• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Ima više tih dobavljača markica ali to se vidi na stranici HPA kada naručuješ preko Interneta.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Pozdrav...
Ja sam ove godine dobio tzv. zelenu karticu sa brojem gospodarstva, i sve knjige, narudžbenice za kliješta i markice! Bio mi neki čovjek iz veterinarske uprave, očitao GPS gospodarstva i rekao da ne treba nikakav tečaj za markiranje! Kako on reče, uzmeš kliješta i markicu, probusis uho i upises u knjigu! To je sve! Drugo ne trebam ništa! Zasad nisam imao problema... Da li je to stvarno tako, ne znam!! Bili su i zbog provjere uvijeta držanja i rekli mi da je sve ok!! E sad ako netko zna više, nek mi javi, bio bih zahval:(y):an....

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Nemožeš ti ništa novo naučiti, bitno je platiti papir. Vidiš da sada sve ide na to da imaš i platiš papir, od šprice za herbicide, tečaja za primjenu istih, papira za motorku i sl.

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Baš sam i ja ovaj tečaj za herbicide htio spomenuti, susjed je diplomirani agronom i sad mora ići na taj tečaj, drugi susjed prek 40 godina radi s traktorima 25 s kombajnom i sad će njega netko učiti kak treba raditi tko je 3 put u životu vidio traktor i od toga 2 put na slici ?!?

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Ja samo znam da dok u Lijepu Našu ne dođu zakoni kao u Njemačkoj, ništa neće pomoći ni tečajevi ni obrazovanje...
U Njemačkoj svake godine dođe neovisni državni stručnjak, uzme ti probu tla/zemlje i ako se ustanovi da se koristilo više gnojiva (bilo umjetnog ili stajskog) ili zaštite (herbicida ili pesticida) nego je godinu prije preporučeno, ne možeš ništa prodati nikome/državna zabrana prodaje!! I bez obzira na rezultat istrage, seljak/poljoprivrednik snosi troškove!! A kod nas te tjeraju na tečaj, a nitko ništa ne kontrolira! Kod nas još uvijek vrijedi pravilo "od oka" te "bolje deci više nego manje"!
A što se kasnije umire od karcinoma i raznih drugih bolesti, tu odgovornost ne želi nitko preuzeti...
Žalostan je taj naš mentalitet....
Država ne valja, a seljak koji nije vidio poljoprivredne škole osim iz vana, zna SVE bolje od dipl.ing.agronomije!!!

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Ja samo znam da dok u Lijepu Našu ne dođu zakoni kao u Njemačkoj, ništa neće pomoći ni tečajevi ni obrazovanje...
U Njemačkoj svake godine dođe neovisni državni stručnjak, uzme ti probu tla/zemlje i ako se ustanovi da se koristilo više gnojiva (bilo umjetnog ili stajskog) ili zaštite (herbicida ili pesticida) nego je godinu prije preporučeno, ne možeš ništa prodati nikome/državna zabrana prodaje!! I bez obzira na rezultat istrage, seljak/poljoprivrednik snosi troškove!! A kod nas te tjeraju na tečaj, a nitko ništa ne kontrolira! Kod nas još uvijek vrijedi pravilo "od oka" te "bolje deci više nego manje"!
A što se kasnije umire od karcinoma i raznih drugih bolesti, tu odgovornost ne želi nitko preuzeti...
Žalostan je taj naš mentalitet....
Država ne valja, a seljak koji nije vidio poljoprivredne škole osim iz vana, zna SVE bolje od dipl.ing.agronomije!!!

Pa kompa uglavnom je to tak jer jedno je zivotno iskustvo a jedno je znanje naučeno iz knjige a taj diplomirani ing. nikad nije vidio polja niti prakse... a uopče u ovoj državi nije bitno ko kaj zna nego ko kaj mora platit državi ili nekom drugom a zauzvrat ne dobiva uglavnom ništa...

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Imam problem sa nazimicom ,neće ništa jest,od smijese,davao sam joj i mlade lucerne,mladog kukuruza ,tikvica ,skoro pa ništa....također skoro pa da nema ništa izmeta a i ono što ima same neke kuglice...puštam ju i van al sva je neaktivna...
Najveći problem što joj je do prašenja ostalo još deset dana pa neznam šta i veterinar tu može poduzet....po simptomima mi vuče na vrbanac ,nema nikakve fleke al po ostalom????
Bojim se šta će bit i kao će sve proć pa ako ko ima kakav savijet unaprijed zahvaljujem!

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Sličan problem sam imal ja sa svojom al je moja imala vrbanec gotovo da je imala dve minijaturne fleke po trbuhu i nakon kaj joj je veterinar dal injekciju sustrapena sve prošlo super, pitaj veterinara to ti bude najpametnije

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Imam problem sa nazimicom ,neće ništa jest,od smijese,davao sam joj i mlade lucerne,mladog kukuruza ,tikvica ,skoro pa ništa....također skoro pa da nema ništa izmeta a i ono što ima same neke kuglice...puštam ju i van al sva je neaktivna...
Najveći problem što joj je do prašenja ostalo još deset dana pa neznam šta i veterinar tu može poduzet....po simptomima mi vuče na vrbanac ,nema nikakve fleke al po ostalom????
Bojim se šta će bit i kao će sve proć pa ako ko ima kakav savijet unaprijed zahvaljujem!

Izmjeri joj temperaturu vidjeti ćeš da li je povišena, pipni uši i pod rukom ćeš osjetiti da li je vrelo ili ne. Obavezno zovi vet da da injekcije ako prosudi da treba, jer suhi izmet u kuglicama po meni dokazuje da ima povišenu temp. Može antibiotik počinje djelovati brzo i već drugi dan bi svinji trebalo biti bolje.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Jel joj smije sta davat s obzirom da je do prasenja ostalo deset dana???

zovi ga pa pitaj što prije odradiš veće su šanse da sve prođe dobro, od antibiotika nebi prascima trebalo biti ništa, al jbg pozaboravljo sam, već se 20-ak godina ne bavim s tim

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
forumaši imam problem... prasica se oprasila treci put i oprasila je 10 prasaca, sve je bilo odlicno dok odjednom nisu poceli jedan po jedan krepavat... stari su tjedan dana i imam ih još samo 6, svaki dan jedan zmršavi i postane malaksav i drugi dan ga nađem krepanog... bio je veterinar i dao im sustrapen i veli da je do proljev... ne izgleda koda im je bolje od sustrapena baš... ima ko kakvo drugo rješenje...

kaj se tice prehrane krmace, hranim je ko i sve krmace do sad sa smjesom koju mjesam sam i dobro se pokazala, nikad do sad nisam imao takvih problema... ima ko slicnih iskustava i rjesenja za ovaj problem? osjecam se bespomocno a prasci samo krepavaju....

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Prvo pitanje za bornu 92v, koje su težine i veličine bili prasci kada su se oprasili i da li su bili živahni. Ako su imali malu težinu i bili mlitavi tu ti gotovo nema pomoći, nemaju imuniteta i svi relativno brzo odu. Imaš kod veterinara neko sredstvo sa aktivnim ugljenom pa im to probaj davati u usta, možda pomogne. A što se tiće pitanja u vezi prasilišta, obavezno da, jer meni su nekada prije i djeca od 10 god. bili uz krmaču koja se prasila bez ikakve bojazni.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
praščići su bili veliki i živahni i sve je bilo u najboljem redu i onda je sve pošlo po zlu... al danas su malo bolje čini mi se... kao da se stanje popravlja...

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Ako je proljev najbolji je Trimetosul, a moguće je da su i neku bakteriju od majke pokupili, imao sam ove godine sličan slučaj, reko mi kolega veterinar, ćim tako počnu krepavat odma prvi antibiotik koji je pri ruci, imao sam isto Trimetosula dao njega tak da su samo 2 uginula, ostali su preživjeli. Drugi dan mi on dao još neki lijek i onda sam ih još s tim pocjepio.

Pitanje za forumaše: Usfalilo mi kuruze, kupio sam cca 600 kg, kaže čovjek kod kojeg je kupljeno da je BC 418 i svinje ga ne žele jesti, ni krmaće, ni odojci ni tovljenici. Svoju sam imao OS Dravu, Pioneer A24, to su super jeli. Kaj napraviti da se bar to potroši?

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
dal je i mojima veterinar ali sustrapen al nadam se da bu dobro....

EKIPA DALI SE KOD VAS DA KUPIT SUSTRAPEN ILI VAM GA NE ŽELE PRODAT??? pitam jer meni ne želi veterinar prodat tvrdi da se to nesmije... a svaki pu mi po dolasku kad mi svinja dobi vrbanec uzme 100kn

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
dal je i mojima veterinar ali sustrapen al nadam se da bu dobro....

EKIPA DALI SE KOD VAS DA KUPIT SUSTRAPEN ILI VAM GA NE ŽELE PRODAT??? pitam jer meni ne želi veterinar prodat tvrdi da se to nesmije... a svaki pu mi po dolasku kad mi svinja dobi vrbanec uzme 100kn

Mađarska ili Bosna

Na vrh