• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tokarski strojevi

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
E, bilo bi bolje da je amerikaner sa 3 pakne, ali ovaj sam imal doma i to novi. Svaka pakna se štela posebno kaj i nije baš idealno, ali koliko bude trebalo bude se uz malo više truda riješilo.

Da, malo je mali, ali je dobra strana kaj nije previsoki s obzirom da glodalica nema previše lufta između glave i radnog stola. Pronašel sam i jednog od 200 mm sa tri pakne i centralnim podešavanjem. U dolasku je, ali bude problem kaj je on minimalno 3 cm viši od ovog pa nebude puno manevarskog prostora za više komade u obradi .
Ovog malog sam složil na ploču tak da ga mogu koristiti i na okretnom stolu i na radnom stolu od glodalice.

Bitno je da se dela da netko ne veli da nikakva korist od nas penzionera.😉

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ajd se mijenjamo. Ja ti dam manji amerikaner s okretnim paknama, a ti meni toga 4-krakog.
Kak si ti podravec, još platim ćevape i pivu ;)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
E, sad si se javil gda je već sve riješeno. Ja plaćam ćevape i pivu samo da ne moram to ponovno delati. (y)

• Haha
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nisi rekel da ti treba...
Inače, kupil sam ga za diobenu glavu.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
A ti pak nisi rekel da imaš 😉 Moramo se najti na sajmu v Kc ili Kž i onda se bu sve znalo(y)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Kolega NedimN-e mali strug je već odavno doma. Potrgal sam već noževa i noževa. 😉

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ma nek se lome samo nek ne udara u glavu. Prosle godine zvao direktor u firmu penzionera tokara u ispomoc i radio neke plastike fi 100 pozurio ,nije dobro stego i et sranja izleti komad i udari ga u glavu. Mi do njega ,tamo vamo. Odveze ga kolega na hitnu al ne smije reci da je u firmi bio kad pitao ga doktor sta si radio kaze hodao ispod krova spadne crijep i udari me u glavu 😂 .

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Imam problem kad idem nožem na tokarskom stroju rezat komad. Koristim uglavnom stiriju, ali ide teško i puno puta sam potrgal vrh. Ponovno nabrusim, ali nije to kak bi trebalo biti. Rijetko kad preglodam komad do kraja. U večini slučajeva brusilicom odrežem komad i onda ga ponovno posajtam na tokarskom, ali problem nastaje kad je komad uski pa ga ne mogu prihvatiti u amerikaner. Nož je uvijek centriran tak da u tome ne griješim.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Koja brzina, za stiriju treba ispod 100. Jer se brzo grije i tupi. Takođe koliko ideš sa širinom u usijecanje skoro dvije debljine noža, malo lijevo pa desno. Ako ideš tako, puca nož pogledaj da ti nosač alata nema luft, dali možeš osjetit kad stigneš nož, da ti nož pada ili ko da se savija pa ga komad povuče i otkine.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Brzina je mala, Urezujem koliko je širina noža. Nisam primjetil da nosač ima luft. Možda da nabavim jaču stiriju jer je ova dosta uska i tanka s obzirom da imam takav nosač.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Znači kanal usijecanja ti je širok koliko i nož. Moraš ići malo lijevo pa desno sa širim kanalom od noža. Stirija se tupi pa je hvata. Da je nož sa izmjenjivom pločicama on može ići 2-3 mm bez širenja.
I ja sam danas nakon više od mjesec dana tokario neke remenice. 20220128_174724.jpg 20220128_174710.jpg

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Moja preporuka je da sebi kupis ovaj nosac za odsijecanje sa pločicama 3mm sirine,jest malo skuplji ali odradjuje posao vrhunski. Nema potrebe za sirenjem ,kako krenes sijeces do kraja. Ja imam raznih 3,4,5,6 i 8 mm ,samo ga dobro zalij emulzijom kad sijeces. List mozes izvlacit naprijed-nazad.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    19 KB · Pregleda: 24

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Taj je super al je svštarim pa varovi i zakalenja trgaju pločicu. Tako da radim samo sa brušenom vidijom. Danas pravio remenicu f190 od isječka 70 mm debljine, i ona rupa iz koje kreću sa rezanjem mi otkide nož za klinosto remenje. Pa sam se cimao dok sam neki vidija izbrusio za grubi utor remenja.
Kad odem kupit novi i onda to srediti da su pravi uglovi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@lijeskakc, kakav drehbank imaš?
Najčešće se to događa na strojevima koji imaju glavni klizni lager, pa se radi zračnosti istoga javljaju se vibracije. Zato najčešće pucaju štehmeseri.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Mali tokarski strojček made in Austrija. Sad kakav je glavni lager ne bih znal. Možda je rješenje kod rezanja uzimati malo lijevo, malo desno kao što je sugeriral kolega Smilan. Ja sam do sad rezal samo za širinu noža.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Sa starijima moraš tako.
@lijeskakc, kakav drehbank imaš?
Najčešće se to događa na strojevima koji imaju glavni klizni lager, pa se radi zračnosti istoga javljaju se vibracije. Zato najčešće pucaju štehmeseri.
Na mojoj škodi je klizni ležaj, 110 mm dužina i radi sa pritiskom ulja 2 bara. A neki se samo omaste kaplicom.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Moja preporuka je da sebi kupis ovaj nosac za odsijecanje sa pločicama 3mm sirine,jest malo skuplji ali odradjuje posao vrhunski. Nema potrebe za sirenjem ,kako krenes sijeces do kraja. Ja imam raznih 3,4,5,6 i 8 mm ,samo ga dobro zalij emulzijom kad sijeces. List mozes izvlacit naprijed-nazad
Ovo je super, samo je pitanje da li se taj nosač može prihvatiti u moju steznu glavu, bojim se da ne jer imam haltere koji mogu prihvatit maximalno 15mm nož. Pitanje je da li bi se nosač mogao poglodati na tu dimenziju da se može prihvatiti?

Najnoviji postovi

Na vrh