• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

tehnike obaranja trupaca

Z

Zip

Guest
Gledam ja te sve silne tehnike obaranja...i sve je to ok ali nigdje ne vidim situaciju onakvu u kakvoj ja rušim stabla!!!??
A to je rušenje stabla u gustoj šumi punoj stabala slične visine....a moraš srušiti baš određeno stablo.....ma gdje god da pogledam ne odgovara mi da padne!!
Na kraju izaberem prostor između dva stabla ali krošnje prilikom pada ili zapnu ili ga zanesu...posebno kad rušiš veliko stablo!!!
Ostane zaglavljeno...sajlama ponekad vučem da ga dobijem dole na tlo!!!
Na fotografijama ovdje je sve na nekom čistinama...LOL!!! :mrgreen:

A

AGRIPLUS65

Guest
zaberavil si napisat da je i na ravnom sve ,ja proslu jesen rusal neke manje grabrice pa sam zabijal kline da ne odem u dragu .
a tvoje su situacije jednostavne moras ko moj susjed jednim rezom srusit 3-4 stabla, al samo u tuđoj sumi :mrgreen:

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
AGRIPLUS65 kaže:
moze ko objasnit ovu tehniku kod kajle kaj se vadi na koju se stranu rusa ,zakaj ide dvaputa ane odjednom?

Misliš ono kaj izgleda koda je izrezan u V ???

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
To bi trebalo biti ako je drvo nagnuto u smjeru kam treba pasti da se ne raspukne!

A

AGRIPLUS65

Guest
puki22 kaže:
ZJ kaže:
AGRIPLUS65 kaže:
imam jedan problem ,trebal bi jednu jegaciju srusit a s druge se odlomila deblja grana ,a nemogu se popest da ju srusim jel je na visokom kak bi to mogal najednostavnije resit a da ne dobim po glavi?
Pozovi nekoga drugoga tko zna rušiti. To ti je najbolje.

Teško je procijeniti takve situacije preko foruma.
Mislim kolko je ta "grana" čvrsta i kolika je gacija.
Razmisli o opcije da ju povučeš pomoču traktora ili vitla?
Stavi kacigu 8)
visina je negdje oko 10 metara a na drugoj slici se vidi da su se urasljale.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Zjebana igra :?
Jesi razmotril situaciju da je podrežeš i povučeš nečim da nebudeš blizu kad počne padat?

A

AGRIPLUS65

Guest
nebu jos nista od rusanje jel ima i podstanare stršnje.

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Ufff jebote!!!
Toga mene dosta strah da su negdje i da ih nebi skužil.
Sjebu te sam tak bez zrna baruta!

Imal sam ih u hrpi di slažem grane koje ne koristim.
Al su dobili.... malo starog ulja i upaljač :twisted: :twisted: :twisted:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
AGRIPLUS65 zareži ih malo i čekaj zimu , kad napada snijeg ona je dolje :mrgreen:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
puki22 kaže:
A moreš i maaaaloo plastičnjaka zaljepit pri korenu.... :D
pitanje jel ima dosta dugački kolac da pripali ;)

A

AGRIPLUS65

Guest
puknuti kaže:
puki22 kaže:
A moreš i maaaaloo plastičnjaka zaljepit pri korenu.... :D
pitanje jel ima dosta dugački kolac da pripali ;)
bice dosta dug kolac samo moram nac di je rupa.

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Danas sam šetal malo šumom u potrazi za sljedečom žrtvom za Husqvarnu...
Kad uz put naletim na ovo!
Slika0218.jpg

Neznam kaj nam je htel umjetnik stim reč ? ? ?
Samo se nadam da nije bilo ozljedenih....

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
Slika0218.jpg

o jebote, da je barem napisao na papir i ostavio na drvetu kaj je mislio napraviti.
nevjerojatno je to što ljudi misle da su te tehnike obaranja stvari koje izmišljaju ljudi koji memaju što pametnije raditi i da se drvo može srušiti brže i jednostavnije. a baš je suprotno, tehnike obaranja su ispravni postupci vođenja procesa obaranja i koraci kod obaranja postoje baš radi toga da se to može odvijati sporije i da možeš kontrolirati taj proces, a ne pali motorku, gas i kud ide ide (ako ide, ako zapne najčešče ostave drvo da visi).. i eto opet novi slučaj u novinama...nažalost jako često je tako u privatnim šumama

Tu od
17 Lip 2009
Poruka
174
Ja gledam bas kako se ljudi izvivljavaju po sumi
na Kozari kad idem u lov ima Bukvi koje su porezane
60 cm od poda!! to je steta velika

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,909
Ja gledam bas kako se ljudi izvivljavaju po sumi
na Kozari kad idem u lov ima Bukvi koje su porezane
60 cm od poda!! to je steta velika
Tak odrezano drvi pri nama zovu lugarski stolec.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Meni su teško shvatljive skice.....nadam se da će se pokretač topica javit da ih malo objasni...zanima me jel to ide po nekom redoslijedu brojeva ili što!!??

Ja se baš ne držim skica, režem od situacije do situacije, ima svakakvih drva i položaja, debljina, nagiba...sve radim odokativnom metodom...!!!

Najgore što mi se moglo dogoditi da sam rezao drvo koje je bilo svinuto toliko da je vrhom dodirivalo tlo (vjetar ga je savio) tako da je bio u obliku luka....i napet ko struna....počeo sam rezati dole i nakon 10-20 cm on se raskolio po dužini i ta napeta polovica drveta mi je prošla tik ispred nosa, ni kaciga mi nebi pomogla!!!

Druga nesreća je mogla biti da sam srušio drvo, koje se nagnulo na starije drvo i počele su pucati gore suhe grane i padati na tlo.....jedna od njih je bila šiljata poput koplja....zabila se na metar od mene u zemlju na dubinu od 10-ak cm....nesmijem ni pomislit što mi se moglo dogoditi!!!

Rasparanih hlača lancem neću ni spominjati!!!

Kako ti se to dogodilo, to lomljenje nogu??!!!

E vidis ZJ ;) da si imao salabahter nebi ti se sve to desilo ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Slika0218.jpg

Ma covjek je imao salabahter, ali ga nije bas dobro skuzio :)

V

VTZ

Guest
moze ko objasnit ovu tehniku kod kajle kaj se vadi na koju se stranu rusa ,zakaj ide dvaputa ane odjednom?

Ma ne radi se o dvije kajle, nego je slika nastala u momentu kad je drvo već počelo padati, odvojilo se od panja sa stražnje strane, pa izgleda kao da je i tu vađena kajla...

Nie mogu reči da sam baš profesionalac, ali porušio sam do sada poprilično stabala, čak i dosta velikih "kapitalaca". Opasnost od padajućih grana je najčešća, radi se o granama koje počnu padati čim krošnja napravi hod od kojih 10-tak cm, i oslobodi se zaglavljena grana. Zato je najbolje prije rušenja dobro pregledati krošnju, i maknuti se čim prelomnica pukne i drvo počne padati.

Ako se radi o gustoj šumi i postoji opasnost da se drvo nasloni, ja obično napravim malo jaču prednju kajlu, tako da drvo dobije čim veću brzinu kod padanja. Štete u šumi je gotovo nemoguće izbjeći, pogotovo ako se ruši debela bukva ili hrast visine cca. 25 metara.

Posljednje uređivanje:
Na vrh