• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov teladi

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
kod nas se bikovi tove do 550 - 600 kg i starosti ovisno o genetskom potencijalu, ali sve sto hranis vise on vise jede za kilu prirasta koja onda bude samo loj i ako je tržište zasičeno velika je mogučnost da čes za njega dobiti i do 2 kn manje,
imao sam priliku vidit to puno puta da bik od 550 kg ima veču vrjednost od onog puno težeg

Posljednje uređivanje:

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
jel ima tko veze sa prodajom bikova na bliski istok?

mi smo prošle godine 2 puta tovarili i i isto placali prijevoz do broda novci su bili za 10-ak dana, naj jednostavnije je kad imas vise bikova da možeš napuniti sam kamijon

M

MOCO

Guest
ja bi sad ttrebao počet obezrožavat, nabavio sam termokauter imam i neke teliče od 4 tjedna, samo nikako da se odlučim da krenem!

nema ozbiljnijih ozljeda ako su oduvijek zajedno, ali uvijek se nađe neki agresivni koji skuži da ima rogove pa maltretira sve ostale pa onda neki nikad ne dođu do valova pa zaostaju. U stvari, uvijek dobri nayebu! zato ja te koji vole bost,stavim lanac i zavežem da ostali imaju mira!

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
ja bi sad ttrebao počet obezrožavat, nabavio sam termokauter imam i neke teliče od 4 tjedna, samo nikako da se odlučim da krenem!

Nema ozbiljnijih ozljeda ako su oduvijek zajedno, ali uvijek se nađe neki agresivni koji skuži da ima rogove pa maltretira sve ostale pa onda neki nikad ne dođu do valova pa zaostaju. U stvari, uvijek dobri nayebu! Zato ja te koji vole bost,stavim lanac i zavežem da ostali imaju mira!

navodno za tržište bliskog istoka bikobi moraju imati rogovr

bilo bi dobro da su bez rogova manje bi se tukli ali ozlijeda nema, i nebi bilo dobro da je nekima spaljeno a da ima i jedan sa rogovima kod tih

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ovaj post je malo off topic,ali tice se tova.

Tri mjeseca sam bio na farmi tovne junadi gdje ih ima preko 1000 grla.
Najgore je uhvatiti one bez rogova kada im treba dati terapiju, isusa i boga kunes i ne mozes ga uhvatiti konopcem pa da se postavis naglavacke.

Problema je bilo sa Limousine pasminom najvise posto su dolazila obezrozena.
Jedan covjek je imao neku fintu i iz drugog treceg puta ih vec uhvati :D

Stoga svi simentalci (muski i zenski) su bili sa rogovima, i ostale pasmine takoder.
Ne kazem da su zbog tog "hvatanja" imali rogove tj. nisu obezrozeni ali to uvelike pomaze.
Stvarno se ne mogu sjetiti da je ijedan simentalac bio bez rogova :scratch

Ono sto je zajebano je kod utovara.
Kad se naguraju u hodnik i onaj prvi stane i nikud se ne mice,
kao ukopan stoji pa veci bik digne onog ispred na rogove, a ti samo cekas kad ce ga probost.

I gdje sam god bio kod ljudi vecinom je telad sa rogovima.
To valjda kako tko je naucio raditi.
Bitno da se oni utove i nadu kupca ;)

Ivica Blagaj

Član
Tu od
13 Velj 2011
Poruka
470
Kupac po rogovima lakše dobije uvid o starosti juneta..
A i prilikom kupnje teladi rogovi mogu puno posluziti pri odabiru..!!

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Tu na farmi jel sve su holstein, i daju telce u koperaciju, i sad ova sto radi smenom uzela 25 kom hoće poludit

18kn je do 110kg, a od 110 do 160 12 kn to pusing

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Imao sam jednog bika križanog, (majka križanka crveni i crni holštajn, a otac simentalac), e kakav je to bik bio, lijepo ispunjen i odlične građe, da nije bio crn ko noć sa malo bijeloga nikad se nebi moglo reči da ima ikakve veze s holštajn pasminom!
No opet znalo je biti izroda stvarno nikakvih, ti se riješvaju več iza 200 kg, vidi se da nebude ništ s toga.

Ivica Blagaj

Član
Tu od
13 Velj 2011
Poruka
470
Tu na farmi jel sve su holstein, i daju telce u koperaciju, i sad ova sto radi smenom uzela 25 kom hoće poludit

18kn je do 110kg, a od 110 do 160 12 kn to pusing

Toliko placaju prirast jel i sve je njezino?
Da to je dosta slabo..

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
toliko placaju prirast jel i sve je njezino?
Da to je dosta slabo..

da sve je njezino i toliko plaćaju prirast, neznam kako ovo ispada do 110 ali ovo poslije je katastrofa, stim da uzima od njih grover a cjena mu je 3,3 kn
za kilu 3 kg grovera + sijeno, slama to ti je tih 12 kn

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
imao sam jednog bika križanog, (majka križanka crveni i crni holštajn, a otac simentalac), e kakav je to bik bio, lijepo ispunjen i odlične građe, da nije bio crn ko noć sa malo bijeloga nikad se nebi moglo reči da ima ikakve veze s holštajn pasminom!
No opet znalo je biti izroda stvarno nikakvih, ti se riješvaju več iza 200 kg, vidi se da nebude ništ s toga.

znao sam i ja imati dobrih holsteina ali kad to niko neće kupit tj placaju 3 kn manje a on jede 20%vise i duze...

Ivica Blagaj

Član
Tu od
13 Velj 2011
Poruka
470
da sve je njezino i toliko plaćaju prirast, neznam kako ovo ispada do 110 ali ovo poslije je katastrofa, stim da uzima od njih grover a cjena mu je 3,3 kn
za kilu 3 kg grovera + sijeno, slama to ti je tih 12 kn

To je valjda 3,30kn sa PDVom, znaci 2,68kn neto, a ona ima prirast 12kn+PDV.
No jos uvijek je to skup grover s obzirom da je moguce nabaviti super 30% za junad sa benuralom za 2,20kn+PDV.
Meni osobno ta druga faza izgleda bolje jer je u tom rasponu najbolja konverzija.. A u prvoj fazi je dosta trosak na mljecnu zamjenicu itd., no nisam radil nikakvu kalkulaciju za tu prvu fazu..

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
to je valjda 3,30kn sa pdvom, znaci 2,68kn neto, a ona ima prirast 12kn+pdv.
No jos uvijek je to skup grover s obzirom da je moguce nabaviti super 30% za junad sa benuralom za 2,20kn+pdv.
Meni osobno ta druga faza izgleda bolje jer je u tom rasponu najbolja konverzija.. A u prvoj fazi je dosta trosak na mljecnu zamjenicu itd., no nisam radil nikakvu kalkulaciju za tu prvu fazu..

je ali ona nije obveznik pdv-a, i opet da je i tako to je malo, a konverzija kod holsteina neznam, ali prirast nikako nije preko 1 kg

Najnoviji postovi

Na vrh