• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Koja je fora sa tim brzinama,da li usporavaju frezu u odnosu na standard ili ubrzavaju?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Imaš 4 brzine...nekih 140...300 okretaja @ 540. S tim dobiješ različite "šnite" otkopane od svakog noža.
Neki traktori mogu prenesti punu snagu na kardan, IMT nemre (jer ima 540E), pa onda postaviš u (naj)nižu brzinu na frezi i možeš tjerati veću frezu od 130...
Imaš i jednu (ili dvije) brzine za rad s @1000 okretaja kardana...
Ukratko, najbolja stvar, koju svaka dobra freza ima.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Kužim to sa mjenjačem nego pitam da li ubrzava od standarda ili samo usporava,jer recimo kad mi je sila mogao bih sa većom brzinom traktora (ići pliće)i većom brzinom freze obaviti isti posao brže?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ovak: Howard ima (uglavnom) 6 motika po flanđi. To znači da uz istu brzinu vožnje i rotora ima 50% više udaraca u odnosu na običnu frezu s 4 motike. Većina freza se vrti oko 300@540, tak da ova sa 200@540napravi isti posel. Jedino dela manje prašine. Zato se i postavlja na oko 200 o/min
Ako ju postaviš na 300, istu kvalitetu bude postigla pri 50% većoj brzini (ako motor ima dovoljno momenta) pa ju možeš brže potjerati.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
E to sam htio čuti
Hvala
Po meni te brzine nis posebno. Sam skuplje odrzavanje. Imao sam i bez brzina i sa brzinama. I nisam nasao neku prednost u odnosu sa i bez.
Ovo sta Zj pise, korisno, ali samo u teoriji, mozemo o tome pisati i pricati. U praksi ne vidim neki smisao...
Bitna je snaga traktora i odgovarajuca sirina i da su uvjeti frezanja prihvatljivi. Od kad sam probao RD, ne znam koji mi je k...bio da sam forsirao frezu...

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181

mladenko

Ma sve to kužim,ali me čisto iz znatiželje zanimalo.
Moram biti iskren da roto drljaču nikad nisam probao,niti je kod nas itko ima da sam mogao u radu vidjeti kako se ponaša,ali znam da u nekim njivama kad uvijeti nisu baš idealni i freza skače u zrak i potrebna su dva frezanja da se pripremi kako spada,tako da čisto sumljam da bi RD mogla to odraditi
Ne kažem da sam siguran jer nisam probao,nego tako razmišljam
Dok vjerujem da bi u nekim mojim boljim tlima jako dobro odradila posao,ali pošto ne obrađujem puno zemlje neisplativo mi ju je kupovati,odradim to sa čime imam(frezom)i to bez brzina,a znam je i ubrzati sa zekanom na kardanu na 700 okr da prije završim

paparaco

Član
Tu od
5 Pro 2016
Poruka
109
hm nesto mi to puno...to u Srbiji toliko...6EUR...imas jos jednog isto u Vojvodini ...
www.hudjik.com

Prilozi

• Screenshot_2022-02-10-22-46-00-850_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-02-10-22-46-00-850_com.android.chrome.jpg
    14.5 KB · Pregleda: 14
  • Screenshot_2022-02-10-22-46-23-164_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-02-10-22-46-23-164_com.android.chrome.jpg
    21.5 KB · Pregleda: 14

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Autogeni aparat raširi rupu bez problema :).
Razlike su minimalne, oko 2-3 mm.

paparaco

Član
Tu od
5 Pro 2016
Poruka
109
Autogeni aparat raširi rupu bez problema :).
Razlike su minimalne, oko 2-3 mm.
Hm ovde kod mene ima kovac koji od feder plata tamica,itd pravi kovane motike za freze, i takva opcija ti nije losa, koliko komada ti treba ukupno...

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ako su razlike minimalne stavi manje vijke,ako previše ugriješ sa autegenim budu ti se poslije savijale.
Rađe sa bijaksom prilagodi rupu na frezi,i poslije uvijek možeš kupit motike koje si već kupio bez da ih prerađuješ

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Ma treba mi oko 5-6 kom, sa manjim vijcima ideja nije loša.
Probali smo isto raditi od lisnatih opruga, traje neko vrijeme dok ne ulovi u neki veći kamen, pa pukne.

paparaco

Član
Tu od
5 Pro 2016
Poruka
109
E momci palo mi na pamet sobzirom da mi je strugar ogulio ovu osovinu za kardan i skinuo onaj tvrdi dio vanjski, rece da bi bilo dobro malo cementirati, ugrijati i u ulje staviti, duze ce trajati, jel ko pokusavao iz iskustva ili samo teorija youtjub itd

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Neces moci cementirati kuci nikako jer je to proces i zavisi koji je materijal u pitanju ,mozes probati ugrijati pa okaliti u ulju i opet zavisi koji je materijal sta ce se desiti.

Na vrh