• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,487
Ja vam velim što sam čuo njih dvojicu što pričaju, da jednim dijelom vas razumijem, razumijem vas,ali i vi razumijem da da je kod nas kukuruz 50kg/18€ najjeftiniji solucija.
Ali mi nije jasno kako to da se ljudi ipak ne odlučuju na uzgoj 2 komada za vlastite potrebe, I smatraju da je to nešto što će lakše odraditi kod gospodara u firmi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,777
Ali mi nije jasno kako to da se ljudi ipak ne odlučuju na uzgoj 2 komada za vlastite potrebe,
Uzgaja ko ima gdje i sa čim hraniti. Najvjerojatnije budu i dalje.
Samo na glas razmišljam ko bu to mogel platiti.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,613
Uzgaja ko ima gdje i sa čim hraniti.
Sve bu ih manje. Uvjeti načina uzgoja/smještaja svinja (kategorija 3) i klanje u jako udaljenoj klaonici buju mnoge odvratili od uzgoja, a to znači da bu se nakon odustajanja dovoljnog broja, nekvalitetna svinjetina mogla prodavati po cijenana koje se sada čine prevelike za kvalitetnu.
Nažalost, ako se do proljeća nekaj ne promjeni sa sadašnjim propisanim uvjetima za objekte i klanje u klaonici , vjerojatno bum i ja jedan od bivših koji su hranili svinje za svoje potrebe. :)

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,487
Mi smo 4-5 godina bili bez, ali smo kupovali od kuma koji uzgoja 7-8 komada, pa 6 proda, sad evo već 5godina držimo i nebih rado prekidali .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,777
Svjestan sam ja toga svega. Pitanje je kaj bu i kod mene dalje, a kukuruzu sam ručno bral....

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kuruzna kaša bi ti dobro sjela..Zapravo je nevjerojatno koliko hrane pojedu a koliko malo daju.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,706
Pa kaj energija nije neuništiva i samo mijenja oblik? No svinja baš nije zatvoreni sustav, ali svejedno.... :unsure:

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Kod lokalnog veterinara. U grubo treba biti ograđeno dvorište, uređeno i ograđeno gnojište ako slučajno kokoši mogu do njega, prostor za svinje zatvoren da u njega ne mogu glodavci i insekti, dezinfekcijska barijera, uredna knjiga brojnog stanja svinja na gospodarstvu, evidencija trovanja glodavaca i evidencija posjetitelja koji zalaze kod svinja. Kod klanja svinja za svoje potrebe nosi se putni list veterinaru da ih on otpiše sa gospodarstva. Koliko vidim na internetu kriteriji baš nisu ujednačeni.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,493
Kod nas su trenutno 3,5 eura žive a 4 polovice, upita ima ali svinja sve manje.

To s kategorizacijom su svi mogli već odavno odraditi, ajde kužim starije ljude koji hrane jednu svinju, ne služe se internetom pa nisu to mogli riješiti al ovi po 10 i više svinja a da si nisu riješili papire ne kužim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,469
@jocc, a kaj bude to promijenilo? Lijepo je rekel, g. P. da ne trebaju hoteli za svinje To je ionak administtrativna kategorija.
Svinje se hranilo oduvijek, i nikad nije trebalo nikaj. Ponajmanje evidencija i silna papirolgija. Kaj je njih briga tko kaj hrani i zakaj bi bile u bilo kakvoj evidenciji.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,493
Ne bude ništa promijenilo, ako ne ide protiv vjetrenjača onda se prilagodiš ili sve odj i po svome pa dokle ide bez sankcija koje nam nameću drugi, nije da se slažem sa njima i već mi puna kapa tih polaganja za svašta ko sa smo retardi. Briga je njih jer ako proizvodimo onda ne kupujemo, a ako ne kupujemo nismo toliko ovisni o onome što nam drugi nameću, polako oni nas stišću da budemo sami odustali nažalost.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
871
Meni je malo smijesno da se sad za propast svinjogojstva u Hrvatskoj sad okrivljuje samo africka kuga. Ja sam svjedok strmoglavog propadanja i pada broja svinja u zadnjih 20 i vuse godina, a nikakve kuge nije bilo. Osim kuge lose cijene, kuge ne postojanja kupaca, kuge starenja ljudi i kuge mladih ljudi koji tome ne bi prisli ni za zivu glavu.
Slazem se da su svinje po 3 ili 4 e uzasno skupe. I ne bi me cudilo da za to ne postoji trziste, ali gdje ste bili kad su svinje bile i po 7 (sedam) kuna???
Kaj veli koega od te kategorije 3 se radi bauk kao da je cudo nevidjeno, a sasvim korektni uvjeti su to. I nitko vam ne brani doma klati ako ste u toj kategoriji.

Najnoviji postovi

Na vrh