• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

B

branko

Guest
mada ja nisam bas pravi primjerak, ali otvaram ovaj thread. drzim od 6 do 8 krmaca.dosad mi je dobro islo sve dok nije zaj.... ova kuga.ja sam dosad samo hranio odojke do cca 27/28 prosjeka ali sad sam bio prisiljen napraviti prirucni obor jer ih ne mogu prodati.

Obrisan neispravan link.

ovo je jedno leglo od 10 komada , starih 6 dana

Obrisan neispravan link.

drugo leglo, 12 komada, 5 dana, u biti jedna je imala 8 a druga 14 pa sam dva prebacio tak da ovu malu rasteretim a i vjerojatno ce ih vise ostati.

Obrisan neispravan link.

tu sam spojio dva legla , ukupno 20 komada, stari su 4 mjeseca, njih radi kuge nisam mogao prodati pa ih sad tovim.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

ove dvije lopte nisu slucajno tu, vec da "djeca" igraju, jer su odojci jako razigrani a i kad imaju neku zanimaciju manje se grizu, samo su im lopte vec pomalo dosadile pa cu im morati nabaviti neke druge igracke (auto guma) :lol:
 
R

Ratarko

Guest
Kažu da svinje vole gristi željezne lance koje recimo staviš da vise sa stropa :)
 
B

branko

Guest
Kažu da svinje vole gristi željezne lance koje recimo staviš da vise sa stropa
to su vec imali , ali su ih se zasitili, zato velim da su ko mala djeca, svaka igracka im je par dana zanimljiva a onda opet traze novu.

a kukuruz skup
ne samo sto je skup, nego ga ja nemam dovoljno , a ni jecma jer nikad nisam tovio, pa mi nije vise trebalol
 
B

branko

Guest
danas sam bio na prosvjedu, ali sve mi se cini da ce ova obecanja biti u onom smislu >obecanje ludom radovanje< , a ove barabe od novinara samo izvjestavaju da su seljaci odbili uvjete koje je ponudilo ministarstvo a ne i koji su to uvjeti. naime gospoda iz ministarstva su predvidjela otkup po osam kuna bez obzira na tezinu (znaci i odojke kojima je proizvodna cijena tu negdje) i rok isplate od SEST mjeseci. a udruga uzgajivaca svinja varazdinske zupanije ima kupce za gotovo sav visak, otkupljivaci su spremni otkupiti sve svinje do 50 kg tezine i to 14 kn do 25 kg a ostalo po 10 kn, ali to ministarstvo ne dozvoljava.
 
B

Bobo

Guest
Ma, kod nas su gadovi da ne mogu biti veci... Kad njima ne ide u dzep, to se ne smije tako raditi...

Samko da ti kazem da si dzabe isao na prosvjed. Taj ce zavrsiti neslavno kao i svi prosvjedi poljoprivrednika do sada. Obecanje ludom radovanje, i nista vise... Oni mogu pricati sto god zele, a ti mozes samo slusati i potvrdjivati, jer seljake i ovako i onako nitko ne slusa.
 
P

paor

Guest
@Bobo

najgorje je sjediti doma i ne činiti ništa

kad bi se u svakoj županiji održao po jedan ovakav prosvjed, vidio bi, bilo bi efekta

treba ih pritisnuti, izborna je godina, sad je prilika kakogod okreneš
 
B

Bobo

Guest
Ima i u tome nesto, ali kod nas je ipak najbolje samo sjediti i ne raditi nista.

To za sto se poljoprivrednici izbore ove godine, na godinu ce biti zaboravljeno, i prica se opet ponavlja... U normalnom svijetu to nije tako, ali kod nas je sve moguce. Kad se prosvjeduje u normalnom svijetu onda idu SVI ili NITKO, tek tada se pokazuju rezultati, jer tek onda nemaju izbora. Kod nas se uvijek nadje dosta ljudi kojima je isplativo raditi i po nizim otkupnim cijenama, tako da njih briga, jer oni jos uvijek imaju svoj profit i njih je briga za malog seljaka.

U Svicarskoj sam svjedocio da je su seljani jednog sela pustili svoje svinje i krave kroz grad i tamo stoku i ostavili, a ovi neka se snalaze kako god znaju. Rezultat nije izostao. kod nas bi se policija samo okupila i pisala kazne za remecenje javnog reda i mira, te bi stoku zapljenili...

Evo, sad je na vijestima bila reportaza o prosvjedu koji je branko spominjao... I zbilja, o uvjetima nije receno nista. Jedva cekam plodove zemlje, pa da vidim njihovu reportazu.

Dodje ti da se zamislis tko nam vodi drzavu, zar ne?
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
E kada bi mi poljoprivrednici-seljaci bili složniji onda bi mi mogli čuda praviti. Ovako jedan ide na prosvjede a drugi sjedi doma i čeka šta če biti i smije se ovome što je bio tamo. Tako ne možemo opstati pored velikih uvoznika i ostalih švercera.Trebamo svi se složit i van na ceste,trgove,ulice.Pustit višak stoke na ulice, mislim na gradove.to sam vidio negdje vani su to farmeri napravili.I istog dana-sata im je odobren zahtjev
 

robi

Član
Tu od
22 Sij 2007
Poruka
377
Nevjerojatno je da novinari, koji bi trebali prenositi potpunu istinu, su isto
potpuno pokvareni ili korumpirani ili potplačeni.
A ovi su i prije radili tako, a sad pogotovo jer imaju još par mjeseci
da napune đepove.
 
B

branko

Guest
evo ja sam konacno danas prodao svoje odojke, samo nisam siguran da je prodao pravi izraz jer cu novce dobiti (bar se nadam) u roku od 30 dana , ovih vecih dvadeset (na zadnje tri slike) su mi imali 55 kg prosjek dok druga dva legla mi je imalo 30 kg prosjek( 18 kom. ali njih nisam slikao). posto nemam ugovor s tim otkupljivacem navodno ce mi platiti 12 kn/kg do 25 kg a ovo ostalo po 9 kn .
 
P

paor

Guest
kod nas je u toku upis za interventni otkup odojaka
cijena i ostali uvjeti se ne znaju
 
B

branko

Guest
ove prve sto sam prodao (post od 11.04) bili su mi placeni po 14 kn do 25 kg, a ostalo po 10. po toj cijeni (vjerojatno jer jos nisam dobio novac) sam prodao deset komada 12.06, a navodno bi sljedeci tjedan opet bio otkup po istoj cijeni (imam jos 9 komada za prodaju). a prekupci na crno traze po selima i placaju 11 do 12 kn ali to vecinom ide skart roba koja nije za tov. sad trenutno nitko ne radi ugovore za odojke mada su bili kod mene iz te firme kojima trenutno prodajem EMOS d.o.o. kelemen kod varazdina, i iz SANO-a ali samo informativno, jer samo skupljaju potencijalne kandidate s kojima bi se nakon potpunog smirivanja kuge potpisivali ugovori, da li ce sto biti od toga vidjecemo.
 
B

branko

Guest
Re: svinjogojstvo

malo da ozivim temu a i da napisem neke novosti u svinjogojstvu. naime u srijedu sam hvala bogu opet prodao jedno leglo odojaka (i opet naravno istoj firmi) a kako sam se malo pozurio da budem medju prvima (ja sam uvijek za ono bolje doci i dva sata ranije nego dvije minute kasnije) u razgovoru s ljudima a i covjekom koji vaze dok smo cekali da dodje kamion (tu gdje smo vagali prije svih ovih gluposti oko kuge se odrzavao najveci svinjski sajam u ovom dijelu lijepe nase) i veli taj covjek da je unazad zadnjih tjedan dana imao upite za barem 5 000 odojaka od vise firmi (vajda čk, braca pivac, vet. stanica varazdin) ali da ih jednostavno nema , tako da pojedine firme vec nude 14 kn bez obzira na tezinu. sve u svemu izgleda da se situacija krece na bolje posebno za one koji su bili uporni u odrzavanju proizvodnje bez obzira na situaciju. pa izmedju ostalih i mene a tu moram zahvaliti svojoj jezicavijoj polovici, jer je meni jedno par puta doslo da sve te skvikavce potjeram u križančiju (suma koja se nalazi odmah nadomak sela).
a da sve ne bude samo na rjecima evo i slike slijedecih kandidata za prodaju

Obrisan neispravan link.

radi se o ukupno 19 komada (dva legla) starosti 35 dana koji su prije pet dana odvojeni od krmaca. sada su upravo usli u fazu prezderavanja pa su zato malo skvrceni i trbusasti a i danas sam ih cijepio protiv nametnika (crijevnih i plucnih) pa su malo prestraseni.
 
M

maksica6

Guest
Re: svinjogojstvo ------cijena odojaka

Ferkelpreis (8.-14.10.)
Steiermark: €1,45 (unverändert)

Oberösterreich: €1,40 (unverändert)

Niederösterreich: €1,40 (unverändert)

Die Preisangabe bezieht sich auf einen Netto-Basispreis für 25 kg Ferkelgewicht. Hinzu kommen Zuschläge für Übergewicht, Mykoplasmenimpfung, Menge und Transport.
 
S

seljaček

Guest
Re: svinjogojstvo

EOvo asm napravio ove godine 8 prasilišta 4 boksa odgajališta 10 boksova pripustilišta i čekalište je naj bolje u blatu.[attachment=1:05e5f]DSC00157.JPG[/attachment:05e5f][attachment=1:05e5f]DSC00157.JPG[/attachment:05e5f][attachment=0:05e5f]Prasilište 1Lj.jpg[/attachment:05e5f]
 
B

branko

Guest
Re: svinjogojstvo

kojih dimenzija ti je kompletni boks za prasiliste, i cija imas?
 
S

seljaček

Guest
Re: svinjogojstvo

soba je 7,20x5,40 a pojedini boks je 2,40x1,80 oprema je AGRICO V. Gorica izrada podloge i zidova vlastita projekt vlastiti uz savjet stručnjaka isporučuju opremu po narudžbi. Za sada sam zadovoljan iako je moglo i bolje izvesti cinčanje.[attachment=0:2e632]Pošetna.jpg[/attachment:2e632]
 
B

branko

Guest
Re: svinjogojstvo

to su onda ceska prasilista, http://www.agrico.cz/ videl sam ih svaki put v gudovcu i nisu mi se dopala, bas zbog toga cincanja jer izgleda da se radi o elektrolizi a ne vrucem cincanju. ja sam imal namjeru napraviti jedan objekt gdje bi mi bile samo krmace ali sam zbog kuge odustal, pa sad samo odrzavam ono kaj je tast napravil skupa s mojom prenamjenom prostora pa budemo vidli kak bude dalje. vrag je u tome da su sad i ovi koji stalno uzimaju od mene odojke smanjili cijenu na 10 kn, a plus svega toga mi nisu jos platili ni za odojke isporucene 14.09. tako da sam nasao drugog kupca, cijena je ista ali je bar solarno placanje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh