krx pozega kaže:
Vidiš ZJ ja sam nekoga baš htio i pitati za to u vezi punjenja guma sa vodom jer ću ja imati uskoro taj problem pošto mi fali malo kila naprijed a u planu mi je uzeti roto drljaču sa hidroliftom i to bi kvačio sa postojećom sijačicom te ću vjerovatno imati problema sa prednjim krajem pa ću morati posezati za eto možda i tom idejom
...inače traktor je 100ks sa 3oo kg utega al morat ću još nešto stavit naprijed il na točkove ili recimo tako nešto a kad već zboriš o tome pokoji savjet bi bio zlata vrijedan jer ja neznam o punjenju guma tekućinama ništa..
...traktor je mf 4455 četverocilindraš sam po sebi kratak tako da mu je 3 metra široka nošena tanjurača od nekih tonu i sitno dosta nezgodna u transportu,da ne spominjem tu moju kombinaciju širine 2,5 metra koja će sigurno težiti i 1,5 sa sjemenom ili bez njega...inače da neskrećeš sa teme traktor je dosta jak i ima podiznu snagu hidraulika također zadovoljavajuću
Kod ovakvih zahtjeva kakve ti imaš, utezima bih dao prednost - nosiš ih samo kad su potrebni, te ne deru gume kad nisu nužni. Osim toga, sama težina nije dovoljna - potreban je krak. Tak da (recimo) 300 kg utega na prednjoj strani traktora vrijedi i koliko (recimo) 500 litara vode u kotačima, jer su utezi (recimo) 1 metar više naprijed.
Osobno, nikad nebi punil prednje gume vodom, već samo zadnje.
Na tvojem bi mjestu napravio nekoliko stvari:
- dodal još utega (na recimo 500-600kg, no pogledaj kaj u uputstvu piše koliko smije biti, no za taj traktor gotovo sigurno da smije)
- utege pomaknul više naprijed (ako je to izvedivo) 20-30cm. Ovo je najlakše izvedivo.
- utege objesil na prednju hidrauliku (ako ju imaš ili ju možeš nabaviti. Ne mora biti originalna)
- radil s prednjim utovarivačem montiranim na traktor (ako ga imaš)
- nabavil utege za prednje kotače (vjerojatno vi se dale pripasati one ploče od nekog Ursusa, ako su prednji kotači bar 24")
- i možda najvažnije, smanjil brzinu kretanja s tako opterećenim traktorom (da ga ne pretrgneš).