• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Topla voda - solar vs. plin

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Koja je razlika između pufera sa rezervoarom za sanitarnu u odnosu na onog sa više spirala?

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Nebi išlo ak je sanitarni spremnik u akumulatoru topline.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Zato jer u tom slučaju kolektori trebaju grijati cijelu gornju polovicu spremnika (kak je sanitarni duboko uronjen).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Kolega Plus bit ču kratak .Imam pufer 1500 lit u njemu 300 lit sanitarne 6 osoba se svakodnevno tušira.Dali bi 1 kolektor zadovoljio naše potrebe. Moram li se kako osigurati od pregrijavanja inače se grijemo na drva zimi.Hvala
Naš sadašnji problem je nepreciznost u davanju podataka i postavljenom pitanju: 1 kolektor - što je to, kakav je, kakve su mu tehničke karakteristike?

Ukoliko taj kolektor ima 30 dugih vakuum cijevi one bi mogle u sezoni, preko adekvatnog izmjenjivača normalno grijati 300 litara PTV. No problem je u onome što je spomenuo ZJ. Ako je taj spremnik za PTV uronjen unutar pufera 1500 litara, okolna ga voda hladi, oduzima mu akumuliranu toplinu - kužiš stari moj.

Koja je razlika između pufera sa rezervoarom za sanitarnu u odnosu na onog sa više spirala?

Oni su kao nebo i zemlja. Idi na Internet otvori slike i promatraj ih, molim te.
Prvo je kanta u kanti, a drugo je nekoliko spirala u jednoj kanti. Nisi definirao od koje spirale tražiš kakvu funkciju.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Npr, imamo pufer sa jednom spiralom i sanitarnim rezervoarom ili pufer sa dvije spirale. Može li spirala imati funkciju zagrijavanja sanitarne vode i kakva će biti razlika?

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Pufer ima na sebi izvode za solarno i za struju ,a dali je uronjen to neznam.Uspio sam samo pronači da je Bugarski .U svakom slučaju naljepše hvala .Najvjerojatnije je uronjen jer centralno grije sanitarnu.

Posljednje uređivanje:

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Moje iskustvo s kolektorima, imao ih 11 godina. Meni na Sj. Like su uštedjeli oko 200l lož ulja, plaćeni su bili oko 15000kn, bojler od 300l( centralno je prikopcano na njega,solarno i imao je el. grijace). Uzeo ga na državni poticaj, miss da je bilo 50% povrata sredstva, pošto se inače ne isplati.
Mane; -ako nestane struje, sustav zakuha i ode sve van.
-svake godine moras dodavati antifriza (meni je pojeo razliku zbog nestanaka struje i zakuhavanja...)
- tuca razbila jednu cijev, ali u 11 god samo jednom
-ako je oblacno nista ne grije
- pumpe trose struju

prednosti; - kad je suncano i vani oko 20°C zagrije vodu na 85°C
- Tijekom ljeta, ako si na dobroj lokaciji mozes cilu vidu za kucanstvo grijati
- ako je vani cca 10°C vodu grije na nekih 50°C,, u biti moze vani i biti minius, ali ako ima sunca dignut ce temp vide za bar 20°C od vanjske temp
-ako si u dalmaciji samo napred, tamo mozes pun potencijal iskoristiti..
(moj kum ima 4 kolektora i grije se preko zime, prostor cca 70m^2)
-uštede ima,samo koliko?

p.s. ovo su moja iskustva i na kraju krajeva moram reci da sam ih skinio i nikad vise.. ne da su losi,nego nisu za moj kraj...
sve ovisi o suncevim satima u godini...

p.s.2 moj sljedeci projekt i zamisao je bio spojiti module cca 4 kw, na bojler bojler od 2kw i tako proces sunce>modul>struja>bojler>grijac>topla voda...,
ali modul moras prati i opada ima snaga kroz godine... + tuca ih lakse slomi.. jako skupi xD ako se osvoji eurojackpot mozda se i realizira... :)

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Moj spremnik ima dvije spirale, ali nema uronjen sanitarni bojler.
Ovo sa uronjenim sanitarnim bojlerom vrijedi ak se stalno voda grije.
Ak se želi grijati sanitarnu vodu kolektorima, onda sanitarni bojler mora biti izvan spremnika, ili pak jedan unutra jedan vani.
Grijač služi za sezonsko dogrijavanje vode ili za održavanje temperature spremnika iznad nule kad se kuća ne grije.

Marieto, ovo s FN i elektičnim griječem je lošije nego direktno grijanje vode.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
dajte dečki počnite pričat o matematici...
toplina je stvarčica koja se može računati u kilovatima pa se onda lakše čovjek snađe...
npr, u pufer od 1000 litara se može pohraniti oko 90 kilovata toplinske energije, i samo ostaje pitanje koliko su kolektori topline u stanju proizvesti (načelno ako dva griju 300 litara vode na 85 celzijevaca izračun daje da jedan kolektor može uzeti 10 do 15 kw na dan)
a možda i na kolektoru piše koliko kw je u stanju preuzeti?

...nema potrebe izmišljati toplu vodu, može se sve izračunati.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Optimalno je vodu grijati do 60 stupnjeva, iznad toga dolazi do jakog razvoja kamenca, što je kontraproduktivno. Dakle ne 85 stupnjeva.

Nema te zapremine, tog volumena, ako se ima dovoljna količina kolektora i naravno dovoljno sunca koju se ne da zagrijati i zakuhati, samo to je neželjeni efekt.

Kolega forumaš je napisao da je imao koje kakvih problema - ja nemam, samo mi se jednom dogodilo da je zbog grmljavine izbacila FID-ovka oko 8 u jutro. Ja sam bio na poslu. Dalje tmurni kišni dan, dok sam pogledao iza 14 sati na procesor pokazivao je ako se ne varam 115 stupnjeva na kolektoru. I u takvom danu je kolektor preuzeo nešto topline i akumulirao, jer pumpa nije radila. Odmah sam nabavio i ugradio UPS. Poslije nikad više problema. Četiri godine isti antifriz, bez dopune.

Iskustvo dokazuje da jedna duga vakuum cijev optimalno zagrijava približno 10 litara vode.
Moguće su razne kombinacije s raznim brojem ili površinom kolektora, prema volumenu bojlera za pripremu potrošne tople vode:
- veliki kolektori na manji bojler budu prava stvar za kraj zime i do ljeta, pa od kasnog ljeta do zime i magluština, no po ljeti bude itekakvih problema,
- manje kolektora, a veliki bojler, možda nikad potpuno iskorišten kapacitet za toplu vodu i tako redom.

Za kalkulaciju neki uzimaju da je dovoljno 50 litara PTV po korisniku, članu domačinstva. Tko želi više to je slobodna volja.

Moj bojler je za PTV i u njemu su dvije spirale. Na donju, dužu je spojen antifriz s kolektora, na onu u sredini je spojena voda iz centralnog grijanja na drva. Ima i pripremljeni navojni priključak za električni grijač nisam ga nabavio ni ugradio. Pufer imam posebno od 1300 litara u sklopu sistema za centralno na drva. Međusobno sam ih povezao tako da solarno predaje višak puferu dok ga ima, a ako nema sunca, a ima vrele vode u puferu, tada s njom zagrijavam PTV. Sve to meni besprijekorno šljaka preko 8400 radnih sati.

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
oš reč da nije problem zagrijati kopletni pufer?

zašto bi bil problem zagrijati pufer?
ako predaš u njega 30 kw, dobit ćeš ih i iz njega...neće voda biti na 85, nego na 50, al ne skidaš si perje kad se kupaš, pa je i 50 ok...
...u teoriji...:icon_madu:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ukoliko su u kući i mala djeca treba paziti da si kad-tad djeca ne otvore samo vrelu vodu i ne ofure ručice, tko bi si to mogao oprostiti.
Ja sam ugradio regulacioni Calefi i imam ga na položaju 3 od 7 projektiranih, dovoljno je to topla voda, približno oko 42 stupnja, plus minus manje bitno, ali ne budu si unuci ofurili ruke.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
malu djecu treba od mala naučiti da se umivaju iz lavora ..tak se ne mogu ofuriti i ne troše bezveze toplu vodu ...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Obzirom da ne znam ništa o tebi - imaš ti doma malu djecu? Dojdi pa ti mojim unucima objasni kaj je to lavor. Budu te gledali kak' da si z' Marsa opal. :p:

Na malu djecu si trebamo paziti, dok bi se bilo koje dijete ofurilo mojom krivnjom, ja si takvo što ne bi nikada mogao oprostiti. Uvijek bi me proganjalo da nisam toga vraga baš ja složil, da ga nije bilo dijete bi se pralo vani pod pumpom ili u lavoru, a ne pod pipom od solarnoga i imalo bi zdrave i neofurene rukice.

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Kod mene četiri kolektora bojler od 300 l radi savršeno kad dan ima sunca. Zimi vodu do 40 C dogrijava kotao tj nafta a proljeće, ljeto i jesen dogrijava struja. Recilkulacija radi da ne treba puno puštati vodu dok dođe topla. Postavljeno 91. I još radi.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ekonomist
Regija Dubrovačko Primorje: pa bilo bi grehota ne to imati.
Vi ste "dolje na jugu" privilegirani sa brojem sunčanih dana u odnosu na nas koji smo dosta sjevernije, pa imamo i manje sunčanih dana, više naoblake, magluština itd.

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Slažem se. Toga bi trebalo imati puno više kod nas. Moram ih osuvremeniti ako bude poticaja. Ali ne bi stavljao ove u cijevima jer se pregrijavaju. Bojler od 300 l bi trebao zamjeniti sa većim.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Držim ti fige da dobiješ poticaj, olakšicu, povrat novca za solarno - bilo što, jer potrebno je to stimulirati. Bolje koristiti sunčanu energiju nego kuriti drva, ugljen itd.

Najnoviji postovi

Na vrh