• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Dvije ženske nemaju ni 30 kg imaju jako izražene - otečene stidnice ????? Normalno se ponašaju.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Luka to ti je posljedica loseg kukuruza velika je koncentracija mikotoksina te se manifestira na taj nacin,,

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Da li je to opasno?
Mljeveni miješam sa dodatkom za uništavanje miko toksina i koncentrat likra sa jakim mirisom (likra), ali neće da jedu. Kukuruz hoće jesti samo u klipu. Dobivaju i napoj iz kuće sa dosta mlijeka ili sirutke.
Da li se mogu klati i konzumirati?

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Ako koristiš mikofiksator onda nije tak opasno tj, nebih smjele bit značajne posljedice. Možeš ih klat bez problema.

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210
Previše se potencira priča o mikotoksinima, mikofiksatorima, kao da je danas izmišljena Amerika, pa sve mješaone su još 80-ih godina koristile mikofiksatore, da ne potruju životinje svojih kupaca, obavezno se to stavljalo. Mikotoksini su uvijek prisutni u žitaricama, nekad više,nekad manje, sve zavisi od godine, vremena žetve, uvjeta kroz vegetaciju, pa do skladištenja, giberela i fuzarium su gljivice koje su uvijek prisutne, samo traže uvjete za svoj razvoj. Mikotoksini su opasni naravno,al opet nisu uzrok svih problema i bolesti životinja, zato treba uz mikotoksine obratiti pažnju i na ostale faktore hranidbe, smještaja itd... da nebi bilo da se liječi po krivoj dijagnozi i bacaju novci na krivu stvar, zato ako postoji opravdana sumnja TREBA OBAVEZNO DATI HRANU ( u ovom slučaju kukuruz) NA ANALIZU, onda se može odrediti točna doza mikofiksatora.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Jasno je da su u kukuruzu uvelike prisutni mikotoksini koji su se razvili uslijed velike vlage(kise) isto kao i sto se razvijaju aflatoksini u vrijeme suse tako da tu nema puno izbora sto se tice kukuruza treba ih suzbijati anti-toksinima da se nedogodi to sto se dogodilo @luka odnosno njegovim svinjama,,,

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
Previše se potencira priča o mikotoksinima, mikofiksatorima, kao da je danas izmišljena Amerika, pa sve mješaone su još 80-ih godina koristile mikofiksatore, da ne potruju životinje svojih kupaca, obavezno se to stavljalo. Mikotoksini su uvijek prisutni u žitaricama, nekad više,nekad manje, sve zavisi od godine, vremena žetve, uvjeta kroz vegetaciju, pa do skladištenja, giberela i fuzarium su gljivice koje su uvijek prisutne, samo traže uvjete za svoj razvoj. Mikotoksini su opasni naravno,al opet nisu uzrok svih problema i bolesti životinja, zato treba uz mikotoksine obratiti pažnju i na ostale faktore hranidbe, smještaja itd... da nebi bilo da se liječi po krivoj dijagnozi i bacaju novci na krivu stvar, zato ako postoji opravdana sumnja TREBA OBAVEZNO DATI HRANU ( u ovom slučaju kukuruz) NA ANALIZU, onda se može odrediti točna doza mikofiksatora.

Gdje na analizu,i koliko to košta ?

matijas311

Član
Tu od
19 Tra 2010
Poruka
243
Radi se ta analiza mislim u Slavonskom Brodu kod poljoprivredne skole, iznos je oko 500 kn.
Zimus sam dobio dopis od njih da u suradnji s KWSom rade ispitivnje kukuruza na mikotoksine.

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Pozdrav svima
Znam da ovo nije tema o graditeljstvu i da možda s time ne poštujem pravila foruma(ja se ispričavam),ali želio sam tu pitati zato što je ovo tema o svinjogojstvu i vi kolege ste i sami vlasnici svinja pa znate neke stvari.. :D: :drink:

Ispričavam se na dugačkom tekstu,želim što bolje objasniti situaciju. :icon_wink:
Ja bi gradio u ovom postojećem objektu još jedan objekt u kojem bi bile krmače u čekalištima,pa pogledajte slike i jel bi mi netko rekao sa kojim materijalom bi bilo dobro to pregraditi,ako ima nešto osim cigle jer vidite i sami kakvo je stanje sa svinjama pa ako više ne bi imao krmače maknuo bi čekališta i tu bi opet bio heder i sijačice...Postoječi objekat je sa dvije strane popločen sa ondulin pločama i napravljen je zid 80 cm visok,ja bi trebao još sa ili daskom ili nekim MATERIJALOM ta dva zida nadograditi 1,20m,a ove dvije strane koje nisu s ničim pregrađene bi trebao pregraditi sa nečim 2m visoko i strop napraviti,jer bi tu bilo visoko 2m radi hladnoće..
Bili bi tu naravno i prozori i cijevi na stropu za ventilaciju,pa i sami ventilatori,a po zimi bi bio plinski top za zagrijavanje zraka...
UGL. Moje je pitanje: SA KOJIM MATERIJALOM NAPRAVITI TU PROSTORIJU DA ZIMI ŠTITI OD HLADNOĆE,A DA MU NE SMETA VLAGA?
I DALI JE TO UOPĆE IZVEDIVO BEZ CIGLE I PRAVOG ZIDA?

hsteug.jpg
[/IMG]

9rr9qb.jpg
[/IMG]

25gquxe.jpg
[/IMG]

2w6thg4.jpg

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Kojeg proizvođača ušnih markica odabirete?
Nisam nikada naručivao markice, vrijeme je i da to dođe na red. I šta označavate pod mjesto isporuke markica?

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa trebala bi biti, ali čitam na internetu piše kao vet. stanica ili u HPA-a i tako, sve nejasno napišu! A ne mogu naći nigdje na internetu proizvođača ušnih markica.

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Ja sam stavio svoju adresu i poštar mi donesao na ruke i ja njemu platio,tako već 5 godina... i svi sretni i zadovoljni! pozdrav :(hi):

Posljednje uređivanje od moderatora:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam dana 03-04.2013. godine dobio 50 ušnih markica za svinje koje proizvodi SAM PLAST d.o.o. u stečaju Čazma. To mi je naručio vet. a otkupnina je 99,90 kn.
Ovo su podaci sa ambalaže pa ako ti što pomaže.

Posljednje uređivanje od moderatora:

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Pozdrav svima
Znam da ovo nije tema o graditeljstvu i da možda s time ne poštujem pravila foruma(ja se ispričavam),ali želio sam tu pitati zato što je ovo tema o svinjogojstvu i vi kolege ste i sami vlasnici svinja pa znate neke stvari.. :D: :drink:

Ispričavam se na dugačkom tekstu,želim što bolje objasniti situaciju. :icon_wink:
Ja bi gradio u ovom postojećem objektu još jedan objekt u kojem bi bile krmače u čekalištima,pa pogledajte slike i jel bi mi netko rekao sa kojim materijalom bi bilo dobro to pregraditi,ako ima nešto osim cigle jer vidite i sami kakvo je stanje sa svinjama pa ako više ne bi imao krmače maknuo bi čekališta i tu bi opet bio heder i sijačice...Postoječi objekat je sa dvije strane popločen sa ondulin pločama i napravljen je zid 80 cm visok,ja bi trebao još sa ili daskom ili nekim MATERIJALOM ta dva zida nadograditi 1,20m,a ove dvije strane koje nisu s ničim pregrađene bi trebao pregraditi sa nečim 2m visoko i strop napraviti,jer bi tu bilo visoko 2m radi hladnoće..
Bili bi tu naravno i prozori i cijevi na stropu za ventilaciju,pa i sami ventilatori,a po zimi bi bio plinski top za zagrijavanje zraka...
UGL. Moje je pitanje: SA KOJIM MATERIJALOM NAPRAVITI TU PROSTORIJU DA ZIMI ŠTITI OD HLADNOĆE,A DA MU NE SMETA VLAGA?
I DALI JE TO UOPĆE IZVEDIVO BEZ CIGLE I PRAVOG ZIDA?

hsteug.jpg
[/IMG]

9rr9qb.jpg
[/IMG]

25gquxe.jpg
[/IMG]

2w6thg4.jpg

Dečki volio bih neki savjet :icon_sad:

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Najbrze i najjednostavnije ti je to pregraditi sa panelima a isto tako lagano ih je i demontirat,,,

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Pa koliko tu misliš imati krmača? Ne izgleda prostor baš nekaj velik. Po mojem ak radiš napravi kak treba.

Najnoviji postovi

Na vrh