• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Naš je jezik dosta kompliciran!
Kod mene u Slavoniji ima tih "imena" ,tj.pojmova da te glava zaboli!
Npr.: odojak =do max.20 kg
Pečenka =20-35 kg
Frišling = 70-90 kg
Bekon = 0d 90-120 kg
Bravac=120- ....
Ziva zafrkancija....
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,558
Nije to čista zafrkancija, to je bogatstvo jezika. Najgore je kad jedna riječ ima sto značenja pa onda pogađaj kaj je pjesnik time htio reči.
 

max1987

Novi član
Tu od
6 Pro 2016
Poruka
2
Dobar dan! Ovo je moj prvi post. Nadam se odgovoru jer nisam do sada ga pronašao a prilično sam siguran da ga netko zna.

Prodajem ženskog bekona, cca. 150 kg, dogovorena je s kupcem prodaja za četvrtak no danas se počela tjerati. Čovjek je dao već kaparu. Pa me zanima, što mi je činiti? Koliko treba vrijeme proći od danas (početak tjeranja) do kada se smije zaklati (radi "mirisa" mesa)?

Hvala unaprijed na odgovoru!
 

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Did Ivo, zval sam veterinara i rekel je da joj treba dat sustrepen, ja sam rekel da sam dal, pital me dali ima temperaturu, ali nema, pital me jesam dal hipofizinLA za trudove, ja sam rekel da jesam. Na to sve mi je rekel da jbg, da nek čekam i da bum videl kaj bude, da sve kaj joj se može dat da je već dano i da nezna kaj bi to moglo biti, i da nemre sve bit u redu uvjek. Ma dam i uzme 500kn al da sve bude kak treba nebi mi bilo žao.
Evo samo da se pohvalim kak sam dobro profitiral sa prašenjem...
Od 3 prasice dobil sam 35odojaka, a sada imam još 13 živih. Navečer sve u redu u jutro nađem pokrepane, Od ove krmače koja mi neče jesti i slabo ima mlijeka, njezine odojke sam stavil kod druge kaj je imala samo 6, i kod treče, drugi dan su svi do jednog pokrepali od ove koja neče jesti. Primjetil sam da neki od krepanih imaju povečane i otečene spolne organe,pa vjerojatno mislim da je opet riječ o mikotoksinu, a ovi živi nemaju. A sve krmače su skupa jele tak da mi nije sad jasno al dobro. Pomalo sam počel razmišljat o prestajanju bavit se poljopriverdom i ić samo na posel i uživat jer se samo živciram bzvze.

Nebih se slozil s činjenicom da su mikotoksini. I ja sam imal slicnih problema. Zenski odojci su imali povecane zadnjice od jakog proljeva. Meni je znalo cak i cijelo leglo krepat. To nije klasicni proljev vec kao da gubi vodu iz organizma. Nedavno smo krenuli sa vakcinacijom protiv E.Coli i situacija se drasticno promjenila. Samo je pozeljno da se krmaca oprasi u 3 sata da odojci posisaju prvo mlijeko "mlezivo" jer se kod kasnijeg prasenja smanjuje ucinak vakcine. Tak da vjerujem da je isti slucaj i kod vas..
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,742
Ovo što pišeš da su navečer bili dobro, a ujutro pokrepani ne znači puno ako ne napišeš koliko su bili stari. Čisto mali, znači do 10 dana starosti ne bi smjeli ležati na hladnom da ne prehlade trbuhe i eto zla. Veći kada počmu jesti znaju se uvaliti krmači u hranu i pogotovo ako krmača jede hranu bogatu proteinima dobiju proljev i septikemiju (otrovanje krvi) i odu u nekoliko sati. Mi koji imamo te krmače na malo ne bi se baš u svemu trebali pridržavati uputa proizvođača hrane za svinje. Možda je bolje dojnim krmačama davati jesti što su jele prije prašnje uz malo neke smjese i posija nego ju šibati kupljenim smjesama.
 

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
139
ove osramnove žarulje za grijanje ništa ne valjaju,imam od prošle godine,i sad se sprema krmača za prasenje i neče da svjeti......
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
probaj potraziti na netu inerheat mi koristimo na farmi i to je najbolje što sam do sada vidio. Staklo je prešano (barem tri put je teza od ovih koje sam koristil) i ona metalna kapica (socket) je zašarafljena tak da ne otpada kak na ovima gdje zaljepljena
 

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
234
Kakve hranilice su se najbolje pokazale za odojke nakon odbiča pa do 30-35 kg?? za sada smo imali sistem klasične "kopanje" pa da si pojednostavnimo isli na hranilice.
 

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
234
Hvala, jesi kupio kod toga cija je slika?? njega sam zvao i upravo zato i pitao koje su se najbolje pokazale jer ima on više vrsta. meni se sviđa tip kakva je ova lijeva i čini mi se dobra ali moram otići vidjeti uživo.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,859
Da. Kod njega ali mislim da su ove sa strane za tovljenike, od 30 kg pa dalje. Na slici ne izgledaju veče ali jesu.
 

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
Svinjogojci može pomoć. Krmaca se oprasila prije 2 tjedna sve je bilo u redu do jučer kad smo primjetili da je jedno prase uginulo danas opet drugo prase tako bude dobro i onda za kratko vrijeme mu rep prvo pocrveni pa onda pocrni i ne možemo ništa. Primjetili smo i da je krmaca dosta nemirna i zivcana i samo vrpa slamu i hoda po svinjcu. Što uraditi
 

FIOLICA

Novi član
Tu od
29 Tra 2016
Poruka
13
Marta nemoj mi zamjeriti po ovome što si napisala prvo mi pedne na pamet pomisao dali je u tome svinjcu jako hladno?
 

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
Neću zamjeriti jer trazila sam pomoć i normalno je da pitate nije hladno u svinjcu stvarno vodimo računa o tome
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,241
Da nemaju jak proljev, jer od proljeva rep pocrveni?
Ima li krmaca mlijeka?
 

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
139
Neću zamjeriti jer trazila sam pomoć i normalno je da pitate nije hladno u svinjcu stvarno vodimo računa o tome
meni tako prošle godine bila i zaljulja za grijanje,ali repi su pocrnjel i odpali........treba bit preko 20 stupnjeva reko je vetrinar
 

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
Ima krmaca mlijeka a mali nemaju proljev vidjet ćemo sad sutra preksutra kakvo će biti stanje ta dva su uginula a ostali su hvala Bogu za sad u redu i sisaju
 

max1987

Novi član
Tu od
6 Pro 2016
Poruka
2
Ljudi, trebam savjet/pomoć. Krmača mi se treba prasiti ali danas joj je 116. dan, a ona ne pokazuje znakove. Vime joj je nabreklo ali nema sekrecije mlijeka. Nisam primjetio da ima trudove. Neki čovjek mi je rekao da se to može dogodit da krmača čak i do 120 dana nosi ali meni se uvijek prase 114 ilii 115. dan. Ima li kakva injekcija ili metoda? Ili paničarim bezveze.

Unaprijed hvala!
 

Najnoviji postovi

Na vrh