• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Dado lijepo ograđen prostor svaka čast. Vidim da su stupovi debeli, koju si stavio žicu i kolika ti je ograđena površina. Mene zanima ograđen prostor za 20-ak svinja, imam ograđeno 600 m2 ali nema ni travke. Imam pletenu žicu, ali je su je probijali pa sam stavio pastira.

Posljednje uređivanje:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Stupovi su stari šliperi ukopani na 80 - 100 cm sa 4 reda bodljikave žice ali ubaciću i peti kad uhvatim vremena ( prva tri će biti gušća ). Nisam nikad točno mjerio ali ima ograđeno oko 1500 kvadrata ( možda i malo više ).

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam ogradio pletenom žicom i dolje stavio bodljikavu žicu, ali zubima kidaju bodljikavu žicu i ruju ispod pletene.
Pitam za ogradu jer imam prostora da mogu ograditi oko 2000 m2ali ne i više.

pcmarec

Član
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
84
Gašeno vapno imaju ti poljoprivredne apoteke, a možda i boje i lakovi. Ako imaš priliku sam kupi živo vapno pa gasi, ali kod toga treba dobro paziti jer se razvija velika temperatura. Ja u to još stavljam i sumpora u prahu. Za pod najbolje kod punjenja boksa kloromax. Najbolje bi bilo kod svakog punjenja boksa obijeliti i dezinficirati.

Kloromax? Kaj je to? Di toga ima?

K

knin

Guest
Evo i mene nakon dužeg vremena. Imam problem sa krmačom koja se oprasila 13.09 i ima 13 odojaka,, hvala bogu svi živi ali me brine krmača. Znam da prvih dana slabije jede ali to se nastavilo do danas. Nema temperaturu, u roku od dva sata se oprasila jedino je posteljica zadnja izašla nakon skoro 20 sati od prašenja. Normalno je dojila odojke ležeći a sad ima par dana da primjetim da sisaju na stojeći a ona samo nešto njuška okolo po svinjcu i rijetko leži i slabo skroz jede. Mali su očito siti jer sisaju i spavaju ne skviče. Što mislite da se dešava sa njom? Ovo su joj četvrti odojci

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Mozda joj fali kalcija. Meni je jedna stajala i ljuljala se kao pijana i kao da spava na stojecki. Dobila inekciju kalcija ujutro i popodne kao nova.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Ne znam kako ju hraniš, da li na suho ili vlažno. Ako je na suho probaj joj povlažiti da bude kašasta hrana, trebala bi bolje jesti. A što se tiče toga da prasad sisa na stojeći to je zbog toga što ih je puno, pa kada ona legne oni se tuku i grizu joj vime, a kada stoji to im je malo teže raditi. Imam isti takav slučaj od 7.9. njih je 12 i sada kad sisaju na stojeći puno manje se tuku i otimaju za sise.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Moj slučaj već poznat, krmača se prvi puta oprasila 16.06.jela jako malo, sa mjesec dana odbio prasce. U hranu sam davao 15 sastojaka, ali ništa - otpisana.

Uz pomoć iskusnih forumaša, Dado, Did Ivo i ostali dao sam joj u smjesu sa manje sastojaka Protamino Premium i kalcij (vreča od 25 kg 25,00 kn). Kada sam joj to dao odmah je počela jesti punu mjeru. Za tjedan dana se pravo oporavila, a kasnije nastavila debljati. Postigla je optimalnu težinu sa 4 zidarske fangle smjese dnevno, 2 u jutro i dvije po podne.
Meni su kolege pomogli, pa možda i ja nekome pomognem,

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
nama se prekjučer oprasila drugi puta,14 komada,jednog je zgnječila,tako da ih je 13..
Neznam kakvih imate iskustava sa zatvaranjem odojaka i pustanjem da sisaju,proslo leglo nam je 2 zgnječila,ovo jednoga..
mislio sam ih zatvarati i pustati ali mislim da od toga nema nekog efekta jer smatram da krmaca izgubi osjecaj da su mali oko nje i onda se bezbrizno spusta na pod..tako da ih pustam non stop da su s njom. mislim da cemo ih sutra cijepiti i onda kako im Bog da.inace imamo kutiju u kojoj je lampa da ih grije,ali stalno spavaju kod krmače na vimenu ili se povuku u neki kut,tako da im lampa niti netreba!

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Neznam jeli pustas krmacu van. Ako pustas kad ih budes cjepio stavi ih u kutiju i zatvori da nemogu van dok je krmaca vani. Poslje bi trebali sami ici u kutiju. Mozda im je sijaiica prenisko pa im je vruce.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
krmacu ne pustamo van,stavili smo im sijalicu od 100w,ona infra od 150w im je bila prejaka,najvaznije je da su veseli i ponasaju se kao da im nista ne nedostaje!

Posljednje uređivanje od moderatora:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Nemores citirati moj post ako odma odgovaras. Ako neces ih tjerati u kutiju nemoras. Sad su vec par dana stari i mogu pobjeci a ona mora biti luda da ih sad gazi.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Evo i mene nakon dužeg vremena. Imam problem sa krmačom koja se oprasila 13.09 i ima 13 odojaka,, hvala bogu svi živi ali me brine krmača. Znam da prvih dana slabije jede ali to se nastavilo do danas. Nema temperaturu, u roku od dva sata se oprasila jedino je posteljica zadnja izašla nakon skoro 20 sati od prašenja. Normalno je dojila odojke ležeći a sad ima par dana da primjetim da sisaju na stojeći a ona samo nešto njuška okolo po svinjcu i rijetko leži i slabo skroz jede. Mali su očito siti jer sisaju i spavaju ne skviče. Što mislite da se dešava sa njom? Ovo su joj četvrti odojci

Ovo ti se zna desiti ponekad samo da nije nešta drugo u pitanju kakva upala a za hranu joj daj ribice u konzervi uzmi onu tunu po 3kn pa joj daj da vidiš kak jede ili koje sirovo jaje sa ljuskom a možeš i namočiti kruha sa vodom i malo zamasti sa svinjskom masti nema da ne dobi apetit samo pripazi da nema kakvu upalu...

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Nebi se štel prevec mjesat u ovoj temi, zelim samo rec da od sveg ovog posla najbolje mi se svidja miris hrpetine kuna na stolu!! cijeli dan smrdim samom sebi od utovara al bogme kune imaju neki poseban miris... hehehehee
pozz

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Što se tiče žarulje nju se može regulirati po visini, je malo zafrkancije ali ima koristi. A da li odojke odvajati od krmače pa i puštati to je pola-pola. Kad ih se pusti oni navale, a ona možda ne legne odmah i onda zafrkancija. Ako oprasi malo onda treba pripaziti, ali ako ihje više ona to nekako sama nivelira na odgovarajući broj. Po mom mišljenju neki optimalni broj da bi bili svi ujednačeni je 8-10 odojaka. Sve što je više bude i kržljavih i onih koji samo oko krmače cvrče i uznemiravaju ju.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Nije mi jasno da vetrinar nije dal neku inekciju neg je preporučil svinjsku mast jednom sam imal nešta slićno ali ne tak jako izraženo i riješil sam sa dvije inekcije Iverktina to je izgleda kožni nametnik kak ga riješiti sa svinjskom masti mislim da je tebi potreban drugi vetrinar

Najnoviji postovi

Na vrh