• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tehnički pregled - signalni trokut

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Budite sretni dok je tak, a nebu još dugo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Neće to još dugo .
Srednjeg sloja nema , bogati ne pitaju .
Ali njih je malo .
Kad bi oni mene neopozivo srušili a primjeran sam kandidat za to :
Ne bi kupovao gume , gorivo , ulje , plačao osiguranje , njih , ne bi me morali čekati tamo do druge godine ,
Ne bi morao kupovati bezpotrebnu knjižicu vozila , ne bi kupovao mirisne boriće .
Išao u autopraonu .

Ne bi mi dijete sililo na vozački ispit .
itd.itd,.

Istina taj novac bi potrošio itekako
Ali na putovanje , kazalište , knjigu , kruzere , ribičiju , prijatelje , familiju .
I brzi internet .xd

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Mene su skoro rusili s par godina starim traktorom zato sto mu ne ostavlja crni trag kad ga zaletim. Reko nema teorije da ti se toliko zaljecem i silim kocnice da bi ti na 7 tona teskom traktoru vidio crni trag. Jedva me pustio. Poslje toga zadnjih par godina nisu mi ni gledali kocnice. Samo svjetla zmigavce i stop.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
I kod mene su htijeli na taj nacin zaletavanje pa naglo kocenje kontrolirat kocnice pa kontrolor zamalo dobio po njonji od onda samo osnovne stvari koje moraju bit signalizacija trokut zastitni luk i da nije bas razvaljen skroz!!
@mtd001 netreba mi veza uvijek gledam da mi je auto sto ispravniji tak da ako sta slucajno steka veli da si to rijesim i pusti me znam da je bilo raspasoj znaci opet kako je bilo i prije opet ce bit frke!!

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ne kažem da ti treba veza,samo kažem kako majstori kod mene rade...

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Za obavljanje tehničkog pregleda vozila, u ovom slučaju traktora postoji kontrola vizuelno i uz pomoć mjernih uređaja ovjernih-baždarenih od Zavoda za mjeriteljstvo RH. Za provjeru ispravnosti kočionog sustava postoje baždareni valjci i oni su mjerodavni dok zaljetavanje na asfaltu, betonu, pijesku, travi i sl. mislim da nisu mjerodavni (ako je tako činjeno u Registracionom listu treba pisati "UREĐAJ ZA ISPITIVANJE KOČNICA JE BLAGO OŠTEČENA BETONSKA POVRŠINA SA MALO PROSUTOG ŠLJUNKA GRANULACIJE 0-4 ZA LIJEVI KOTAČ, A NEŠTO KRUPNIJI ZA DESNI KOJI NIJE BAŽDAREN U ZAVODU ZA MJERITELJSTVO RHI") Bez takvog opisa mislim da ne vrijedi.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Za obavljanje tehničkog pregleda vozila, u ovom slučaju traktora postoji kontrola vizuelno i uz pomoć mjernih uređaja ovjernih-baždarenih od Zavoda za mjeriteljstvo RH. Za provjeru ispravnosti kočionog sustava postoje baždareni valjci i oni su mjerodavni dok zaljetavanje na asfaltu, betonu, pijesku, travi i sl. mislim da nisu mjerodavni (ako je tako činjeno u Registracionom listu treba pisati "UREĐAJ ZA ISPITIVANJE KOČNICA JE BLAGO OŠTEČENA BETONSKA POVRŠINA SA MALO PROSUTOG ŠLJUNKA GRANULACIJE 0-4 ZA LIJEVI KOTAČ, A NEŠTO KRUPNIJI ZA DESNI KOJI NIJE BAŽDAREN U ZAVODU ZA MJERITELJSTVO RHI") Bez takvog opisa mislim da ne vrijedi.

Sve je to jasno što piše u zakonu,
ajde ti meni objasni kako izmjeriti kočnu silu na traktoru sa
sinkro 4 x 4 pogonom (dakle bez središnjeg diferencijala) i mogućnosti isključenja prednje vuče. Ja sam jednom prilikom na tehničkome pitao iz čiste znatiželje,
ali odgovora nisam dobio.

Netko je par stranica prije spominjao da se ne naplaćuje ponovno tehnički u slučaju pada,
To samo vrijedi ako se kvar otkloni u roku od 10 dana i ako nije pad na eko-testu, u suprotnom plača se kompletni tehnički.

P.S.

ko bi platio štetu na ripni kad ju bi valjak odlomio??

I samo da znate do tek 1993, su uvedeni valjci RH za osobna vozila,
Koji su bili mjerodavni za prolaz na tehničkom pregledu;
a prije toga su se kočnice provjeravale istim sistemom kak se trenutno radi na traktorima;
Dakle zalet pa koči

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam samo naveo primjer što ti je mjerodavno. Kako dokazati da kočnice nisu ispravne ako jedan kotač koči prije. Da bih to dokazao treba dokazati da je površina - kolnik isto otpora ispod svih kotača koji koče. To ti je prosudba kao kada bih ti nakon dana oranja na suncu policajac rekao da si pijan, a ti cijeli dan pio vodu.

Što se odnosi na valjke i kidanje ripni, to nije problem vozača.
Kako će guma zacrniti kolnik ako traktor ima ABS?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Abs radi iznad određene brzine...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
lako je davati primjere i sl.
zakon je netko napisao tko nikad nije konstrukcijski vozilo na motorni pogon vidio,
a kamoli traktor.

Kad smo kod toga dali znaš što se mjeri na valjcima???

Čiji je onda problem ripni, kad se otrgne na onim grdosijama,
gdje guma dođe i po par tisučaka europljanja...???

Što se tiće ABS ZJ je već sve reko,
a za pravilan rad ABS treba određeni pritisak na pedalu da proradi u punom kapacitetu hidromotori ABS-a

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Abs radi iznad određene brzine...

Vidim da tema ide u krivom smjeru.
Neke stvari su mi poznate iz radnog i životnog iskustva. Trenutno imam 17 registriranih vozila (motocikli, osobna, teretna, traktori i priključna vozila), Sa svojim osobnim vozilima sam davno prešao 1000000 km (milijun). Prvo zanimanje mi je mehaničar poljoprivrednih strojeva, ali to nisam nikada radio jer sam otišao studirati i radio druge poslove. Vozila uglavnom kupujemo nova osim traktora.
Što se odnosi na moj prethodni post komentirao sam sa pravne strane, a kod registracije i ja traktor zaljećem i kočim samo u slučaju sudskog spora (ne dao Bog) ovaj način utvrđivanja tehničke ispravnosti kod vještačenja nije mjerodavan.
Molim komentar sa pravnog gledišta i kakva je sudska praksa u vašim krajevima.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Traktorist je skoro uvjek kriv.
Ili nije dovoljno pazil (neprilagođena vožnja.......) ili je bil neispravan (pokvarilo su međuvremenu) ili je bil utankiran (75% slučajeva)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Zavisi kako ima sposobnog odvjetnika,mislim na traktoristu,a ovo sa trokutom je opća sprdnja,Hrvatski seljaci dali eure Poljacima za trokute,a kao kod nas to nije mogao nitko prije naštancati,jedan zgodan komentar sa jedne registracije kod mene u selu,je*eš TROKUT AKO JE ONAJ IZA PIJAN DA NE VIDI CIJELI TRAKTOR,pa normalno je da je traktor sporo vozilo ali eto valjda je taj zakon smišljavao netko jako stručan:icon_hang::icon_hang:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Traktorist je skoro uvjek kriv.
Ili nije dovoljno pazil (neprilagođena vožnja.......) ili je bil neispravan (pokvarilo su međuvremenu) ili je bil utankiran (75% slučajeva)

Traktorist je u dosta slučajeva kriv jer na starijima vozilima često nije ispravna svjetlosna signalizacija usljed nemara vozača, vibracija ili mehaničkih oštećenja.

Ako je vozilo ispravno po pitanju svjetlosno signalnih uređaja po meni trokut nije potreban jer u Zakonu piše da je vozač motornog vozila dužan prilagoditi brzinu kretanja svoga vozila tako da može svoje vozilo pravovremeno zaustaviti pred svakom preprekom, pa ako ne vidi poljoprivredni stroj kako će vidjeti biciklist, pijanog pješaka ili drvo na putu,

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
svi znamo da jos uvijek ima jako puno traktora sa neispravnim svjetlima na cestama, neosvjetljenih balirki, prikolica i raznih kola te svega ostalog. znaci taj trokut jako puno u mraku ako nista drugo ne svijetli. samo, tko ne mari za to dali je osvjetljen, dali se vidi po noci, taj nece ni trokut postaviti na svoj stroj..

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
slažem se kolega s tobom kaj kažeš u potpunosti..
mi imamo trokut na svim prikolicama koje vučemo,ajde na priključcima nema,ali opet zato uvijek po noči dok idemo gore radna svijetla stražnja tak da se vidi priključak u potpunosti ,a svjetla na traktoru sva ispravna,ajd eventualno ako krepa koja žarulja,mjenja se u najkračem roku...
za transport na glavnijim cestama na duže relacije ni pomišljat bez signalizacije na prikolici ako se jedna vuče,a ako dvije onda prva osvjetljena,na drugi je trokut jer prva nema priključak za struju,a i maksimalno izbjegavam glavne ceste po noči tak sa dvije prikolice,a da nema na zadnjoj signalizaciju....

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Jučer sam bio sa firminim traktorom na teh i lik me sruši zbog prikolice, zbog zaštitnog okvira zadnjih lampi kak kamioni imaju..skini pa dođi.... idiotizam ono, al do kraja baš. I da, sranje isto sa dodatnom vučom još, a vuča došla orginal na njoj i nikad nitko to nije gledao.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Prosle godine u 11mj. mi istekla registraciija,tablice nisam skidao i vracao u policiju.....sad bi traktor htjeo registrirat a kolko cujem da mi sljedi kazna zbog neodjavljivanja...svijestan sam da sam usro motku, al sad sta je tu je...
Pa eto ako ko zna i upucen je u tu tematiku bio bi zahvalan,isto ako postoji neki nacin za provuc se...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
za provući jedino dobar rođo u muriji,ali ako te nisu čopili sa tim traktorom to ti je jedan plus,kazna bi mogla biti oko 1000 kuna,poznanik mi rekao ,on je sjebo nekih mjesec dana od zakonskog roka,uglavnom budeš vidio ali ja mislim da imaš pravo žalbe,pa ono malo kod sudca,kao traktor bio skrljan,teško bio bolestan,uglavnom sretno i što manje napunio gladni proračun

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Odeš platiš osiguranje pa obaviš tehnički i upišu ti registraciju od 11 mjeseca kao da nisi ni prekidao reg. Imao sam takav slučaj sa motorom čak sam jedne god dobio kaznu i otišao registrirati motor i nikom ništa

Na vrh