Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
Pozdrav i tebi i dobro došao na forum!! :icon_pidu:Dragi forumaši, vlasnici foruma i administratori. Ovo je moj prvi post i koristim priliku, da vas lijepo pozdravim. Nisam poljoprivrednik i totalni sam diletant na tom području, ali sam već nekoliko puta tražeći informacije preko googla svratio na vaš forum. Čini mi se zgodan i upotrebljiv, pa vas molim ako znate odgovor na moje pitanje, da mi pomognete.
Doduše, za pravu pomoć je prekasno ali bi možda bilo dobro znati za ubuduće.
Znanac je poljoprivrednik, prije 2 mjeseca je kupio kravu simentalku koja se je otelila na Novu godinu i nakon 2,3 dana uginula. Tele je preživjelo i hranili su ga zamjenicom do prije tjedan dana, dakle do starosti 1 mjeseca, kad su mu počeli davati kozje mlijeko od svježe jarenih koza.
Mislim, da nije trajalo tjedan dana i tele je nakon par dana proljeva uginulo.
Vjerujem, da je opis pregrub i da se vrag često skriva u detaljima, koje ja nažalost zasad ne poznam, tako da vam ne mogu ništa napisati o omjeru kozjeg mlijeka i zamjenice, količinama i slično, ali me svejedno zanima dali je kozje mlijeko moguće upotrebljavati u takvim primjerima.
Hvala
Što se tiče tvog pitanja, mislim da je prelazak sa mliječne zamjenice na kozije mlijeko izveden naglo. Teletu jednostavno nije dato vremena da se prilagodi na drugu hranu. Osim toga kozije mlijeko je jače od kravljeg, mislim na sadržaj mliječne masti i proteina. A pored toga, mlijeko od svježe jarenih koza sadrži antitijela koji su prilagođeni za jarad a ne za telad.
Mislim da tvoj prijatelj u buduće ako planira na sličan način hraniti telad, treba postepeno prelaziti sa zamjenica na kozije mlijeko. Znači postepeno smanjivati udio zamjenica a povećavati udio mlijeka, pri tom mlijeko bi trebao razblažiti sa vodom. Naravno i poslije prelaska na samo mlijeko mora biti razblaženo sa vodom, otprilike da bude 1/3 vode. I nikako od svježe jarenih koza već od onih koje su barem 20-ak i više dana u laktaciji.
Mi smo prije par godina imali sličan slučaj kad se krmača oprasila a nije imala mlijeka. Prasićima smo ponudili kravlje mlijeko razblaženo pola-pola sa vodom i nije bilo nikakvih problema ni proljeva. A da smo davali čisto mlijeko sumnjam da bi preživjeli.