• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja zasusim dva mj prije teljenja da mi je sljedeca laktacija veca i da se krava oporavi malo od dojenja nista joj od hrane ne smanjujem sve ostaje isto i nikakvih problema teljenja su normalna i kasnije dojenje isto dobra!!

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Ja zasusim dva mj prije teljenja da mi je sljedeca laktacija veca i da se krava oporavi malo od dojenja nista joj od hrane ne smanjujem sve ostaje isto i nikakvih problema teljenja su normalna i kasnije dojenje isto dobra!!

ok, mozda to god tebe funkcionira ali kod mene nebi..jer mi je tmr obrok u laktacijskoj grupi malo "prejak" za suhostaj... sve ovisi o tome kakva ti krava ulazi u suhostaj...jel treba na djetu ili je treba malo popravit...

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
ok, mozda to god tebe funkcionira ali kod mene nebi..jer mi je tmr obrok u laktacijskoj grupi malo "prejak" za suhostaj... sve ovisi o tome kakva ti krava ulazi u suhostaj...jel treba na djetu ili je treba malo popravit...

Obicno se mora malo popravit tak da ne smanmjujem nista jedino trop od pive zlempa ako je nema onda nju ne dobije jer nekad se desi da ne dolazi redovito pogotovo zimi pa je nema pa ne dobiva ju kod mene je stalno tak i sve je ok jeino je malo vise po ljetu problema s zasusenjem kad je na ispasi pa vise doji pa teze je zasusit pa je taj period zasusenja kraci!!

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Obicno se mora malo popravit tak da ne smanmjujem nista jedino trop od pive zlempa ako je nema onda nju ne dobije jer nekad se desi da ne dolazi redovito pogotovo zimi pa je nema pa ne dobiva ju kod mene je stalno tak i sve je ok jeino je malo vise po ljetu problema s zasusenjem kad je na ispasi pa vise doji pa teze je zasusit pa je taj period zasusenja kraci!!

ak moras "popravljat" tj da ulaze mrsave u suhostaj znaci da im nesto fali u laktaciji,vjerojatno smjese...mozda da u tom periodu povecas udio koncentrata u hrani imao bi i vecu proizvodnju..sve ovisi o hranidbi tj o recepturi obroka

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
ak moras "popravljat" tj da ulaze mrsave u suhostaj znaci da im nesto fali u laktaciji,vjerojatno smjese...mozda da u tom periodu povecas udio koncentrata u hrani imao bi i vecu proizvodnju..sve ovisi o hranidbi tj o recepturi obroka

Bude od ove godine ce bit vise kukuruza ko silaza u bacvama pa ce dobivat vece kolicine pa bi trebalo bit sve ok!!

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Zato sam i pitao tu, jer na tri strane sam dobio odgovor da je dosta tjedan do dva da ju zasušim i jedan me blijedo gledao i pitao zašto bi ju uopče zasušio. Bio sam kod njih kad su dojili i imaju na podoj po 3-4 litre. Jedan ima 5 krava i samo jedna mu doji, ove ostale uopče neče ostat bređe. Več godinama on to tako hrani i uvijek mu nestane sijena i onda dođe k meni po sijeno. Dao sam mu rolo balu sijena od eng. ljulja i nije mogo vjerovat što je to. Sad bi i on sijao ljulj. Al sam ga odma upozorio da ga treba gnojit i prihranjivat, uložit nešto. Sumnjam da bude što od toga. Junica kad se otelila imala je 20 litara i onda su svi komentirali kak sam kupio dobru junicu. Isto tako za kukuruz su komentirali da sam nabacao puno gnojiva i zato je dobar. Onda sam jednom reko da ču mu dati sve s čime ja hranim pa da vidim koliko bude njemu davala mlijeka, malo više je truda potrebno od kupovanja dobre krave. Mislio sam uzet po prvi put injektore, al sam odustao zbog Veterinara, a ovi biseri su odma to ismijali.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
kod mene ako neka doji ispod 10 na dan ide via klanje ako nije breda,a ako je breda onda u suhostaj pa makar i breda 5 mj...dobije injektore i druga hranidba... ako nista ne ulozis u bilo koju proizvodnju nemoras niti nista ocekivati... ;)

M

MOCO

Guest
kod mene ako neka doji ispod 10 na dan ide via klanje ako nije breda,a ako je breda onda u suhostaj pa makar i breda 5 mj...dobije injektore i druga hranidba... ako nista ne ulozis u bilo koju proizvodnju nemoras niti nista ocekivati... ;)

tako je i kod mene, ne muzim krave ako po mužnji dobijem manje od 5-6 litri ne isplati mi se zjbavat s njom i takve je najlakše zasušit, prestanem muzit i gotovo, napolje u šetnju na travu i vodu, a desetak dana pred termin onda se počnem lijepo trudit oko nje, najbolja hrana, puno zdrave slame za ležište i mir i to krave vole i pred telenje same se povuku u osamu

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
tako je i kod mene, ne muzim krave ako po mužnji dobijem manje od 5-6 litri ne isplati mi se zjbavat s njom i takve je najlakše zasušit, prestanem muzit i gotovo, napolje u šetnju na travu i vodu, a desetak dana pred termin onda se počnem lijepo trudit oko nje, najbolja hrana, puno zdrave slame za ležište i mir i to krave vole i pred telenje same se povuku u osamu

trebao bi barem 3 tjedna....

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
šta 3 tjedna?

pripreme pred telenje...
inace suhostaj bi se trebao sastojati od dva djela... kad se zasusis onda mjesec dana ju drzati na 1-2 kile smjese ovisno o ostalim komponentama, a mjesec pred telenje poceti s pripremama znaci 4 kg smjese...ameri u pripremi idu i 8 - 10 kg smjese...

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Danas se otelila prva od ovih krava koje sam zasušio onako kako je to predložila ljiljana54. E sad dali je slučajno ili ne ali otelila se u jedan po podne. Što evo za sad potvrđuje ono što je ona pisala za povezanost između vremena zasušivanja i vremena teljenja. :icon_super: :icon_super:

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ja sam isto po Ljiljaninom sistemu ujutro podojio i prvi put pustio injektore u vime. Moram reč da mi se dopalo. Zasušena bez problema. Više ne budem patio sebe i krave sa izgladnjivanjem.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ma kakvo izgladnjavanje, najlakše je sa injektorima i najbolje. Pogotovo ako je krava nekad u toku laktacije imala mastitis.

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
ljudi jutros tesko teljenje junica... tele uginulo po teljenju plodna voda uzrok,medutim krava pala prilikom izvlacenja u zablji polozaj i vise ne ustaje,od 5h jutros sam pod stresom nikakav sam,tele sam isao kopat,sad mi jos junica ostala koja ne ustaje zvao veterinara kaze nezna ni sam,il je karlicu povrijedila prilikom pada,dao terapije neke infuzije i to je to,jel neko imao iskustva s tim???

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
ljudi jutros tesko teljenje junica... tele uginulo po teljenju plodna voda uzrok,medutim krava pala prilikom izvlacenja u zablji polozaj i vise ne ustaje,od 5h jutros sam pod stresom nikakav sam,tele sam isao kopat,sad mi jos junica ostala koja ne ustaje zvao veterinara kaze nezna ni sam,il je karlicu povrijedila prilikom pada,dao terapije neke infuzije i to je to,jel neko imao iskustva s tim???

povučite ovu nogu kaj je ostala ispod nje i s užetom ih zavežite na kojih 40 do 50cm, ne više jer kad se bude probavala dizati opet se bu prvo počela širiti,
nek joj da kofeina i zatim 300ml kalcija, ako ima katosala bolje njega, nek joj ne daje antibiotik, sad odmah jer ako je kaj puklo nebudete više nikaj mogli iskoristi, kalcija se more ponoviti nekoliko dana uz kofein, ako se digne onda dajte antibiotik, ako ne jedino klanje ostaje

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Negdje u bolje snabdjevnoj vet. apoteci mogu se naći original kaiševi za vezanje nogu. Mada možeš koristiti i uže kao što ti je podravec savjetovao. Provjeri dali krava ima osjećaj u zadnjim nogama, bocni nekom iglom i ako se trzne onda je u redu. I obavezno okrećite kravu najmanje dva puta dnevno, da ne leži dugo na jednoj strani.
Pokušaj sve da spasiš kravu, za mesara ima vremena, nemoj žuriti.
Ovdje kod mene u komšije je bio sličan slučaj, samo je kod njega krava bila steona a konj mu se odvezao noću i sad dali je skočio na tu kravu ili šta je bilo ko zna. Uglavnom čovjek je ujutro našao kako leži u žabljem položaju. Neki veterinari mu savjetovali da je pošalje na klanje a on nije htio, svakodnevno smo okretali kravu ujutro i naveče i tako skoro mjesec ipo dana, kasnije smo je i dizali, odnosno pomagali joj da ustane i pomagali da legne. Na kraju ustala sama. Oko dva mjeseca smo se borili oko nje, jest dugo ali je ostala krava i kasnije se normalno telila. Zato nemoj žuriti sa klanjem.

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
krava jos nije ustala,ali vidim da je zivlja u odnosu na jucer,jutros sam muzao dvije sise,pa je okrenuo pa dvije i ostavio je u takvom polozaju dajem joj da jede i ubacivam naklofen tablete protiv bolova i za misice,dam joj i sode ,pucketao sam je i krene da se digne al neide...

nema ispomoci ja i stari smo sami a tesko je dva covjeka da pomognu kravi,pa sam mislio ako danas ne ustane a cisto sumnjam,busiti plocu stale pa je vezati na spaner pa je podici...
jer ona krene kad je pocnem udarari al nemoze i gotavo,vidim i jutros sama je pocela prednjim nogama da se vrpolji isla bi a neide,davat cu joj da jede ostavit cu je neka sama pokusava,jer imam posla danas vise sam se izgubio,te tela te junica,neraspolozen sam totalno...

M

MOCO

Guest
slažem se s ovim što je cowboy napisao, ja imam jednu koja je padala čim je netko malo gurne i uvijek padne u žablji položaj, i šta da ti kažem još je kod mene u štali stara je 8 godina i visokosteona s 5.teletom, ali ja sam se borio za nju! nekad se danima nije dizala ali uvijek sam je masirao da joj se ne umrtve noge i davao joj dosta piti i jesti. jednom mi je pala usred štale, bila kraj 8.mj stelnosti i zbog nje sam povezao na vez sve ostale krave na 3 dana da ju niko ne zjbava i kad sam jedno jutro došao s amperom vode do nje ona se samo digla i otišla ko da joj ništa nije bilo i cijeli je dan stajala kao da se bojala leći
Sad takve stvari već dobro znam i sad je zasušena i u boksu koji se ne čisti nego samo 2xdnevno nastire čistom slamom da bude što mekša podloga i sad je već na dobrom madracu.
Imao sam kravu koja mi je 14 dana ležala, mislim da joj je skočni zglob napukao, ali je i ozdravila i dalje sve normalno, ali stvorio sam joj uvjete da je nitko ne dira i da može ozdravit i nisam je tukao i tjerao da se digne, pokušao sam je uplašit par put i kad sam vidio da ne ide pustio sam je da se oporavi, a kad se digla odmah sam je izveo (skakutala je) van iz štale i zavezao za drvo na dugački štrik od jedno 10m čisto da ne zdimi kod susjeda i tako je to trajalo još mjesec dana. Ja mislim da će se svaka krava pokušat dignit čim bude mogla.

Pogledaj možda ti se krava ne može dignit jer se papci kližu i onda se ona boji, nemoj je tjerat nego je pusti da se smiri, ali masiraj mišiće i ako je na lancu odveži je (kud može otić taka jadna?) i daj joj puno mjesta, ako je neka blizu nje makni je nekud dalje da je ne izgazi ili da joj ne stane na vime
ako ne jede puno smjese i/ili silaže šta će joj soda bikarbona?

i još sam se nečeg sjetio, ako nema više ljudi za pomoć nemoj sam dizat i okretat kravu jer može past na tebe, bolje je ostavi da miruje

Posljednje uređivanje od moderatora:

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
krava jos uvijek lezi,okretao sam je jednom i kasnije opet vratio,al sam primjetio da joj je plodnica rasjecena,kao i cmar i da je sve upaljeno crveno i da je to muci,bas joj je tesko sad razmisljam dal da odem u apoteku i kupim kakav sirokopojansni antibiotik za onfekcije,nema veze sto je za ljude,bar ja tako mislim,a morat cu joj i paracetamola stucac u hranu i dati vode da zalije...

sta sve covjek u ovoj poljoprivredi moze dozivjeti i mora muku mucit,neznam ni kako onaj kreten od veterinara nije to vidio,sad da ga opet zovem odose mi pare,a vec sam jednom zvao i platio,a krava ni gore ni dole samo se proteze,stenje,vidim jede sjeno s vremena na vrijeme,lizanje joj dam to pojede,pa sad,borim se oko nje,nemam sta drugo...

Najnoviji postovi

Na vrh