• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Nije h tome problen,neudoban mi je,volan gore a gas dole,zic previsok,bučan s tom kabinom,deda misli da šraf samo s rukom stegneš :mur:
Za transport je majka,jak je i brz,frezu nije osetil,cak je deda delal s rotobranama pegoraro,ja to nisam mogel verovati dok mi to vlasnik njih nije rekel

[yt]https://www.youtube.com/watch?v=f1A2LNMhksw&list=UUwGOlluBA22ZaWY0ruMZa9g[/yt]

@Tino,a slika u ogledalu?:drink:Salim se...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,519
Ivane, griješiš.
540 radi krugove oko 539.
Teži je, dulji, većeg osovinskog razmaka, jače hidraulike (kaj si i sam rekel), jače poluge, jača prednja osovina, više snage na kardanu...
Možeš na 539 montirati gume 12.4, ali onda bu imal manju vučnu silu, jedino bu brži.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
540 sam imal s IMR motorm i to nije nikakav traktor u odnosu na 539.
Sve stoji kaj si napisal, ali za ove sitne poslove je 539 najjači, 540 mu nikak nemrem parirati, a največa mana je mali anjšlag i onda puno gazi oko sebe.
Za sitne poslove 539 zakon.

Istina da je 540 oral s 1x16" plugom ko vrag, šibal je bilo kojeg 539 na bilo kakvoj zemlji. A dubina da smo obavezno nasjedali na "jedinicu" ako se je zaboravel malo podići plug!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,519
Šanana, a kakvu razliku čini Fiat motor? Pa, dimenzije su ostale iste, osim kaj ima bolju koljevku nego sa IMR-om?

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
@zgzac Ma neam više riječi...

@stjepan168 Nije to to,al zato imam ovu hahaha :drink:

10152520_654062681332597_383894004806019681_n.jpg

Susjed se odlucil ipak delat sam pa je i frezu kupil i stavil unija u rad nakon 11 godina stajanja i samo da ide po sijeno 2 -3 put na godinu,pozval mene i oca da mu pokazemo kak se to radi,sljedeca lekcija ce mu bit oranje :icon_rofl:

UTB 643 i Gramip AT30 180
Frezano na oko 1700 okretaja

10261782_691214057591754_1738193033_n.jpg

10331660_691214067591753_52994304_n.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Šanana, a kakvu razliku čini Fiat motor? Pa, dimenzije su ostale iste, osim kaj ima bolju koljevku nego sa IMR-om?

Ovaj 540 s Fiat motorm je nešto duži, odnosno isturenija mu je prednja osovina malo van maske napred. Znači nešto duži međuosovinski razmak nego na klasičnom 540 kojeg smo imali prije,

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Evo današnjeg frezanja za sjetvu. Zemlja laganija, i išlo se i prohod direktno na brazdu, na kraju ispalo malo prerahlo..
[YT]www.youtube.com/watch?v=DZNpeaO6QBU[/YT]

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
eh da meni u našim zemljama freza na tako niskim okretajima kradana i na toj brzini napravi takav posao, nebi se ni mučio s frezanjem :)

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
To je bio najbrži prohod ove sezone, inače idem nešto sporije. Planiram napraviti valjak za frezu, da ipak malo nabije zemlju, i da se nekak bolje regulira dubina rada. Ako ideš na brazdu, spustiš skije, al svejedno ide duboko. Ako ideš na poravnatu, ili zatvorenu brazdu, ide osjetno pliće. Prerahlo i duboko obrađeno tlo, isto nije najbolje jer sijači elementi sijačice, jednostavno potonu, za kukuruz manje, a s sijačicom za povrće sam imal veće probleme.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
dobro dođe taj valjak, pogoto ako je neka veća teža freza, ona voli potonuti ko titanik... dok sam frezal jednu parcelu došel mi pomoći poznanik s fendtom od 125 ks i 2,55 howardicom, al je prije skinul valjak, išla mu freza dobrih 30 cm u dubinu, normalno da fendt to ne osjeti, al pošto se radi o ilovači, iza njega izgledalo ko da netko cigle nakipao :)

SavoI94

Član
Tu od
27 Tra 2013
Poruka
281
Evo ovako izgleda kad otac i ja napravimo frezu jos je trebamo ofarbati nismo stigli.
Radni zahvat je 130cm
Motike su od IMT 619.
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=rdRbOkHlAag[/YT]

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Informativno za mene i druge forumase par informacija.
Velicina lezaja,lanac velicine,omjer reuktora...osovina je puna ili cjevi ...ono sto mnoge zanima ,cjena samoizrade?
Pohvala za frezu,mozda farbanje je trebalo obavit prije rada s istom.

SavoI94

Član
Tu od
27 Tra 2013
Poruka
281
Ofarbati nisam stigao.
Reduktor je 1:4 al na lancanicima sam vartio tako da da bude 1:2.
Lanac je 20B.
Osovina na kojoj su motike je cijev precnika 80mm i debljine 10mm.

Posljednje uređivanje:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ofarbati nisam stigao.
Reduktor je 1:4 al na lancanicima sam vartio tako da da bude 1:2.
Lanac je 20B.
Osovina na kojoj su motike je cijev precnika 80mm i debljine 10mm.

Blokirao trkace, koliko ce dugo izdrzati, da si isap na varijantu pogon diferencijalom na obje strane sa obadvije poluosovoine imao bi 1:2, tako da nebi trebao nista ubrzavati, postedio diferencijal trenja, i pogon na dvije strane sa dva lanca dalkeo jace......moje misljenje.

reeno

Član
Tu od
10 Velj 2011
Poruka
436
u ptpunosti te podržavam i sam sam ovakvo nešto napravio, nakon probe, morao sam staviti pogon na obje strane, kod mene je širina radnog zahvata 2 metra

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
I dalje stojim da je bolje rjesenje sa pogonom na obje strane ako se koristi diferencijal od auta.

Pogon sa obje strane je manje-više bolji , normalno da dva lanca kada podijele silu manje trpe ali opet sa druge strane poskupljenje u izradi postavlja pitanje opravdanosti

Ono šta sam ti napisao da griješiš je po pitanju blokiranja srca diferencijala , ako je blokirao trkače tada ima redukciju 4:1 i ništa više ne trpi osim konusno tanjirastog , znači trkači nisu više u funkciji , nema šta da trpe

Čak i da stavi oba lanca na obje strane , opet ima redukciju 4:1 nebitno dali je blokirao srce ili ne , znači ništa ne dobija time

Da je blokirao jednu poluosovinu , onda bi imao 2:1 ali to rješenje nije pouzdano niti dugotrajno za veće (normalne) freze

Najnoviji postovi

Na vrh