• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
549
Koje filtere si mjenjo da ima dva vijka?Ja filtere mjenjam bez diranja ikakvih vijaka,osim na zracnom onu maticu za fini filter.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Jel bi tu trebao biti kakav filter?
 

Prilozi

  • 20200124_162648.jpg
    20200124_162648.jpg
    203.6 KB · Pregleda: 27

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Hm, meni se čini da tu nema niš.
Nisam puno gledal jer curi ulje kad skinem poklopac ali ovak na prvu nema ničeg unutra
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,932
Za kaj ulje van, to se na oko vidi čim se poklopac izvadi.
A ako več vadiš ulje obavezno očisti i usisni filter.

 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Pa čim skinem poklopac ulje krene van.
Filtere sve koje nađem mijenjam.
Pišem tu u temi od Torpeda jer je hidraulika ista ko i na mom Deutzu.
Ima nekakvi veliki filter kod lijevog kotača, odnosno između getribe i kotača.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,932
Pa dobro, može biti da ga dio treba ispustiti. Ne sječam se više.
Mislim da kod kotača nema filtera, barem neznam da ga Torpedo tam ima.
Imaš sliku?
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Ovo bjelo ispod stepenica
Nemam sad bolje slike
 

Prilozi

  • DSC_0244~2.JPG
    DSC_0244~2.JPG
    133.6 KB · Pregleda: 55

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,932
Neznam, ne sječam se da Torpedo to ima. Znam da ima pod poklopcom na usisu.
Poslikaj malo bolje ako ti se da.
 

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Na ovim serijama traktora 5207 C, 6207 C, 7207C i 7807 C je filter hidraulik izmešten dole ispod kabine i povećana mu je zapremina i omogućena lakša zamena. To znači da nije potreban filter ispod sedišta. Na ovim serijama je odradjena samo kozmetika u odnosu na stare modele i zato je ostao predmetni nosač filtera sa uloškom.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
To znači da nema potrebe da ponovno to otvaram i ispuštam ulje van.
Jel postoji više vrsta tih filtera, pod tim mislim na protočnost istog?
Znam da mi je bivši vlasnik rekao da je imao problem kod tog filtera kad ga je mijenjao, prvi filter koji je stavio nakon toga je hidraulika jedva radila, tražio je nekakvi drugi(ovaj koji je gore) i tad se situacija popravila, no to nije kako bi trebalo bit.

@panonstib jel imaš možda kakvih uputstava za taj traktor?
 

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Nema potrebe da to više otvarate ako uredno menjate onaj veliki filter i ulje u hidrauliku.
Postoji više filtera što se tiče protočnosti odnosno to zavisi od velične otvora u samoj filtrirajućoj masi i ona se meri u mikronima. Taj traktor je proizveden u prošlom veku odnosno osamdesetih godina prošlog veka i tada je kvalitet filtera bio slabiji nego danas odnosno otvori su bili veći. Treba Vam originalni filter sa koga ćete prepisati broj i po katalozima tražiti zamenski.Znači kod filtera nije dovoljno samo da odgovara navoj nego se mora ubaciti odgovarajući.Isto tako je važno da se ulja menja na 1000 do 1200 radnih časova u zavisnosti od korišćenja samog hidrauličnog sistema. U samom kućištu hidraulika nalazi se i usisni filter hidraulika. To je u stvari sito koje se povremeno očisti da bi pumpa lakše dolazila do ulja. Najbitnije je koje ulje se koristi. Pošto se hidraulična pumpa nalazi na razvodu motora, a u sebi ima jedan semering koji hoće da procuri i tako ulje iz hidraulika se nadje u motoru. Zato se u hidraulik ne sme sipati hidraulično ulje nego motorno. Kada je ovaj traktor proizveden preporuka je bila motorno ulje SAE 30. Kako se razvijala tehnologija tako su se razvijala i ulja i prvo se sa monogradnih prešlo na multigradna. Na Vama je da odlučite koje ulje ćete sipati, ali neka to bude motorno ulje , ali morate zameniti i ulja u priključnim uredjajuma da se neko drugo ulje ne pojavi u rezervoaru hidraulike i nije preporučljivo menjati priključne mašene sa nekima koji koriste hidraulična ulja (noviji traktori) ili još gore ulja koja su ispuštena iz motora sa naznakom da su to još dobra ulja samo nisu za motor. U hidraulici su daleko manji zazori nego u motoru pa ako ne odgovara motoru još manje odgovara hidrauličnim sistemima.
Na žalost dokumentacije za mnoge poljoprivredne mašine su mi nestale sa otkazom jednog eksternog hard diska pa tako je i dokumentacija za ovaj traktor nestala.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Odlično objašnjeno, hvala.
Ulje je motorno u hidraulici, e sad kako doći do odgovarajućeg filtera.
Originalnog nemam tako da po njemu ne mogu tražit drugi.
Jedino ako postoji kod ovlaštenih trgovaca taj podatak pa da imaju nešto za ponudit.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,689
Ovak to izgleda
 

Prilozi

  • 20200125_121212.jpg
    20200125_121212.jpg
    203.3 KB · Pregleda: 32
  • 20200125_121224.jpg
    20200125_121224.jpg
    175.5 KB · Pregleda: 32

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,932
Gdje se nalazi taj filter na usisu ?
Ovak izgleda zaštopan filter.



Ovak nakon čiščenja.



A smješten je ovdje.
Znači gledano u smjeru vožnje lijevo ispod poklopca ispod sjedala a na usisnom vodu koji vodi prema pumpi.



Kaj se tiče kvalitete filtriranja moje je mišljenje da je kvaliteta opala jer danas filtere proizvodi ko stigne. Bitno je da paše. Imamo čovjeka u Hrvatskoj (ustvari ima više nih) koji vam složi filter kakav hočete i ima mikrona kolko vi hočete.
Poznam čovjeka osobno i dobar sam si s njim pa znam dosta o proizvodnji.....
Uostalom, kad si mogel filter ulja motora kupiti za 20, 30 kuna a još tu i trgovina zaradi dovoljno.... ovi za hidrauliku i za novije traktore su skuplji jer neki rijeđe idu, a neki zahtjevaju redovitiju izmjenu...

Ulje u dajcu, torpedu, fiatu i sličnima koji imaju pogon direkt na motor.
Ok, ljudi tu toče motorno zbog mogučih problema s ulaskom u motor. Nije to loše, ali po mome je to glupost. Ja tak razmišljam zato jer sam imal takvih slučajeva i kad je litra ili dvije ušla u motor (to nikad nije odjednom več ga pomalo puni) ulje je išlo na mjerač van ili je gazda prilikom jutarnje kontrole shvatil da je ulja viška pa je pital gdje je problem a nije tak radil dalje i motoru se nikad nije ništ dogodilo.
Trošak je izmjena ulja u motoru (naročito ako nije bilo vrijeme za izmjenu), a pumpu iovak ionak treba mjenjati....

Treba razmišljati i o gumicama koje su sistemu hidraulike a danas to isto svako dela od kojekakvih materijala pa je pitanje dali i koliko su one otporne na aditive koji su dodani motornom ulju... Jer ako ne paše prikolici ili nekom priključku kojeg ste zakopčali mješanje ulja onda ni ovdje nije namjena motorno več hidraulično ulje.

Ovi motori koji imaju mokre pikse su skloni propuštanju vode u katrer, kaj bi u njih trebalo točiti u rashladni sistem motorno ulje da za svaki slučaj... ili da nedaj bože propusti brtva glave pa izmješa....

To su sve nijanse o kojima bi trebale picajzle razmišljati dok se prosječan korisnik tih starih raga ne mora s tim umarati. To je napravljeno da traje i ide na sve kaj mu natočiš.
 

Najnoviji postovi

Na vrh