• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Topla voda - solar vs. plin

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Gledao sam malo te solarne panele za vodu, trenutno si nemremo to priustiti jer ulazemo u opg i kad malo pogledam nemam nit pozicije za panele jer mi krov samo par sati na dan pod suncem (iza brega smo)....
Razmisljal sam si uzeti neki protocni bojler na struju s elektronskom regulacijom sa oko 27kW. Vele svi da se s tim uspara novac ako usporedis s obicnim bojlerom na struju i spremnikom jer se nemora dogrijavati.
Ali mi racunica nikak ne stima.

ako punim kadu 10 minuta s tim protocnim to je
27kw * 0.16h (10 minuta) * 0.70KN = 3.02KN za jednu kadu

Ako uzmem svoj 60 litara bojler koji nit nije bas i dosta za jednu kadu, grije vodu skoro sat i pol na 2.5kw.
2.5kw * 1.5h * 0.70KN = 2.63KN za punjenje kade.

Sad je pitanje dali dogrijavanje vode u bojleru kroz dan vise trosi da bi preslo troskove protocnog bojlera? :icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
Ne znači da će cijelo vrijeme grijati punom snagom, jer kadu ne puniš sa 60, već sa 40C.

Zato ti račun ne štima.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Kad se ja kupam to je ko krop za svinje :icon_rofl:
Ima nesto u tome, samo me brine ak kupim takav protocni (nisu bas jeftini) da se ne zajebem. Ali sve je bolje nego ovo sranje kaj sad imam.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Imaš li instalaciju za takav protočni bojler. 27 kW potegne puuuuno struje.
Jel to oko 70 A, ako je grijač na 380 V, ili se varam? Ja imam pol slabije osigurače na panceru.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Imam trofaznu struju pa bi moralo iti

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Kao prvo samo se tuširaš toplom vodom a ne puniš kadu. To više nije u modi.
Drugo platio bi puno snage na tolike kilovate.
Treće preko ljeta bi trebalo biti više sunca pa bi makar uštedio možda tri do četiri mjeseca.

Ali ako su gušti onda se oni i plaćaju.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
27kW je vleče približno 40A.
Ak imaš limitator, vjerojatno je 25A (ak je starogradnja), pa to baš i nebu išlo.

Rješenje ti je obični akumulacijski bojler od 100-120 litri (kad već trebaš vodu za šuriti svinje) :(giggle):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
27.000 (W) : 400 (V) : 1,73 (korjen iz tri) =
ili
27.000 (W) : 230 (V) : 3 =

Matej1

Novi član
Tu od
20 Srp 2017
Poruka
0
SOLE Heat pipe vakumski kolektor od tvrtke Hvaljen budi d.o.o. - NE KUPUJTE NI U LUDILU OVO SMEĆE. Ja sam kupio 2 kolektora po 30 cijevi prošlo ljeto. Prvo ljeto je dizao temperaturu na izlazu iz kolektora do 55 stupnjeva, ove ljeto diže do 40 stupnjeva a to nije dovoljno za kuhinjski bojler i to za mlaku vodu. Kad sam išao reklamirati, uvoznik me još i izvrijeđa. Sve ću prijaviti državnom inspektoratu i udruzi za zaštitu potrošača.

Matej1

Novi član
Tu od
20 Srp 2017
Poruka
0
Upravo smo dobili informaciju iz Solar Shop Makarska da Solar Shop ide u stečaj i da iz garancije, ni sudskim putem, nećemo dobiti ništa.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Na vrh