• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske kose i razlike među njima

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema uključivanje kardana veze s tim jel ga tjera šuplja ili puna osovina.
Na Fergusonu i Zetoru primarna redukcija i hidraulička pumpa zaustavljaju lamelu, pa se zato kardan lakše uključuje, tj. manje krči.

Puknuti, ubaci kardan preko brzina, kreni u 4., malo otpusti gas i brzo prebaci ručicu unatrag na nezavisni kardan.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kako imam premalo livada moram pobrati svaku travku tako najesen (nakon siliranja) kosim zeleno i to svaki dan a to obično radi otac . Da bi mu olakšal kupil sem SIP-ovu jedinicu i sa njom kupi travu . Znam da je SIP kilav ali mali je i sve pokupi i meni služi svrsi , kosim sa roto kosom (km 22) . Ne velim da Meng/Krone ne kupe ali ipak kilavica kupi čišće .(Krone sam isprobal samu jednu Mengele bar 20 ). Puknuti vidiš da nije dobro kad traktor ima naopak lamele:mur:
ako vi cjelo vrijeme pričate o zelenoj travi ja se povlačim jer ja nisam nikad ništ zeleno .......jebi ga volem starije komade

za lemele možda imaš prav , naopak je naopak

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ na novom štorku je serviš štelal nakon par sati rada opet isto i tak par puta nakraju odustali ugasil se traktor uključil kardan i upalil na kardan je bila samo kosa . Poslije sem slagal vilicu i mučil se sa štelanjem ali jedno vrijeme ok i opet po starom .

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
kako sam ja započeo temu probat ću je malo i izmoderirati da se gomilaju informacije, ali da se ne silazi s teme.

Koliko sam do sada imao prilike pročitati, rotacijske kose i nemaju neke prednosti pred strižnom kosom s dva noža:
1. s manje goriva i manjom snagom traktora se kosi širi otkos. npr za rotacijsku 165cm treba traktor preko 40 konja, a strižnu od 220cm može i upola slabiji traktor i manja potrošnja goriva, a 220cm naspram 165 i nije mala razlika
2. mislio sam da sve strižne kose imaju problem sa polegnutom travom kao što ima moja bočna sa jednim nožem, ali eto i to kolega tu kaže da on sa svojom nema ni s tim problema. očito je stvar sa duplim jnožem
3. mislio sam da samoutovarna prikolica ne može kupiti zeleni otkos iza strižne kose, ali i tu ste rekli da normalno kupi kao i iza rotacijske
4. još uvijek nema suglasja oko toga nakon koje kose se trava najbrže obnavlja.
5. Bubnjasta kosa za sušenje zahtjeva jedan prohod paukom da razbaca otkos.

Koje su onda uopće prednosti rotacijskih kosa?
Jesu li možda sigurnije što se tiče sitne i srednje divljači? Strižna zna pokositi zmije, sljepiće, miševe pa čak i zečeve i mlade srne (lane) ako je visoka trava

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Pa strižna je opasna jer nikad nemogu stati ako nešto uleti gotovo je pokosi.
2 brza s fergusonom a jedan s 549 i 3 piči što je malo previše.
Ja sam 2 ha kosio 2,5 sata a on za 2 gotov bio pa ti vidi.
Ako nemaš kamena ta je kosa najbolji izbor za tebe.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Neke rotacijske imaju i gnječilicu pa prođe masa između valjaka da se peteljka stisne i brže suši. Neznam koa ja je bitna razlika između duplexa i roto, sa duplexom sam radio i ok je, nije smetalo polegnuto ni gliste, samo piči. Jedan prijatelj prolazi odmah sa paukom poslije duplexa jer kaže da bitno skrati vrijeme sušenja.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
daj malo pojasno o kojoj kosi pričaš. Tko kosi u drugoj, a tko u trećoj i s kojom kosom i na koju kosu misliš da je najbolji izbor?

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Uf, meni je super brzina kad mogu u 3.sporoj kosit u idealnim uvjetima s 533. A nista, morat cu investirat u duplex.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
TSK Superior 180 košta oko 13t kn, dok rabljena bočna strižna košta 10 put manje...pa vidi imaš li više vremena ili novaca.
Rotacijski kosa je brža no u pokošenoj travi ima više zemlje.
Trava iza stručne brže nastavljaju rasti, jer su joj vrhovi odrezani (kao škarama), dok rotacijska "spali" vrh trganjem trave (pogledaj za primjer kak trava najprije požuti iza košnje trimerom, pa se zazeleni tek za koji dan).

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Pa otkad grad vraca 50% novaca ozbiljno razmisljam o kupnji nove. Iako i te novce tesko da cu otplatit.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da mi treba, pripasal bi gredelj od Superiora na ramu bočne kose. Koji bi to stroj bil...

Netko je pital koji način pogona je bolji?
G&S-ov pogon sa zglobovima i jednim ekscentrom mi se više sviđa od Gaspardova dva ekscentra.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja sam pitao jer mi je bio pukao taj jedan ekscentar na Gaspardu, što ide na protukosu.. Al nakon 7 godina rada s njom..

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
daj malo pojasno o kojoj kosi pričaš. Tko kosi u drugoj, a tko u trećoj i s kojom kosom i na koju kosu misliš da je najbolji izbor?

Tsk superior ovaj s 549 ide i u 3 180 cm .
A s 539 ja garibaldi silva 2 brza .
E sad ako hoćeš broj mogu ti na pm za polovne zna imat čovjek iz Italije.
Ja uzeo polovnu od njega zadovoljan još su neki dalje uzeli čuo sam.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja tvrdim da iza rotacione brze raste trava, nego iza strizne..
Rodak kosi preko puta mene rotacionom i to obrije do zemlje i trava je sad vec za duplo prerasla moju, koji sam kosio sa striznom..
A ja jos stalno vozim gnojovku, a njegova livada nije vidjela gnoja par godina..

Evo sad bas idem pokositi 2 jutra sa striznom bocnom..

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja opet tvrdim drugačije, iza strižne brže raste, ali duplex, za običnu ne znam. Čovjek jedan kojem kosim nisam imao vremena da mu pokosim i pokosio je čovjek mu sa rotaciono, kaže nikada narasti nova, ista stvar njiva do njive, kolega pokosio dan ranije, a kod mene narasla prije. Bitno je da je što čistiji rez, onda se ona brže oporavi i naravno prije naraste.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Strižna ili dvostrižna, svejedno. Jedna i druga kosi odrezom.

Najnoviji postovi

Na vrh