Ja zasusim dva mj prije teljenja da mi je sljedeca laktacija veca i da se krava oporavi malo od dojenja nista joj od hrane ne smanjujem sve ostaje isto i nikakvih problema teljenja su normalna i kasnije dojenje isto dobra!!
ok, mozda to god tebe funkcionira ali kod mene nebi..jer mi je tmr obrok u laktacijskoj grupi malo "prejak" za suhostaj... sve ovisi o tome kakva ti krava ulazi u suhostaj...jel treba na djetu ili je treba malo popravit...
Obicno se mora malo popravit tak da ne smanmjujem nista jedino trop od pive zlempa ako je nema onda nju ne dobije jer nekad se desi da ne dolazi redovito pogotovo zimi pa je nema pa ne dobiva ju kod mene je stalno tak i sve je ok jeino je malo vise po ljetu problema s zasusenjem kad je na ispasi pa vise doji pa teze je zasusit pa je taj period zasusenja kraci!!
ak moras "popravljat" tj da ulaze mrsave u suhostaj znaci da im nesto fali u laktaciji,vjerojatno smjese...mozda da u tom periodu povecas udio koncentrata u hrani imao bi i vecu proizvodnju..sve ovisi o hranidbi tj o recepturi obroka
kod mene ako neka doji ispod 10 na dan ide via klanje ako nije breda,a ako je breda onda u suhostaj pa makar i breda 5 mj...dobije injektore i druga hranidba... ako nista ne ulozis u bilo koju proizvodnju nemoras niti nista ocekivati...
tako je i kod mene, ne muzim krave ako po mužnji dobijem manje od 5-6 litri ne isplati mi se zjbavat s njom i takve je najlakše zasušit, prestanem muzit i gotovo, napolje u šetnju na travu i vodu, a desetak dana pred termin onda se počnem lijepo trudit oko nje, najbolja hrana, puno zdrave slame za ležište i mir i to krave vole i pred telenje same se povuku u osamu
šta 3 tjedna?
ljudi jutros tesko teljenje junica... tele uginulo po teljenju plodna voda uzrok,medutim krava pala prilikom izvlacenja u zablji polozaj i vise ne ustaje,od 5h jutros sam pod stresom nikakav sam,tele sam isao kopat,sad mi jos junica ostala koja ne ustaje zvao veterinara kaze nezna ni sam,il je karlicu povrijedila prilikom pada,dao terapije neke infuzije i to je to,jel neko imao iskustva s tim???