• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske gume

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Tlak u gumama ovisi o dimenziji guma, opterećenju na gumu (osovinu) i onda o brzini kretanja. Za rad u polju cilj je postići maksimalnu površinu naljeganja/traga gume (da se smanji gaženje tla) ali pri tome da ta deformacija gume ne uništi samu gumu. Znači u teoriji put do polja sa nošenim oruđem (na primjer plug) ide sa većim tlakom (jer su veće brzine) a za rad u polju tlak u gumama bi se trebao smanjiti. S obzirom da se tu obično radi o relativno niskim tlakovima u rasponu 0.5-1.2 bara mjerenje se treba vršiti sa manometrima predviđenima za to područje tlakova. Nemojte ni pokušavati mjeriti tako niske tlakove sa manometrima predviđenim za automobilske i kamionske gume. Kako su niski tlakovi u pitanju potrebno je precizno izmjeriti taj tlak - jer kada si na donjoj granici onda i mala greška može jako utjecati na radni vjek gume (barem kupiti manometar za raspon tlaka 0-2.5 bara koji je baždaren i koji će služiti samo za kontrolu tlaka u traktorskim gumama, nikako za pumpanje). Naravno treba točno znati i koje je opterećenje na osovini (znači vagnuti agregatiran traktor i priključak na svakoj osovini posebno). Tablice sa minimalnim dozvoljenim tlakovima za pojedine dimenzije i različita opterećenja guma i brzine dostupne su kod proizvođača guma. Ja bih uvijek išao u praksi sa nešto većim tlakovima od tih tablica koje preporučuju proizvođači guma (sigurno je sigurno, bitnije mi je ipak sačuvati gumu nego maksimalno smanjiti gaženje). I to uvećano često izgleda jako malo. Ako se nema mogućnosti mijenjati tlak u polju - onda se ravnati prema transportnim opterećenjima i brzinama. I da kada se radi sa niskim tlakovima onda je potrebna češća kontrola tlaka u gumama jer manji tlak znači i potencijalno slabije dihtanje između gume i felge. Ako se radi sa dotrajalim gumama bolje je ne igrati se sa preniskim (i previsokim) tlakovima.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,691
Ne kažem da te igre sa tlakom u gumama su bez veze, ali gdje nejde sa normalno napumpanim (2 bara u mojem slučaju) obično nejde ni sa ispuhanim (praznim) gumama probao sam i odustao, a i prazne gume se samo puno više uništavaju..
To odma siješ zelenu na podrivanje?

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
541
To na podrivaču je za ulaganje umeta, ali na kraju to nismo nikad koristili prošla nas je euforija oko lijeske . Na toj njivi nije na kraju ništa sijano prošao sa rotodrljačom da poravnam i na kraju ugar nije bilo vremena, a ni potrebe . Inače ja tih nekoliko njiva koje obrađujem podrivam svake godine isto ko i vrt škoditi sigurno nemože.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
541
Ehhh da i za traktor, a pogotovo za gume nije problem podrivanje jer su napumpane tako da čim duže traju.

turke

Aktivni član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
137
I sad da ja vas pitam . Tko od vas uopće mijenja tlak guma na traktoru ovisno od opterećenja i rada ? Mf4255 evo ravno kod nas 7600 nikad nisu gume pumpane . Sad su nove zadnje vredestein. Novi maxxum kod nas 4 godina gume kak ih je v tvornici neko nadrukal tak stoje . Jednostavno ne zamaramo se s tim . Bourgoin je bil kod nas prek 20 godina isto gume nikad nitko nije taknul .

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Naravno većina upravo tako radi i ne zamara se sa time. A to znači da neće izvuči maksimum (vučne snage) iz svojeg traktora i da neće minimalizirati gaženje tla. Ako ustreba veća vučna sila nabacit će još koji uteg (i tako još povećati gaženje tla) ili nabaviti još veći, jači i teži traktor. Zapravo u RL možemo biti sretni ako se radovito prati tlak u gumama, a jako malo ljudi ima odgovarajuće manometre, velika većina (ako) mjeri sa kamionskim manometrima koji su neadekvatni za mjerenje do 1.5 bara. Prije koju godinu sam kupio manometar za automobilski program (kao 'hazet', renomirana marka za alat) a kad ono manometar maši za cijeli bar (pokazuje manje) i još malo više. To je veliki promašaj za automobilsku gumu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,656
Kad sam ja bil mali ako je guma bila sumnjiva obavezno se trknula nožnim palcom i komentiralo se vozi još to.
Naravno, mi manji smo paciklo ili tačke gurali i mi smo manometar u palcu na ruki imali.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Postoji svašta, ali meni se sada čini najjednostavnije (za ovog 'hazet'-a) kupiti samo umjereni manometar sa željenim područjem rada i ušarafiti ga gore (inače već imam jedan 0-2.5 bara za traktorske gume ali koji samo služi kao kontrolni).
Inače da baš kupujem specijalizirani manometar išao bih na nešto ovako: Manometri za pumpanje guma
prva varijanta 0-4 bara.
Jedini problem kod manometara u nižem rasponu tlaka je samo pumpanje guma, jer se pumpa sa daleko većim tlakom pa bi ti manometri morali biti samo kontrolni da ne dođe do kvara manometra (usljed mjerenja prevelikog pritiska).

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,217
Kad sam ja bil mali ako je guma bila sumnjiva obavezno se trknula nožnim palcom i komentiralo se vozi još to.
Naravno, mi manji smo paciklo ili tačke gurali i mi smo manometar u palcu na ruki imali.
Ima i nas koji smo morali napumpati z običnom pumpom, bez manometra, a sretni smo bili ak smo bili dva, sto put drukneš, pa zamjena, da dojdeš do daha...

Razmišljam kak smo onda uopče uspjeli funkcionirati, bez kompresora, bez manometra, bez obližnjeg vulkanizera, kužim sad da mi nismo bili normalni... 🤔

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,656
Razmišljam kak smo onda uopče uspjeli funkcionirati, bez kompresora, bez manometra, bez obližnjeg vulkanizera, kužim sad da mi nismo bili normalni... 🤔
Tak nekak je trebalo glasiti i moje pitanje samo ga nisam tak fino sročil.
Danas su u naš svijet ušle neke razlike koje se odvajaju zarezom, a ne više cijelima i više ništ nije isto..... Sečam se, več sam i pripovedal to par puta:
Čoveku je na MF-u procurelo ulje na ac pumpi na odljevu. Ja sam imal rabljenu pa sam mu ju ugradil. Kad je bilo gotovo poslal sam ga na probu i kad se vratil nakon kaj sam ja utvrdil da je suho, on veli da sad traktor ide duplo bolje nego sa starom....

Ima i nas koji smo morali napumpati z običnom pumpom, bez manometra, a sretni smo bili ak smo bili dva, sto put drukneš, pa zamjena, da dojdeš do daha...
Sad si me setil hidrofora, u mene je bil rezervar 300 litara..... a onda sam se ja upoznal s majstorom kaj je frižidere i škrinje popravljal pa sam si kompresora složil.... mojoj sreči nije bilo kraja....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,998
Postoji svašta, ali meni se sada čini najjednostavnije (za ovog 'hazet'-a) kupiti samo umjereni manometar sa željenim područjem rada i ušarafiti ga gore (inače već imam jedan 0-2.5 bara za traktorske gume ali koji samo služi kao kontrolni).
Inače da baš kupujem specijalizirani manometar išao bih na nešto ovako: Manometri za pumpanje guma
prva varijanta 0-4 bara.
Jedini problem kod manometara u nižem rasponu tlaka je samo pumpanje guma, jer se pumpa sa daleko većim tlakom pa bi ti manometri morali biti samo kontrolni da ne dođe do kvara manometra (usljed mjerenja prevelikog pritiska).
Koliko radni pritisak na manometru nebi trebao preći u odnosu na maksimalni koji manometar može da izmjeri?.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Koliko radni pritisak na manometru nebi trebao preći u odnosu na maksimalni koji manometar može da izmjeri?.
Valda to ovisi o konstrukciji manometra, treba pitati ljude u MTBu oni bi o tome mogli ponešto znati. Uglavnom kada sam njih pitao za baždarenje nekih manometara rekli su mi da je jeftinije kupiti novi (baždareni), nego baždariti stari. Tako na prskalici mijenjam manometar svakih par godina.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Ima takvih na svakoj ini samo treba biti brz 😆
Čak i da zanemarimo apsekt načina stjecanja 'vlasništva' - manometri sa pumpe nisu u željenom nam rasponu, a i tokom vremena ne jednom su bili 'odloženi' (bačeni iz ruku) na beton.... Nemam pojma koliko su (trajno) precizni oni digitalni manometri - i to bi moglo biti neko riješenje, barem za nas koji već slabije vidimo.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
124
Prije par godina počeo sam sve više razmišljati slično, glavno da mene još izdura, a kasnije neka drugi riješavaju kako ih volja. A čini mi se - kako stvari stoje - da će i nasljednike još morati izdurati.
Tlak u gumama je bitna stvar ako želiš da gume dugo duraju, a to je relativno jednostavno postići. Uz brigu o gumama trebalo bi otvoriti i temu o utezima, primjetio sam da previše ljudi (u mojoj okolini) natovari na traktor sve što imaju - i tako onda stalno rade. A nepotreban uteg na traktoru troši i gume i gorivo i sam traktor i sabija zemlju - ali to je druga priča, tek posredno povezana sa gumama.

Najnoviji postovi

Na vrh