Postoje tehniča riješenja ali zahtjevaju štemanje zidova , a to nekada nekome predstavlja problem i dodatni trošak .
Bilo bi dobro da napišeš koliko panela , koliko ukučana , koliko ste prljavi u koje doba dana ... da vas namiri tih 200 litara
Također od kada ( kalendarski) ima dovoljno vode da ne treba ložiti na drva ?
Več sam rekao , puno govoriš a ništa ne kažeš
puknuti,
Stani ti prvo malo na tu tvoju loptu, jer tvoj sadašnji stil pisanja ti uvijek može biti ugodniji za sugovornika, možeš to protumačiti i da se ovakvim stilom pisanja ponašaš sirovo i bezobrazno, ako misliš da ispadaš time nekakav frajer - zaboravi, a ja ti budem dao svoj odgovor:
- centralno grijanje i/ili solarno, nije jeftino - stoga možda i nije dostupno za svakoga, teško se živi danas,
- naše obiteljske potrebe unazad 4 godine (od 14.03.2012.) u potpunosti zadovoljava cijevni kolektor od 20 kom vakuum cijevi proizvodnja "Austrija emajl",
- ovakav solarni sustav je uglavnom dovoljan za četvero ukućana, nas je uglavnom po troje na potrošnji PTV-a. Ja imam unaprijed osmišljeno i pripremljeno tehničko rješenje za dogradnju kolektora po potrebi, čak bez potrebe zavarivanja ili lemljenja, moj stil i način razmišljanja i življenja. Za sada nema potrebe dograđivati.
- ja znam biti vrlo prljava osoba, od mehaničkih nečistoća, od fungicida, od prašine, od znoja i kao takav trošim dosta vode za osobnu higijenu, supruga uz higijenske potrebe još pere posuđe, rublje, a dolazi nam svakodnevno netko od naših petero unučadi i njih se po potrebi umiva, tušira itd.
- u mojem kraju uvijek ima dosta vode
dok je sunčan dan, čak i po zimi. Kako zima odlazi tako komocija sa PTV raste. Od ožujka do jeseni je sve super i sve za pet. Za jesen, zimu i rano proljeće treba računati da je sunca premalo, te da PTV treba zagrijavati grijačem na struju, ili na plin ili preko centralnog na drva.
- po ljeti bi oni koji si predimenzioniraju sistem sa površinom kolektora mogli imati problema sa viškom vrele vode, ukoliko ne znaju kamo s viškom. Ja za sebe imam spremnik približno 1300 litara. Uz to cijeli sustav mi nadzire procesor, osiguran sam sa UPS-om, automatizirano je maksimalno.
Možeš malo detaljnije opisati na koji način to primijeniti kod postojećih instalacija? Okvirna vrijednost investicije?
Recirkulacija, kruženje vrele vode, sa jednom dodatnom pumpom.
Nemam ti ja pojma što ti od instalacija imaš ili nemaš te što ti zapravo treba, moraš znati što trebaš i moraš se raspitati po trgovačkoj mreži za cijene.
Ja sam svoj sistem "Austrija emajl" kupio 2011., prije Božića, na akciji -50%. Projektirao sam sam, centralno sam razradio i izradio sam, kolega obrtnik mi je dogradio solarno radi dobivanja računa. Tražio sam i ostvario subvenciju - na realizirani projekt stavljen u funkciju. Ništa unaprijed. Prvo sam kupio sav materijal, dakle uložio novac, sve izradio, stavio u funkciju, a onda su došle komisije sve pregledale i stavile to u ravnopravan odnos sa stotinjak drugih kandidata.