Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
krava jos uvijek lezi,okretao sam je jednom i kasnije opet vratio,al sam primjetio da joj je plodnica rasjecena,kao i cmar i da je sve upaljeno crveno i da je to muci,bas joj je tesko sad razmisljam dal da odem u apoteku i kupim kakav sirokopojansni antibiotik za onfekcije,nema veze sto je za ljude,bar ja tako mislim,a morat cu joj i paracetamola stucac u hranu i dati vode da zalije...
sta sve covjek u ovoj poljoprivredi moze dozivjeti i mora muku mucit,neznam ni kako onaj kreten od veterinara nije to vidio,sad da ga opet zovem odose mi pare,a vec sam jednom zvao i platio,a krava ni gore ni dole samo se proteze,stenje,vidim jede sjeno s vremena na vrijeme,lizanje joj dam to pojede,pa sad,borim se oko nje,nemam sta drugo...
Pogledaj dobro šta je rasječeno, ne vjerujem da je anus (čmar) povrijeđen. Ako jest onda je to jako ozbiljno!
Mani se humane apoteke i paracetamola, zovi veterinara neka joj da neki antibiotik i nešto protiv bolova. Za te povrede traži u vet. apoteci neku mast za koitalne infekcije, ovdje kod mene je to Bovacrin mast kod tebe može biti i neka druga zavisno od proizvođača.
Nemoj kravu tjerati da ustaje, tako joj samo činiš gore. Žito odnosno koncentrat joj smanji, zbog količine mlijeka, teško ti je muzti pa bi mogli nastati problemi i sa vimenom. Ako već nisi, onda obavezno dodaj neki premiks a bilo bi dobro da joj daješ par dana i Muvisel ili Becekasel Daj joj dosta sijena da održiš apetit i funkcije buraga. Nemoj je često okretati, dovoljno je dva puta dnevno. Što se manje pokreće i napreže prije će se oporaviti. Isto je kao i kod ljudi, ako je kakvo istegnuće, uganuće, naprslina isl. potrebno joj je mirovanje sa što manje pokreta. Kod okretanja vežite konop za prednju nogu (gornju) da je možete izmaknuti jer će se krava snjom odbočiti i tako opirati kad je pokušate prevrtati. Možda to još nije naučila, ali hoće i to vrlo brzo. Takođe vežite konop i za zadnju nogu da je možete izvući ispod krave kad je prevrnete. Sigurno si primjetio da joj zadnja noga ostane pod njom pa je jako teško izvući ispod da bi krava ležala u prirodnom položaju. Stavi dosta slame da joj je udobno i nemoj je podsticati ili tjerati da ustaje, pusti je neka leži i odmara.
Kako je muzeš, ručno ili muzilicom?