• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,176
Nije to baš tako.

Za ozbiljan rad su potrebni strojevi koji su ugodni, koji imaju manje vibracija na ručkama. Za visoku travu je potrebna i ozbiljna snaga.

Za sat do dva tjedno može poslužiti svaki.

Ne želim mijenjati ničiji stav, ali prvo treba probati raditi s kinezom i npr. Stihl FS360. To je neusporedivo.
Točno sam to htio napisati,uzeli ste mi riječ iz usta
To je isto kao da uspoređujemo aute svaki će auto u komadu odvoziti 600 km,ali kakvi ćete nakon toga iz njega izaći u tome je kvaka
Za po gradu nećete kupovati mercedes visoke klase nego će punto zadovoljiti potrebe i obrnuto
Tako je i sa trimerom za okućnicu ćete kupiti kineza,a za ozbiljan posao neku kvalitetnu marku
Kvare se i jedni i drugi,a li se za kvalitetnije nađe dijelova,a za ostale je upitno
Svako kupuje za svoj novac ono šta smatra da mu je potrebno,neki radi "kurčenja"a neki zbog stvarne potrebe
I tu završava moje izlaganje

Ninoslav80

Novi član
Tu od
30 Svi 2023
Poruka
10
Slazem se delimicno.
Moje misljenje je sledece:

- Ako si pro, nema razmisljanja, uzmimas pro masinu
- Ako si domacim neka srednja opcija je najbolji izbor. Da li ce kinez zavrsiti posao? Sigurno da hoce. Imam trenutno jednog od 100e velike kubikaze koji ima snage na pretek. 7 godina ga nisam pipnuo, medjutim umeju da nerviraju sitnice kao curenje gumice na rezervoaru, cepu koji se izderfomisao i slicno.
- Ako nemas novca za osrednje onda ides na Kineza kojeg kako kazes bacis kada za pocne da pravi velike probleme.

Ja sam se razmisljao izmedju fs250 koji je bio na akciji u Srbiji do pre neki dan 470 eura, fs120 je bio 430e, i Oleo Mac 741 koji je na akciji 355 eura.
Oleo mac je dosta tezi ali mi to ne smeta jer nemam prevelike povrsine kositi tako da sam se odlucio za njega.
Stize sledece nedelje i nadam se da nisam pogresio :).

Mislim da sa stilom nema greske, pre svega jer imaju najbolji lagere delova i servisa. Ono sto ne znam je od kada se proizvode 2mix motori i koliko su dugovecni, pretpostavljam da jesu inace ih stihl ne bi proizvodio :). Medjutim ja sam stara skola, celoklipa hladi benzin, ako sam dobro video kod 2mix motora postoji jos jedan kanal koji ubacuje dodatno kiseonik kako bi se sagorelo gorivo koji je ostalo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Popizdim kad mi netko spomene potrosnju kod trimera a vozi auta od 150 konja..pali klimu prije nego makne prst s položaja start a potroši hodišnje <10 litri mješavine. a svaki dan baci više od pola kruha....ma odjebi od te spike

Ninoslav80

Novi član
Tu od
30 Svi 2023
Poruka
10
Misliš na 4 mix?
Mislio na 2mix. Kako kapiram 2mix u odnosu na konvencionalni 2T ubaci dodatnog vazduha na kraju ciklusa kako bi se sagorelo zaostalo gorivo. Koja doza vazduha to mi nije jasno.
4mix jos uvek nisam istrazio kako radi :).

Znači prodavanje magle učenim glavama?
Ovi dvotaktni su smrdeli ali su barem komarce rastjerivali
Castrol TTS je resenje :), on meni mirise :).

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Mislio na 2mix. Kako kapiram 2mix u odnosu na konvencionalni 2T ubaci dodatnog vazduha na kraju ciklusa kako bi se sagorelo zaostalo gorivo. Koja doza vazduha to mi nije jasno.
4mix jos uvek nisam istrazio kako radi :).
Ne na kraju nego na početku..zapravo ovisi gdje stojiš kad gledaš..to bu dojede kao egr ventil
Sve je to magla..kofol ekologija
2 mix 4 mix.x torq...magla..zapakirano u manju potrošnju

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,517
Baš me zanima ko to od vas dela 8 vur s trimerom svaki dan. Ako da i onda je pitanje kolko se marka isplati. Ne zagovaram kineze,ali moj dura 12 godina bez kvara. Samo upravo stavljena 3.glava i prije promijenjen rezervoar(moja greška). I to ne kosim po teglama,nego po 2000 kvadrata v šusu samo v goricama. Toči,namotaj flaks i piči. Drugi dan 1500 kvadrata vočnjaka. I tak u krug dok je god sezona košnje. Čak ni svječica nije mijenjana. A kaj bi tek bilo da mu nalijem aspen 🤔🤣🤣🤣

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
To sam ja delal još kad sam u osnovnu školu išel, postavim sliku jednog takvog cilindra kasnije.
Po mojem mišljenju to je sve skupa porez na bedake samo se kod različitih proizvođača različito zove.
Kod cvaje nema puno mudrolije, ako ga nakopaš, poigraš se sa prelivima i klipom uz malo truda dobil buš puno snage, ako ga jače nakopaš nebu dugo vozil ali bu čuda stvaral.
Oni su standard samo malo tvornički pojačali i zovu ga 2 mix

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,667
Baš me zanima ko to od vas dela 8 vur s trimerom svaki dan. Ako da i onda je pitanje kolko se marka isplati. Neda zagovaram kineze,ali moj dura 12 godina bez kvara. Samo upravo stavljena 3.glava i prije promijenjen rezervoar(moja greška). I to ne kosim po teglama,nego po 2000 kvadrata v šusu samo v goricama. Toči,namotaj flaks i piči. Drugi dan 1500 kvadrata vočnjaka. I tak u krug dok je god sezona košnje. Čak ni svječica nije mijenjana. A kaj bi tek bilo da mu nalijem aspen 🤔🤣🤣🤣
Znam ja kak se vu goricama dela. Jedan red obdelaš pak stanka za gemišt i tu nemreš preforsirati stroja. Za čas ide stanka i nakon pola reda. Je da je tebi malo teže nakon svakog reda i da se jezik popleće, ali u tome i je draž gorica. ;) :ppozdrav:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,517
Kolega,malo si se zaje.... Ja flaksam na sok,pošto alkohol ne konzumiram. Ali vjerojatno bi bilo lakše po tvom receptu. Bilo bi sigurno više odmora za stroj i mene. Jedino bi trajalo par dana 🤣

Konjokradica

Član
Tu od
23 Tra 2023
Poruka
75
Pozdrav ekipa...
Nikako se ne mogu odlučiti između Husqvarne 525RX i Stihla FS 120...Stihl je jači i skuplji.
Husq je 50€ jeftinija i lakša..
Do sad sam koristio FS 88 i snagom mi je bila sasvim okej pa zato gledam ova dva modela. Trenutno više važem na Stihl
Za Stihl vidim komentare da je kinez, da ne valja i slično. Kakva su Vaša iskustva? Ima tko model star godinu-dvije, a ne 10? 😁
Ja jucer kupil husqvarnu 525 rx, dobra masina

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Delati gorice i piti sok to mi nejde jedno z drugim. Čak si i velečasni vu cirkvi da malo oduška.
I zato alkoholom protiv droge. :ppozdrav: Živ ti meni bio i dugo uživao u penziji.
Kad več spominjate moju struku..kad je moj tata kupio prvi trimer išao je po flax..trgovina ima svoj servis ,več je bilo dosta tih vragova unutra.. Pita on servisera kak da dela s njim u trsju.?-
pol litra u trimer pa pol litra u sebe..Trimer dan danas kosi ,GT 32 l

Ninoslav80

Novi član
Tu od
30 Svi 2023
Poruka
10
Baš me zanima ko to od vas dela 8 vur s trimerom svaki dan. Ako da i onda je pitanje kolko se marka isplati. Ne zagovaram kineze,ali moj dura 12 godina bez kvara. Samo upravo stavljena 3.glava i prije promijenjen rezervoar(moja greška). I to ne kosim po teglama,nego po 2000 kvadrata v šusu samo v goricama. Toči,namotaj flaks i piči. Drugi dan 1500 kvadrata vočnjaka. I tak u krug dok je god sezona košnje. Čak ni svječica nije mijenjana. A kaj bi tek bilo da mu nalijem aspen 🤔🤣🤣🤣
Sve zavisi koja je razlika u ceni. ako je x3 onda se sigurno ne isplati za obicnog coveka.
Mada sa druge strane razumem ljude koji zele brend. I meni je fetish nekada kvalitetan alat pa sve ida ga koristim 3 uta godisnje.
U jedno trenutku sam razmisljao uzeti vilagera, Oleo je bio x2 i taj odnos mi je bio ok.

To sam ja delal još kad sam u osnovnu školu išel, postavim sliku jednog takvog cilindra kasnije.
Po mojem mišljenju to je sve skupa porez na bedake samo se kod različitih proizvođača različito zove.
Kod cvaje nema puno mudrolije, ako ga nakopaš, poigraš se sa prelivima i klipom uz malo truda dobil buš puno snage, ako ga jače nakopaš nebu dugo vozil ali bu čuda stvaral.
Oni su standard samo malo tvornički pojačali i zovu ga 2 mix
Mislio sam da je nesto drugo po sredi, ne samo dodavanje jos jednog prelivnog kanala, jer da jeste svako pomeranje vremena kanala i turpijanje zahteva i malo vise goriva a samim tim i vecu potrosnju. Kako sam razumeo stihl oni su smanjili istu.
Nisam probao ali me isto buni sto ljudi tvrde da raniji modeli, primera radi fs120, da su imali vise snage.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,409
Strato motor je patent Zenoah-a, kojeg je Husqvarna kupila pred ~20-tak let (između ostalog i radi tog patenta). Ono to zovu X-Torq.

Može govoriti tko kaj hoće, ali ti motori su vrlo šparni i imaju najveći moment niže od običnih 2-taktaša, tak da ih ne treba vrtjeti u visokim brzinama.

Stihlov odgovor je bil 4-mix motor: 4-taktni motor koji se podmazuje mješavinom:

Kad su istekla patentna prava, Stihl je napravil svoju verziju motora sa strato punjenjem, kojeg zovu 2-mix.
Nisam ih imal priliku probati, ali ne sumnjam u uspješnost tih motora.
Stihl ima nekoliko nekih tehničkih detalja kojih se kod Husqvarne ne nalazi: kompenzator i bolji, papirnati, filter zraka, kao i fini navoj (M10x1) na vretenu, te se teže (samo)otpuštaju priključci. Jedino je zbog toga teže najti zamjenske glave, jer večina koristi navoje koraka 1,25mm.
Naravno, i stihl im 20-tak % veću cijenu. E sad, jel to opravdava ili ne, ne bih znal, dok ne kupim prvi Stihlov stroj.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kad dorade ajnšpric....to je moj sljedeči trimer.xd.
Do tada moji ljubimci.

Imaju muhe,imam i ja..nekad je sram mene ,nekad njih...ali trpimo se.

Prilozi

• 20230604_105355.jpg
    20230604_105355.jpg
    48.8 KB · Pregleda: 30

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,703
Svatko od nas ima neka svoja iskustva, svoje želje, svoja mišljenja i svoju logiku, barem, odnosno pogotovo što se tiče izbora strojeva jer kada bi svi birali jednako gdje bi završila industrija. Ja sam imao slično mišljenje kao kolega @plus što se tiče brend vs no name kupovine trimera, također sam slično razmišljao kao @vlč.puknuti oko potrošnje...promjenio sam 7-8 trimera u 4-5 godina, što novih kineza, što polovnih štil i hq...od "majstora" naravno, ni jedan od njih nije koštao više od 1500 kuna, onda jedan crkne, odnesem ga majstoru, nadoplatim parsto kuna za drugi i opet kosim, ali kada si u stisci sa vremenom pa imaš jedan dan u tjednu ili u dva tjedna za košenje, pa ako pol dana potrošiš na lutriju da li će taj stroj upaliti ili ćeš ga nositi na zamjenu više to nije to. Imao sam nekog fajtera- FIGHTER, patio ga 100 eura sa dostavom, sa 3 glave za flaks i 3 rezervna startera u paketu...prvi starter se raspao na drugom palenju, prva glava se istopila (doslovno) na trećem rezervaru...a gorivo gutao bolje nego zetor. Imao je taj fajter 7,2 ks :unsure: ali s vremena na vrijeme (čitaj barem dva puta dnevno) karburator se otpusti, svjećica se odvrne...ili nešto slično, ručke kao da su od aluminijske folije, dotegneš ih i nakon kratkog vremena iskrivljuju se svaka za sebe...onda kupio OleoMac, slabašan stroj (u odnosu na fajtera) od 3,3 ks i zaključio 3 stvari u prvoj košnji:
1. Talijanski konji su barem 3 puta jači od kineskih.
2.Talijanski konji piju 3 puta manje od kineskih.
3. talijanski konji su puno mirniji i puno izdržljiviji od kineskih.
Nakon kratkog vremena sam zaključio da nisu ni skupi koliko vrijede.

Poanta ovog mog trkeljanja bi bila, nije problem imati trimer ili dva koji troše malo ili puno više od brenda niti ksiti ako imaš volje i vremena svaki dan po jedan rezervar istjerati dok je mala trava,. Ali kada kosiš jedan dan u dva tjedna, kada je trava/korov 50tak cm visine, kada u tom danu potrošiš 10 litara goriva onda počneš cjeniti brend.

Bez uvrede bilo kome, samo iznosim svoje osobno mišljenje temeljeno na osobnom iskustvu.

P.S. Evo posljednjih slika fajtera

Prilozi

• 35643803_10211837604316490_4233711329963147264_n.jpg
    35643803_10211837604316490_4233711329963147264_n.jpg
    26 KB · Pregleda: 14
  • 35682369_10211837602356441_2705151792374611968_n.jpg
    35682369_10211837602356441_2705151792374611968_n.jpg
    29.5 KB · Pregleda: 14
  • 35728666_10211837604876504_3576734999015063552_n.jpg
    35728666_10211837604876504_3576734999015063552_n.jpg
    35.2 KB · Pregleda: 14

Najnoviji postovi