• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

vikicab4

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
277
krmača mi je neki dan oprasila prvo 8 kom.živih i zatim 6 kom. uginulih ,ne znam koji bi bio uzrok.Inače pripuštena je umjetno i više puta je legla i to mi je sada prvi put da mi se to dogodilo.
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Koliko se dugo prasila? Kakvi su izgledali, normalni ili su se već počeli raspadati?
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Razlog za ovakvu situaciju, po mojoj procjeni bar 51% je da je nakon ovih prvih 8 komada deveto zapelo, poprečilo se ili nešto slično. Krmača se vjerojatno napinjala i okretala pa ga je nekako uspjela izgurati. Ostali su se za to vrijeme unutra ugušili. Kod ovakvih situacija kada se ona napinje ide se rukom unutra i pipa što je. Ako nema nikakvih veterinarskih ili sličnih gelova ili lubrikanta ruka se nakvasi mlakom vodom i guraj. Obično se napipa kada šaka uđe do zapešća. Treba s rukom ići tko ima tanju ruku, a ako takvog nema dobra je bilo kakva. Tko nema živaca za ovo zove veterinara.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Pozz svinjogojci, imam problem. Imam doma mladog nerasta cca120 kg, veliki jokšir i dobil mi je nekakve kraste s unutrašnje strane uha, nerast je kupljen u 2 mjesecu i nije to imal do unazad 10dana, doma je u štali s drugim svinjama i u istom boksu sa jednim tovljenikom ali ni jedna svinja to nema osim nerasta. Nikad mi se to prije nije pojavljivalo. Kaj je to jel ko zna?

Na veterinarskoj su mi rekli da je to nekakva podvrsta šuge koja napada osjetljive rase svinja. Jel ko imal doma nekaj slično i jel to kaj zabrinjavajuče?

Prodali su mi nekakvu tekučinu kaj se šprica u uho, jel da to našpricam svima ili samo nerastu pošto drugi toga nemaju...
 

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
130
to se šprica po njima,to je kao tekučina koja se rijedi sa vodom,to treba razmutit i poprskat po njima
 

vedraf

Novi član
Tu od
26 Ruj 2015
Poruka
18
Kako se rijesiti muha? Imam male odojke 3 i 7 dana pa nisam siguran s cime pospricati, a ima ih uzasno puno
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Agita - 100g oko 120kn(ovisi gdje), dovoljno za cca. 40m2 pošpricati i muha nema koji tjedan dva, onda se opet počinju skupljat.

Samo moj savjet je napraviti manje, al' na full gusto i samo neke podloge di ih se baš puno skuplja premazati četkom i svakih par dana lagano poškropiti vodom, dakle poškropit, a ne oprat s mlazom vode. Najbolje opet samo namočiti četku vodom i proći po mjestu gdje je aplicirano.

Zagarantirano manje muha i manja pojava istih.
 

torze

Novi član
Tu od
29 Lip 2017
Poruka
3
Pozdrav,imam problem sa krmacom.prilikom odlucenja od prasica pala je i nece da ustane i samo skici kada joj neko pridje.Doktor je bio i dao valjda neke antibiotike i vitamine i rekao da je vjerovatno polomila nesto oko zadnjih noga ili cak mozda i zivac u kicmi.Kada smo je pokusali podici zadnje noge joj stoje ukrsteno kao X.Krmaca je bila na betonu pa smo je izbacili na zemlju i napravio kalju.Krmaca je sada malo bolje vise ne skici prednje noge su uredu ali zadnje noge nista.Ima osjecaja u njima i pomjera ih ali ne moze da ustane.Krmaca normalno jede dajem joj koncetrat i kravlje mlijeko.Proslo je oko 7 dana od kada je pala i ne ustaje.Molim za savjet sta-kako da joj pomognem posto mi je zao da je zakoljem pogotovu od kada je hranim kao malo dijete.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,929
Da joj se nije što zapiknulo u nogu(šaraf,žica,čavao ili nešto slično)?
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Ako je nešto i polomila treba vremena da zaraste i najbolje ju pustiti na miru ona će sama osjetiti kada može ustati.
 

torze

Novi član
Tu od
29 Lip 2017
Poruka
3
Ako je nešto i polomila treba vremena da zaraste i najbolje ju pustiti na miru ona će sama osjetiti kada može ustati.

Da li postoji kakva krema-mast da je mazem i sta predlazete od hrane i vitamina da joj dajem za laksi oporavak.I da li je moguce uopste da zaraste ako je neki problem oko kicme posto je krmaca dok je dojila prasice dosta smrsala,iskreno nismaj je ja hranio nego roditelji dok se nije ovo desilo.Krmaca se sada popravila sto se tice kilaze ali je jedini problem zadnje noge.Hvala na pomoci
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Pusti ju na miru, samo joj daj vode i jesti. Za neko vrijeme ćeš vidjeti da li se oporavlja na noge ili ne. Moje je mišljenje da joj je do jeseni najbolji prijatelj nož.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,827
prilikom odlucenja od prasica pala je i nece da ustane i samo skici kada joj neko pridje.

Nadam se da nije, ali najvjerojatnije je to nedostatak kalcija a onda pucaju kosti. Imal sam isti takav slučaj samo je mojoj krmači pukla kičma i obe šunke. Ali ako jede nadaj se da se bude digla.
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Kičmu i butne kosti drže mišići. Ako se krmača jako iscrpi u dojenju, izgubi se mišićna masa i nema šta držati kosti, one pucaju. To se obično dešava kod krmača kojima se mogu izvana brojiti rebra.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Imam dva pitanja pa ak mi neko može pomoći... Prvo i bitnije pitanje je jel neko zna gdje se može nabaviti cjepivo protiv Escerihie coli za vakcinirat krmače prije prašenja. Kod gotovo svake druge krmače mi se desi, da odojci imaju proljev u 1. tjednu života, bil u veterinarskoj stanici i pojma nemaju o čemu ja pričam, sve neki mladi veterinari delaju, i to je strašno jer niko nema pojma. pa neznam di da sam to nabavim.

Drugo pitanje je, dali je netko nekada križao crnu slavonsku svinju s nerastom pietrena, i ako je, kakva su iskustva i dali se smanji udio masti kod križanaca. Razlog tome je kaj nemam doma više mjesta u štali, za dodatne krmače (imam ih 7) a imam iza dva hektara zemlje pa bi na jednom djelu ogradil. Cilj proizvodnje bi bili odojci za ražanj, ali kolko mi je poznato čisti slavonci su pre masni i pečenjari nisu baš zadovoljni. Jel ko probal nekaj takvog izvesti?
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Teško da budeš uspio naći, navodno da postoji jedno koje ima dozvolu za prodaju u EU. A ako i uspiješ onda bi mogao biti problem u cijeni i pakiranju. Jer sva koja mi koristimo na farmi su za jednokratnu upotrebu tj. kad se otvori mora se potrošiti u cijelosti ili baciti. Inače za preventivu od toga proljeva nije dovoljno cijepiti samo protiv E. colli već protiv nekih drugih bakterija te rota i circo virusa. Ovdje imaš tablicu s glavnim uzročnicima proljeva prema starosti odojaka http://www.thepigsite.com/pighealth/article/276/diarrhoea-or-scour/ . Osim cijepljenja (i higijene tj. dezinfekcije soba a prašenje) mi još krmačama dajemo dva puta tjedno pomiješan taj proljev s hranom između 71 i 85 dana suprasnosti (jedna 20l kanta na 65 krmača) tako da one steknu imunitet.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Hvala kolega, ma jedan poznanik je imal istih problema s tim ko i ja i s cjepljenjem je riješil al bacil je ambalažu od cjepiva i više ni on nezna kak se zvalo al bum ja to negdje skopal po internetu ako nezna ovdje niko... do sad sam rešaval tak da kad sam primjetil odma tri dana pikal sa sustrepenom odojke i oko 90% onih koji su imali je ostalo živo, al stalno moram misliti na to i ova vakcinacija krmača mi se čini kao jednostavniji način....
 

Najnoviji postovi

Na vrh