Mike
Član
- Tu od
- 6 Sij 2009
- Poruka
- 967
cesc007 kaže:Citao sam postove o tome kako uzgojiti kvalitetnu junicu i tu su Bogec i par ljudi koji se razumeju u svoj posao objasnili kako, zasto kad i gdje... Mene zanima kako uzgojiti musko tele simentalca od teljenja do odbijanja? Jednostavno mi je preskupo kupiti odbijeno tele od 150kg ali nije to jedini razlog zasto ne kupujem telad od 2-3 mjeseca. Obicno su to telad koja su sisala do momenta kad ih je preprodavac strpao u kamion i odvezao, i onda se tu javljaju razne bolesti, shokovi gubici pa cak i uginuca! :!: Praksa mi je tu pokazala da je isplativije kupiti tele od nedjelju dana pa se malo pozabaviti sa njim.
Da li teletu davati zamjenicu ili mlijeko duze od predvidjenih 2 mjeseca da bi bolje "startao"? Da li mu uz suhu krmu davati peletirani (granulirani) starter, kada i u kolikoj meri?
Molim vas za vasa misljenja, iskustva, prakse...
kak uzgojiti tele?...to je pitanje za "milion kuna" :lol: ...ma nema tu neke prevelike filozofije,samo puno brige i da oprostite zaj........ :!:
ja osobno imam i male i ove oko 150kg i imam problema i s jednim i drugima,a ima ih i s kojim uopće nema problema...zavisi od grla do grla
a nemoj misliti da projdeš jeftinije s ovim malim,jer ak hoćeš imati dobro tele za tov, onda mu moraš davati mlijeko barem do 2,5-3 mjeseca starosti,a to mlijeko si mogao prodati i svaki mjesec dobit gotove pare :mrgreen:
dobra strana kod toga je da se ne moraš previše daviti sa higijenom mužnje i tele odmah privikavaš na hranu tak da nema šokova kod odbijanja.
no dok se sve zbroji i oduzme,dojde te negdje skoro isto ovo veliko i ovo malo...
naravno da je dobro davati(čak i poželjno) razne startere,a davati po volji,ispočetka oko 1kg dnevno(mješano sa stočnim ili posijama),a dalje dok jednom prihvati,daj mu da jede po volji ak hoće,samo ništa bez stočnog,jer ak je tele lakomo,hoće se prežderati,pa onda poslije imaš s njim problema...Da li mu uz suhu krmu davati peletirani (granulirani) starter, kada i u kolikoj meri?