širi most iliti ulaz u dvorište nije potrebna nikakva dokumentacija niti dozvola do 4m širine. dalje,ako prodaješ robu na cesti onda moraš tražiti od općine dozvolu za to i platiti po kvadratnom metru štanda,a ako imaš samo tablu da nešto prodaješ a prodaju vršiš u dvoru onda netrebaš plaćati tu tablu. i naravno štand mora biti po sanitarnim propisima,bez robe na podu kraj štanda itd itd.

S

Suncokretica2

Guest
Lako se nama šaliti ali ova dokumentacija se poprilično nakupila:
Osobna iskaznica
Rješenje od OPGa (nema kartice jer nisu stavili OIB)
Upisnik trgovaca voćem i povrćem
Katastarska čestica
Ugovor o zbrinjavanju pe i pvc ambalaže
Plaćena vodna naknada
Dnevnik prskanja
Atestirana vaga
Sanitarna knjižica
Ono što sam pitao za sanitarni pregled objekta u kojem se prodaje voće i povrće (ukoliko se prodaje na kućnom pragu)
Dozvola od grada za postavljanje reklame i obavijesti za prodaju na kućnom pragu
11 dokumenata. Što još?

evo @Kontam kaže 'sanitarna knjižica'

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nisam siguran da treba, raspitat ću se još, jer nitko ne zna i za onaj sanitarni pregled prodaje hrane. Poz

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
e ovako. za širi most iliti ulaz u dvorište nije potrebna nikakva dokumentacija niti dozvola do 4m širine. dalje,ako prodaješ robu na cesti onda moraš tražiti od općine dozvolu za to i platiti po kvadratnom metru štanda,a ako imaš samo tablu da nešto prodaješ a prodaju vršiš u dvoru onda netrebaš plaćati tu tablu. i naravno štand mora biti po sanitarnim propisima,bez robe na podu kraj štanda itd itd.

Meni je širina ulaza preko 20 metara i za to sam trebao ishoditi određene papire od "Hrvatskih cesta" i urediti parkiralište,dozvolu imam za prodaju,ali ne trebam ništa plaćati općini...kao što sam već rekao,nije svugdje isto,razlikuje se od općine do općine...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ma kakva sanitarna knjižica?
one temptationove dozvole, za ono sam čuo, al da treba sanitarna bogme nisam, niti je imam ja, niti itko kog znam na ka tržnici...
Meni kad idem na teren (sajmove) sa povrćem traže sanitarnu knjižicu,isto tako moram imati fitopatološki pregledane presadnice...

S

salel

Guest
Meni kad idem na teren (sajmove) sa povrćem traže sanitarnu knjižicu,isto tako moram imati fitopatološki pregledane presadnice...

fitopatološki pregled sadnica ne moraš imati ako sadnice prodaješ na malo krajnjim korissnicima.Za sanitarnu knjižicu nisam čuo.

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
Hoče li se ulaskom u Evropsku uniju,suzbiti/ukinuti ili če propast šverc-komerc?
Pozz!

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Pozdrav iz Slovenije. Novi sam na forumu i gledam malo ovu temu, pa da vam ja nešto napišem pošto je Slovenija u EU.
Nisam svega pročital pa neznam točno na kaj se odnosi šverc-komerc ali evo...
kod nas nema pune tržnica, u glavnom je sve u trgovinama. Koliko znam ima po jedna u večim gradovima poput Ljubljane, Maribora, Celje,...i to ima najviše ovih BIO poljoprivrednika (nema špricanja, đubrenja,..). Za sve ostalo su trgovine. A i ovi koji imaju BIO poljoprivredu nemaju vremena iči okolo i prodavat svoje produkte- oglas u novine, internet i to je to. A da bi netko kupovao povrče u nekim stranim zemljama pa ih onda prodavao kod nas to mislim da nema neke računice.
Otkako smo ušli u EU znatno se povečao uvoz rabljene mehanizacije i strojeva u Sloveniju. Ali kako gledam po oglasima kod vas puno ljudi napiše da je neka stvar iz uvoza. To mi se dopada, jer kod nas svaki švercer i ako mu dokažeš da je švercer još uvijek tvrdi da je taj stroj njegov i da nije iz uvoza. A čovjek nema pojma o povijesti tog stroja.
Toliko od mene. Ako nekog nešto zanima, neka samo pita. Nadam se da nisam fulal temu.
Pozdrav

Posljednje uređivanje od moderatora:

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
Pozdrav Sloveniji!
Prijatelju nisi fulao temu,a meni a mislim i većini na ovom forumu bit če drago sa tobom izmjenjivat iskustva.
Želim ti puno pisanja!
Naime kod nas ti je specifičan problem sa švercerima ...ne plaćaju ništa državi,županiji,gradu....,a podmičuju placmajstre,upravitelje.....i to dugo godina,a ostatak zarade trpaju u đepove....,a pojedinci,koji čak ni neznaju pravilan Hrvatski jezik iznose kune iz naše države,a samim tim i pljačkaju Hr građanina/kupca,jer kupac po dolasku na tržnicu ne raspoznaje iste,a ja bi mu prodao jeftinije,ali....Stoga se mi proizvođaći bili u pdv-u ili ne, s pravom ljutimo!Neznam dali sam ti dovoljno pojasnio,znaći dosta njih kupuje robu na Zelenoj tržnici u ZG-u,dio i preprodaje robu odma tu a drugi se rasprše po
placevima i diljem HR,mlate kune...
Stoga me je zanimalo kako to funkcionira u EU.

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Aha kužim.
Meni je tržnica u Karlovcu blizo i stvarno ima svega i svačega. Neznam kako je tamo uređeno. Kod nas recimo u Črnomlju, koji je malo manji grad od Karlovca imaš jednog lika koji prodaje suhu robu, imaš jednoga domačina koji prodaje jabuke, jednog koji proizvodi sviječe i lampinjone i nešto sitnih paradajzera. Ali mi od njih nismo još nikad kupovali jer večinu stvari radimo doma a i puno je skuplje od Karlovca. Ali njih poznajemo i znamo da je to njihov proizvod, tako da i nema zamjerke na višu cijenu. A u Karlovcu je tako..neznaš ljude a i baš ne kupujemo nešto tamo. Mama kupuje stabljike paradajza za sadit i koji puta kupimo kakvu bananu i to je više manje sve.
Mislim da kod nas nema uopče nekih stranaca po tržnicama i da je sve domače. Razlika je jedino što jedni imaju BIO uzgoj a neki ne. A ako imaš BIO uzgoju, imaš i certifikat na kojem se vidi tko si i kaj si.
A to kaj si pričal da ima podmičivanja, to mi je jasno. Kod nas bi več tu bili eliminirani. Zapazil sam da se kod vas puno da napravit po nelegalnim putem. Toga kod nas nema toliko, a bit če još i manje.

Najnoviji postovi

Na vrh