• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske kose i razlike među njima

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ja sam strojar pa me baš briga baliram jednom čovjeku i još prijatelju kad se njegova pa rečeno nisam bale bacio.
Dok je tako neka ide tako.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
kako lakše , kaj nije lakše nositi 200 kila s pripomoči nego 15 na kičmi

A održavanje kondicije, kaj to niš ne vrijedi? :icon_scratch: :(hi):

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Strizna duplex kosa zakon! Imam Gaspardo fbr 205cm i kosim s njom 100 rali godišnje već dugi niz godina. U skorije vrijeme budem uzeo još jednu takvu. Trava se iza nje jako brzo suši i nije potreban pauk kao kod rotocione kose. Kod mene u kraju kose sa Sip 135 i 165, ali iza njih trava ne raste ravnomjerno..

Takodjer imam i bočnu za 35-taka koju sam remontovao (pločice na grebenu) i ako nema puno krtičnjaka to ok ide..

d28684adc4e1072607823a2d81482972.jpg

4c460ff05f4699907b0c824118592338.jpg

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
da malo rezimiram postove.

Vidim da ima dosta oprečnih mišljenja o porastu trave nakon košnje. Pola vas tvrdi da brže raste nakon strižne, pola nakon rotacione. Mora da je onda neki drugi uzrok boljeg rasta trave od same vrste kose. Možda visina košnje? Tip livade odnosno vrsta DTSa

IVAN KC i kod mene se lijepo otkos odvoji na ovakvoj travi kakvu si pokazao, ali kad imaš DTS, evo konkretno baš sam pokosio u zeleno 2 parcele lucerna+klupčasta oštrica. Sve je poleglo i bilo zapetljano. Napraviš otkos i niš ne vidiš dokle si pokosio.

idem na mjeru 6.3. za "višak para" jest da je zec još u šumi, al volim se na vrijeme informirati da znam što kupujem. Ja ne planiram odustati, nego se širiti

Što se tiče kocke vs rolo. kocke imaju prednosti za manje farme koje nemaju gdje uskladištiti velike rolo bale, a i lakše je hraniti, uzmeš samo onu jednu šnjitu što se odvoji. Meni sve stoji na štali, znači imam prvo bacanje na prikolicu na njivi i onda opet bacanje s prikolice na štalu. Kaj je najbolje, ja ne smijem bacati jer sam imao već 3 operacije na oku, a stari zbog srca, al eto, platim radnu snagu tako da i ne osjetim fizički, osim na novčaniku, al ako propadnem zbog koje tisuće kuna onda ionako ne radim dobro.

Jel postoje bočne kose sa 2 noža?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Postoje to ti je kosa kao moja. Dakle i protukosa i kosa se "kreću". I s tim sistemom štopanja nikad nema..

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Gramip radi te duplex po Gaspardo licenci?

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Postoje to ti je kosa kao moja. Dakle i protukosa i kosa se "kreću". I s tim sistemom štopanja nikad nema..

Kod mene imaju takve i kose gotovo toliko brzo koliko traktor može ići po neravnoj livadi. Jedino je kopčanje straga, a mate22 bi bočno kopćanje.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Tako je, kosi se toliko brzo da ne ispadnem iz traktora, neravne su livade tako da kosim drugom direkt sa Zetorom. Prirodne livade idu trećom, ali gdje je više mase opet idem drugom da ljepše pokosi, u danu padne 10 rali bez brige.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
pa da, ajmo reć ovako nešto:
zelena krma
stražnja strižna kosa.
1. idem na njivu pokositi, put 5min
2. dok pokosim 5min
3. dok se vratim 5min
4.uzmem drugi traktor s grabljama 5min, ako je jedan traktor, 15 min (skidanje kose, stavljanje grablji i put na njivu)
5. zgrabim 5 min
6. put nazad 5min
7. skidanje grablji 5min
8. kopčanje prikolice 5 min
9. put na njivu 5min
10. utovar 5 min
11. put nazad 5 min

To je cirka 60 minuta sa 2 traktora, 70 minuta sa jednim (50 sa tri :D)
s bočnom kosom, grablje se mogu odma vozit i to bude cirka 45 minuta
a sa bubnjastom kosom je to cirka 30minuta.

nisu to sve prave brojke, al ovako okvirno za zelenu krmu
1. najbrže je bubnjasta+samoutovarna, 30min
2. srednje strižna bočna+grablje+ samoutovarna, 45min
3. najsporije stražnja strižna+grablje+samoutovarna 60min

Znači za zelenu krmu, stražnja strižna nikako, bočna još ajde, idealno bubnjasta jer nema ni prekapčanja priključaka ako imaš 2 traktora

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
TSK Superior kose Gramip ne dela po Gaspardo, već po Gribaldi & Salvia licenci, uostalom kao i obične bočne kose.
Iako su grebeni kose jako slični, razlika je u pogonu kose i protukose. Gaspardo ima dva ekscentra, dok G&S ima njihaljku.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
ZJ koji je sistem bolji?

Meni je pucao jedan ekscentar, od protukose.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
pa da, ajmo reć ovako nešto:
zelena krma
stražnja strižna kosa.
1. idem na njivu pokositi, put 5min
2. dok pokosim 5min
3. dok se vratim 5min
4.uzmem drugi traktor s grabljama 5min, ako je jedan traktor, 15 min (skidanje kose, stavljanje grablji i put na njivu)
5. zgrabim 5 min
6. put nazad 5min
7. skidanje grablji 5min
8. kopčanje prikolice 5 min
9. put na njivu 5min
10. utovar 5 min
11. put nazad 5 min

To je cirka 60 minuta sa 2 traktora, 70 minuta sa jednim (50 sa tri :D)
s bočnom kosom, grablje se mogu odma vozit i to bude cirka 45 minuta
a sa bubnjastom kosom je to cirka 30minuta.

nisu to sve prave brojke, al ovako okvirno za zelenu krmu
1. najbrže je bubnjasta+samoutovarna, 30min
2. srednje strižna bočna+grablje+ samoutovarna, 45min
3. najsporije stražnja strižna+grablje+samoutovarna 60min

Znači za zelenu krmu, stražnja strižna nikako, bočna još ajde, idealno bubnjasta jer nema ni prekapčanja priključaka ako imaš 2 traktora

Zaboravil si jednu bržu kombinaciju.
Prednja (čelna) bubnjasta + samoutovarka = 15 min s jednim traktorom koji ima prednju hidrauliku s kardanom.
Ipak su u pitanju tvoje mogućnosti (novci) pa buš moral sam odlučiti koliko ti vrijede minute uštede.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ja sam kupio polovnu i nije loše ko može najbolje novu.
Imaju u mesisu sad neke još talijanske vidio na njuški .
Što se mene tiče odlične kose
Sad koji je sistem bolji gs ili gaspardo u to ne bi ulazio.
Ja imam garibaldijevu i nema fergo 2 brza gas kakav hoćeš.
Još 1 brzom nisam kosio jedino gdje je baš jako brdo pa traktor nemože vući.
prošli put mjerio 1,8 ha za 2,5 sata

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Ja za 533 imam neku imtovu bocnu koja nema ni onu polugu za podesavanje nagiba grebena, muka živa s njom kositi, pogotovo kod velike trave i krtarovina. Sad je trenutno u toku zamjena žabica i klizača, pa ćemo vidjeti hoće li što poboljšati.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Hoće, ali gdje ima krtičnjaka nema pomoći. Ove godine nisam kosio s bočnom kosom jer sam kasno kosio livade pa je sve Gaspardo rješio. U otave ide bez greške.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Zaboravil si jednu bržu kombinaciju.
Prednja (čelna) bubnjasta + samoutovarka = 15 min s jednim traktorom koji ima prednju hidrauliku s kardanom.
Ipak su u pitanju tvoje mogućnosti (novci) pa buš moral sam odlučiti koliko ti vrijede minute uštede.

Ako prođem na natječaju za mjeru 6.3. a rekli su mi da vjerojatno budem jer imam puno bodova, bit će novac upravo za tu namjenu. modernizacija mehanizacije. Definitivno rabljena jer mogu puno više toga za te novce kupiti, a ionako sve što sada imam je kupljeno rabljeno i dobro radi. Jedino što nikako da saznam koji su to sve ovlašteni prodavači rabljene meghanizacije.

Imam IMT 533 i IMT 549. nemam prednji kardan, a i preslabi su to traktori za prednju bubnjastu

danas se sigurno može jednostavno i jaftino nač samoutovarne s pomičnim rudom ..znači bočna strižna + samoutovarka s pomičnim rudom = jedna prolaz
primjer
http://www.agroklub.com/poljoprivre...a-prikolica-za-sijeno-pottinger-pionier/5820/

jel bi takva samoutovarka čisto kupila otkos? morao bi paziti da širina zahvata samoutovarke bude ista ili šira od zahvata kose. Ako čisto kupi i još ako bi postojala bočna sa duplim nožem, to mi se čini super kombinacija.

Kako inače ide sa tim samoutovarkama. Jel im bitno kod kupljenja s koje strane otkosa se kupi?

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
s koje strane otkosa , ne kužim pitanje
duplex bočni vjerojatno ne postoji ..osim u samogradnji

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
znači prilikom košnje trava pada prema natrag kod strižne kose, a kod bubnjaste mi nekako logika govori da pada prema naprijed. Kad ručno grabim, lakše je grabit u istom smjeru u kojem se je kosilo npr

Najnoviji postovi

Na vrh