• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske RALICE

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Re: traktorske ralice

E tako, sad se vidi kockica, razvodnik, crijeva, spojnice, povrat ulja,... Ajd nek mi netko objasni: ako staviš kockicu s čim upravljaš tim nekim vanjskim klipom? S komandama hidraulike, i opet dobiješ nepreciznost, jer kockicom samo premostiš cilindar hidraulični poluga, dok bez kockice prvo ulje ide kroz njega pa tek na izlaz, ili sam puko ko kokica :mrgreen:

edit: ipak nisam kokica ;)
puknuti kaže:
kad okrene kockicu digne ralicu ..i opet čuje kamenje u mjenjaču ..tj pumpa nabija do sigurnosnoh .
S kockicom je samo riješio problem ukrute tj da mu se poluge ne dižu
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

kad se ovaj razvodnik stavi (ventil, razdjelnik...) onda se s kiper ventilom upravlja preko kuglice, fina regulacija vise nema nsita s tim.

Dakle, akd kopcas plug, mozes fino odrediti visinu podiznih poluga, jel tako? E, poluge spustis dolje, okrenes ruckicu na razvodniku (ventilu, razdjelniku) u drugi polozaj, i kad ides kipati prikolicu, kuglicu pomaknes na neki dio "skale" i prikolica ce se do tog djela dici. tako upravljas s bilo kojim hidraulicnim cilindrom koji je spojen na kiper ventil.


Ovo sa slika je pravljeno da napaja neki omotac za bale il nesto slicno. Kolega ima isti princim na 533 ali bez te kocke. Ukruti poluge, i na kiper ventil dobije protok ulja kroz razvodnik i tako upravlja sa straznjim vilicarem.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Re: traktorske ralice

Bobo kaže:
i kad ides kipati prikolicu, kuglicu pomaknes na neki dio "skale" i prikolica ce se do tog djela dici. tako upravljas s bilo kojim hidraulicnim cilindrom koji je spojen na kiper ventil.
Ček, kako razvodnik zna kad će stati (zatvoriti) ako se nepomiče osovina i onaj konus koji zatvara razvodnik kad poluge dođu u zadani položaj? I nije svaki vanjski cilindar iste zapremnine kao i onaj vanjski, po tome ispada da on može dati samo cca, 1-2litre ulja van, kolika je zapremnina tog unutra :blackeye

Bobo kaže:
Ovo sa slika je pravljeno da napaja neki omotac za bale il nesto slicno. Kolega ima isti princim na 533 ali bez te kocke. Ukruti poluge, i na kiper ventil dobije protok ulja kroz razvodnik i tako upravlja sa straznjim vilicarem.
ovo znam
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,482
Re: traktorske ralice

Ali bobo nemožeš istovremeno raditi i sa razvodnikom na blatobranu i sa polugama jer je napajanje na taj ventil samo jedno i ti samo prebacuješ sa jednoga na drugo.
Jedino se slažem da je precizno jer razvodnik drži visinu npr. prikolice.
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Nitko ni ne kaze da mozes raditi sa zadnjim polugama i s kiper ventilom u isto vrijeme...

Dakle ili jedno ili drugo.

kad na onoj kocki prebacis rucku u drugi polozaj poluge padaju do kraja i ne mrdaju se, pa zato mozes komandom za dizanje hidraulika kipati prikolicu, sto se bez kocke ne moze.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,482
Re: traktorske ralice

Ako je na razvodniku i sigurnosni ventil onda više nema ni lupanja kamena.
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Pa prvi puta kad prikopcas ralicu na njega, malo po malo dizes i gledas na kojem djelu skale je cilindar dovoljno podignut i tu stavis neki granicnik, ili si posaras nekim flomasterom da znas dokle smijes komandu za podizanje pomaci, a da ne preopteretis crijeva, cilindar ili nesto trece.

Kad se preko ove kocke radi sa zadnjim hidraulikom (normalan nacin rada) nista se ne mjenja i koliko znam da postoje verzije te kocke s ventilom i bez njega, pa sad nakakvi model naletis.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

u jeste ga zakomplikovali do mojega :evil:

kockice, kamenje i ostale djecije igrace uzmite pa bacite u tri lijepe

neka uzme covjek jednostuku dvoradnu komandu , kao sto je ova na blatobranu i rijesena stvar , pozajmi ulje iz prikljucka za kipanje bez ikakvih kockica , nasteluje sigurnosni ventil na tome dodatnom razvodniku na nekih recimo 100bara
povuce one rucice od originalne hidraulike u polozaj ''kipanje'' i gotovo , poluge ce se dici do kraja gore (sto mu i ne smeta) i ostatak ulja ce cirkulisati kroz eksterni razvodnik
zar mu je potrebno ista vise :x
ovakav kineski razvodnik u rumi kosta oko 80evra , nov naravno + crijeva i prikljucci koji mu u svakom slucaju trebaju

bobo slazem se sa petrom povodom toga kako ce da one tvoje kockice znaju kada je dovoljna visina i sta ce da zaustavi ulje kada razvodnik ''nezna'' u kome je polozaju klip ;)
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Pise ti iznad sve...

Kad prvi puta zakopcas neki prikljucak (npr. ralica za snijeg) podizes ga malo po malo i "trazis" mu najvecu sigurnu visinu za podizanje. dakle da se cilindar ne izvlaci bas do kraja ali ono do samog vrha. Vidis gdje je rucka u tom polotaju i taj polozaj na neki nacin oznacis, ili stavis neki granicnik na to mijesto i udri po veselju.

Ova kocka je po meni bolje rjesenje, samim time jer je JEFTINIJA od kineskog razvodnika kojeg spominjes i ne treba ti jos dodatnih crijeva koje ce napajati razvodnik uljem i koje ce biti povrat ulja u hidraulik...

Kocka je 600Kn i ako si u sustavu PDV-a vec si usparao novce + sto ne moras ici do Rume i nazad... Kockom je milijardu puta lakse kipati prikolicu, a mozes i neke jednoradne cilindre fino kontrolirati preko nje. Ja imam u planu svakako tu kocku kupiti i ugraditi na 549, jer sam za onaj moj vuceni malcer vec nabavio i cilindar i crijevo, samo mi treba ta kocka da mu mogu fino regulirati visinu rada. Za berac je to isto odlicna stvar kad se radi o IMT traktoru...


Solucija sa eksternim razvodnikom bi bila idealna da u isto vrijeme mozes raditi i s njim i s polugama, ali na zalost se to ne moze...
 
T

traktorist222

Guest
Re: traktorske ralice

E dečki jeste ga zakomplicirali, tek sad neznam kaj da kupim. Trebam samo neku igračku da sigurno mogu diči i spustiti ralicu bez straha da ne sjebem hidrauliku. Pomogučnosti da mi još velite di to mogu nabaviti i kak se to točno zove da ne kupim nekaj krivo.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

opet kazem , nisam neki poznavalac IMTa ali mi se cini da nisi u pravu sto se tice polozaja , jer opet napominjem kockice (ili sta vec) nezna u kom polozaju se nalazi klip , a jebes posao ako ti sigurnosni ventil bude stalno radio

i kakav je to traktor da mu moras angazovati 100 ljudi sa foruma da bi rijesio problem jednog dodatnog jednoradnog cilindra :blackeye
kako su to rusi ''elegantno'' rijesili :lol:
 
T

traktorist222

Guest
Re: traktorske ralice

A jebiga Savoris kaj da sad radim da zbog hidraulike kupim Ruski traktor. Radim s onim kaj imam.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

ma salim se , naravno

svaka cast sto si se odlucio da na traktor koji nema mnogo materijala za manipulaciju uradis nesto sto zadovoljava moje kriticke osobine
moram da ti pohvalim rad , mozda bih ti predlozio par sugestija ali ako je tebi dobro meni je jos bolje
nadam se da ces rijesiti i taj problem sa hid. sistemom ;)
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Savo, majstore, bez potrebe unosis zbrku ovdje...

Ovaj ventil sto se montira na poklopac hidraulika ima svrhu da podjeli ulje koje ide SAMO I JEDINO u hidraulik ili SAMO I JEDINO u izvod za kipanje. Dakle, kad zelis raditi SAMO sa hidraulikom, prebacis taj razvodnik ispod sica u polozaj "A" i radis normalno s traktorom, ores, tanjuras i sve super ko da nisi nista ni kemijao po njemu.

Dosla zima, padaju bijela govna s neba a onaj majmun s grtalicom opet negdje pije kavu i ne cisti snijeg ;) ;) ;)

Namontiras svoju ralicu na svoj IMT traktor i spojis crijevo na izvod za kipanje, koji je sada umjesto na tvornicki zamisljeno mjesto, spojen na tu kocku pod sjedistem. One dvije kockice koje se inace koriste za regulaciju vuce hidraulika (dubina oranja) ostavis u njihovom neutralnom polozaju i ne diras ih vise. Razvodnik ispod sjedala prebacis u polozaj "B" i zadnje poluge hidraulika u tom trenutku gube svaki smisao i padaju u svoj donji polozaj. Sad uzmes onu rucku s kojom inace podizes plug iz zemlje (ona s kuglicom) i polako ju mices prema gore. Ulje vise nece ici prema polugama hidraulika, nego direktno kroz izvod za kipanje prema cilindru koji se nalazi na prednjoj ralici. Kocka pod sjedalom ne mora znati u kojem je polozaju ralica, vec to to vidis iz kabine. Da skratim, prednju ralicu podizes na isti nacin kao sto bi podizao zadnje poluge hidraulika.


Ako jos uvijek nije jasno, cekaj dok kupim tu "kocku" pa cu snimiti video clip kako se fino da regulirati neki cilindar na nekom prikljucku kojem ne trebaju poluge hidraulika.


Sto se tice ruskog elegantnog rjesenja, meni je zao sto je na IMT traktorima prvi ikada izmisljeni hidraulik za podizanje prikljucaka i sto u to vrijeme nisu razmisljali o "daljinskom upravljanju" na isti nacin na koji se danas razmislja o tome.
 
T

traktorist222

Guest
Re: traktorske ralice

Ma samo reci Savoris sve kaj misliš zato postoje forumi, i dobar mi je tvoj potpis.
Bobo hvala ti na savjetima, daj mi samo reci to se stvarno zove kockica ili nekako drugačije da znam reči u dučanu kaj meni uopče treba.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Re: traktorske ralice

Sreča da sam sinoć otišao spavati jer bi se opet razbacivao kurcem po forumu , baš ste nedokazani i nedojebani .
Ne mogu sad naći slike ..ja sam napravio tu kockicu Neradi BObo to baš tako kako si objasnio .istina da se tu neš može upravljati preko kuglice ali ti ustvari upravljaš pritiskom , a to je jako neprecizno i zajebano .. Ti ne možeš upravljati visinom dizanja (u ovom slucaju )ralice .
Ta kockica u sustavu bez dodatnih elemnata radi iso kao da ukrutiš poluge .
E sad da bi održao željenu visinu treba nepovrati ventil ..i opet da bi spusti ralicu treba zaobići taj ventil ,znaci dodatna hid. ventil samo za spuštanje ..to dodatno komloicira rukovanje jer preko kuglice dižeš i kad digne na željenu vusinu kuglicu vratiš u donji položaj a preko ventila spuštaš.
Jedino pravo i prakticno je ugraditi dodatni raz. kako je prikazano na slikama prije .Još jedna prednost je kaj možeš upravljati dvoradnim cil.
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Ne znam bas da to ne radi kak sam objasnio...

Kako nece raditi, kad jedan poznanik ima tu kocku na 542 i kad kipa prikolicu ista stvar kao da dize ili spusta poluge. dokle pomakne kuglicu, do tog se mjesta kipa dize. tako mi on rekao, a kod kuce servisira IMT traktore i zna SVE sto se o njima treba znati...

Sad mi ti kazes suprotno, da to ne radi kak ovaj to "reklamira". Trebao bi otici do njega i sam isprobati na koji princip ta stvarcica radi.
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,433
Re: traktorske ralice

...a moj stari je htio kupit IMT za neke manje poslove...dobro da nije...:) NHF, no skoro pa bilo koji Zetor prema njemu rulaaaaa... :mrgreen:
Šalu na stranu, ugradi jednu dvoradnu komandu i gotova stvar.
 
V

VTZ

Guest
Re: traktorske ralice

Tema bi inače trebala biti o traktorskim ralicama, za zadnjih nekoliko stranica raspravlja se o kockama i kamenju IMT-a.. :lol: :D
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

Bobo kaže:
Ne znam bas da to ne radi kak sam objasnio...

Kako nece raditi, kad jedan poznanik ima tu kocku na 542 i kad kipa prikolicu ista stvar kao da dize ili spusta poluge. dokle pomakne kuglicu, do tog se mjesta kipa dize. tako mi on rekao, a kod kuce servisira IMT traktore i zna SVE sto se o njima treba znati...

Sad mi ti kazes suprotno, da to ne radi kak ovaj to "reklamira". Trebao bi otici do njega i sam isprobati na koji princip ta stvarcica radi.

bobo ja ti kazem po 16 000 puta NISAM NEKI EXTRA POZNAVALAC IMTa

ali kako vidim nisi ni ti dovoljno strucan za ovaj problem ;) jer kako sam kazes da si ti to od nekoga ''cuo''
molim te da odes do tog svoga poznanika i probas kako radi i vidjeces da to sve nije tako zlatno

najbolja proba bi ti bila da zakcis prikolicu ili berac i da probas upravljati cilindrom gore dole po 1-2cm
ako ti u prvom potezu rucice (kuglice ili kockice) nebitno, uspijes da zadas klipu do koje granice ce da se digne (ali ne do kraja) JA POJEDEM I KLIP I BERAC I PRIKOLICU I TRAKTOR ;)
 
Na vrh