• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Moje iskustvo (na mlinu i cirkularu) je da kad se skida samoudesivi lager, je takvo da ga je najbolje promijeniti.
Stari nakon ponovne montaže vrlo brzo "prozuji", jer si napravi stazu koju više nemreš pogoditi pri ponovnoj montaži.
Ovdje se sporo vrti, pa ga nebuš čuli kad prozuji.

damir82

Član
Tu od
23 Srp 2016
Poruka
70
Trebam pomoć dvoumim se oko kupnje freze Batuje 140,problem mi je u tome što ona ima ravne noževe a sve koje ja poznajem su zakrivljeni,inače imam traktor IMT 539, pa me zanimaju vaša iskustva,za kakvu su zemlju takve freze namjenjene, i kako bi utjecala na traktor,inače nebi puno radila pofrezala bi godišnje nekih 1000 kvadrata samo za vrt

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Ja imam ali 135 cm jer sam se dao nagovoriti da je 165 prevelika za imt 533..... ovu od 135 ne osjeti. freza je cisto solidna, moze se malo pomaknut u stranu da pokriva jedan trag kotaca. mozda da je malo vece tezine nebi bilo na odmet ali lijepo ide u zemlju i lijepo radi. moja se posteno naradila u svakakvim uvjetima i jedini nefostatak joj je sto lanac na vratima nema povarene karike nego su samo smotane u kariku i od vibracija se raspadne lanac

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Sa 533 sam tjeralo gramip at20-150, na kojoj je pukla osovina sto ide iz kutnog reduktora, seskantna, neznam kako, uvijek je isla u oranje, i samo sam ja radio s njom, tako da znam da nije udarila u ne sto itd itd i opet je pukla, stigla nova iz gramip s plutenom brtvom i postarinom za 390kn, jos moram montirati, al se nesjecam koliko ulja ide unutra......

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Meni je puknula ovo ljeto osovina sa noževima, isto gramip at20 150. Stavili unutra komad cijevi i zavarili na spoju.
Ulja mi je islo oko 2-3 litre.
Znam da sam morao kupit kanticu od 4litre na INA-i.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Došlo je vrijeme za kupovinu nove freze, imao sam FPM Agromehanika 165 i nije bila loša ali sam kupio drugi traktor 55ks i sad mi treba veća freza. Imam u ponudi,
FPM Agromehanika 185 poluteška
Gramip AT 20 ili AT 30
Termometal 180
Šta bi vi predložili, zemlja je srednje težine a obrada je uvijek po oranju.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Gramip at20 nije za tebe.

Termometal mi izgleda čisto solidno.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Gledam po oglasima kod mene ljudi se dosta raspituju i kupuju Termometal Ada.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ove gore tri navedene freze su u Bosni sve jeftinije nego u zemlji porijekla.
Gramip AT 20 170 oko 1400e
AT 30 185 oko 1750e
Termometal 185 oko 1500e
FPM 185 oko 1600e
Sve su bez kardana i poluteške osim AT 20.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Koliko % je PDV pri vama?
Obzirom da je pri nama 25%, i to je razlog za razliku.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Nešto me najviše vuče na FPM 185 polutešku frezu, ona ima najbrži rotor 280 obr. i najduže noževe (20 cm) pa se mislim da bi mogao traktor ići sa njom malo brže.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nemoj se veseliti najvećoj, već kupi frezu s najmanjom brzinom.
Da je oko 200...220 bilo bi idealno.
Tvoj traktor ima 540E, pa onda imaš dvije brzine na njoj, recimo 220 i 260 o/min.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Da traktor ima 540 E ali to ima veze samo za obrtaje motora na traktoru, a proizvođač freze je odredio maksimalnu dozvoljenu brzinu rotora freze a to je 540 obr/min. Znači freza može raditi samo do te max brzine a nebitno je dali će traktor raditi na manjem ili većem gasu, jeste bitno što se tiče opterećenja motora i potrošnje goriva. Moje mišljenje je sobzirom da sve freze gore navedene rade na max 540 obr. FPM ima blagu prednost u boljem sitnjenju zemlje a vjerovatno i malo bržeg hoda traktora zbog 280 obr.rotora kod 540 obr. kardana. I još jedna razlika kod FPM freze je da duži noževi imaju veću obodnu brzinu pa i to doprinosi boljem usitnjavanju zemlje. Činjenica je da svi ovi podaci oko rotora i noževa traži i malo više snage traktora a proizvođač je naveo min. 35ks.

Najnoviji postovi

Na vrh