Re: traktorske ralice
puknuti slazem se ja sa tobom sve sto si rekao , ALI ipak je ovo vladimirac
za ''pravu'' ralicu treba i ''pravi'' pogonski stroj
radio sam prije svega da me ne kosta mnogo finansijski , smijesna je cifra izrazena u novcima koliko sam dao za materijal
to sto si rekao oko uglova i poskakivanja sve stoji , ALI da bi to ispostovao morao bih ili da previse ralicu pomjerim naprijed ili ne bih imao dovoljnu visinu dizanja , svemu tome smeta i hidrovitlo koje NIKAKO ne bih skinuo jer znam koliko i treba i znaci
kad smo kod hidrovitla , radi savrseno , ali savrseno
sto se tice moga ugla od 65 stepeni , znam da je malo previse ali imam objasnjenje i za to
cijela ralica je veoma lagana i jednostavno sa drugim uglom nece da ide do zemlje , ovaj ugao je malo vuce na dole sto mi i treba
mali problem imam sa time sto opruge ili su slabe ili nisu dobro postavljene
naime kada se daska ''iskipa'' oslonci opruga (krajevi) dodju u osu sa sarkama tako da opruga djeluje malom silom iako je razvucena do kraja , znaci kada se daska prevrne nekada nece da se vrati u zadnji tj. radni polozaj
rjesenje tome je neka sajla ili lanac da daska nemoze ice preko odredjenog nagiba ''kipanja'' ili dodati trecu oprugu
to se desi samo ako daska nije puna snijega , kada ima puno snijega taj isti snijeg je pritisce i u gornji dio daske tako da se brzo vrati
da selen blokovi su mi tek kasnije pali na pamet , jebati ga ako budem radio kakve preinake uvrstiti cu i to na listu popisa
evo kako slikovito izgleda problem sto se daska ne vraca lako u zadnji polozaj
a odo na desnoj strani oznacena crna crta je sadasnja daska pogled odozgo , a ova dva zelana dodatka bi bila na vijke da snijeg ne kliza na stranu kada ga sakupljam po parkingu , to ne bi smetalo kada zakrenem ralicu u stranu sto nisu u istoj liniji kao daska
inace uska mi ralica kada je zakrenem posto je daska siroka 170 a trakor 165 , ti dodatci bi bili MAX po 10 15cm
namjerno nisam htjeo u startu da pravim je siroku , a ako dodam te dodatke onda moram dodati i trecu oprugu u sredini
inace sada sam dosao sa prave probe pa sam morao namontirati i brisac na sofersajbnu posto pada mokri snijeg a pahuljice kao vrapci :lol:
PREPREPREzadovoljan sam sa uradjenim i dobijenim :roll:
@ sanana obavezno obusi klizni dio daske i ofarbaj , neces vjerovati koliko je manji otpor i lakse ide
ja sam dasku ofarbao u 4 sloja , 2 temeljne i 2 zavrsne boje
i posto ti je tacka kopcanja prilicno visoko od zemlje mogao bi da umjesto klasicnog toplinka stavis onaj kao sto ima clan AGT835
ovako
agt835 kaže: