Ma gle, jedno je kaj se piše a drugo je realnost i stvarnost.
Sve kaj je preko 10,5 kom odbijeno po krmači je solidan rezultat i još ak imaš po krmači 2,2 prašenja godišnje ( indeks prasenja ) možeš reći da si blizu vrha europskog svinjogojstva.
Najjače svinjogojske farme u Eurpi imaju oko 25 kom odbijene prasadi po krmači godišnje, Danci su sam vrh svjetskog svinjogojstva i imaju 28 kom odbite prasadi po krmači godišnje uz visoku stopu godišnjeg remonta krmača ( 40 % ) .
Ja imam po krmači oko 11 kom odbite prasadi uz indeks prasenja 2,3 u prosjeku kroz 4 godine. U zadnjih 12 mjeseci indeks prasenja mi je 2,1.
Kod takvih izračuna uzimaju se sve krmače u farmi ( i one koje nisu ostale bređe) a ne samo one koje prase lijepi broj prasadi
.
Ja imam siguran otkup, radim sa 4 privatne mesnice koji svaki tjedan uzimaju svinje. Najgora varijanta je kad radiš sa jednom velikom klaonicom. Takve klaonice ili firme uzimaju velike količine i imaju niske otkupne cijene.
Mi imamo uvijek neku srednju tržišnu cijenu, ni najnižu ni najvišu. Kvalitetu mesa moraš imati vrhunsku i onda garantiram da nemaš problema sa otkupom.
Pod kvalitetom mesa mislim na mesnatost od najmanje 60% i optimalan postotak intermuskulaturnog masnog tkiva ( 3,5 do 4 % ) koji je i najbitniji faktor za mesare koji prodaju meso "za panj" u svojim mesnicama. Intermusk. masno tkivo je bitno iz razloga jer njegov optimalan odnos daje mesu kvalitetu, okus i sočnost .